Centrul de Transplant al lui Tișe, în aer. Nimeni nu vrea să-l consulte pe șeful județului

La începutul lunii mai, Consiliul Judeţean publica un anunţ de achiziţie pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 8 mai, dar acesta a fost prelungit până pe 24 mai după ce instituţia nu a primit nicio ofertă. Deocamdată, valoarea premiilor oferite în urma acestui concurs rămân necunoscute. De altfel, costurile acestui proiect urmează abia să fie stabilite. Astfel, ideea unui Centru Integrat de Transplant în Cluj a fost lansată de către președintele Consiliului Județean Cluj la începutul anului 2019, însă acest proiect nu reprezintă deocamdată decât o nebuloasă.

CITEȘTE ȘI: Tișe, făuritorul de spitale, va construi Centrul Integrat de Transplant, unic în România și în galaxie. Spitalul Regional și Spitalul Monobloc Pediatric merg strună și au sute de mii de pacienți

“Am dobândit proprietatea acelui teren, am expertizat acele clădiri, dorința noastră de la început a fost să nu facem un mall acolo, ci să facem un centru integrat de transplant. Acest centru va încorpora atât partea de transplant rinichi, inimă cât și ficat. Este o construcție care va fi finanțată cu bani de la Consiliul Județean, UE și fonduri norvegiene, iar peste câțiva ani va fi un centru de referință în România. Acolo avem 15.000 mp, din care 7.000 de mp va fi suprafața construită. Vom face tot ce ține de noi pentru a obține acești bani. Institutul de Transplant Renal se va muta în întregime aici”, declara Alin Tișe la finele lunii ianuarie 2019.

CITEȘTE ȘI: Tise face concurs de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Va fi un alt proiect uitat in sertare dupa alegeri?

Consiliul Judeţean a anunţat că plăteşte 130.000 de lei pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Instituţia a reluat procedura deoarece, se pare, nu a primit nicio ofertă.

Luna trecută, prezent la o şedinţă a Consiliului Local, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi bătea obrazul edilului clujean în privința activității Institutului de Transplant care se desfășoară într-un pod neautorizat.

“Legat de noul centru de transplant care ar trebui să se facă pe Babeş, o să vă rog să îl rugaţi pe domnul Tişe, Institutul de Transplant se află într-un pod neautorizat. Dacă se întâmplă o nenorocire, o să răspundă unii legal, alţii moral. Acolo nu ar fi trebuit niciodată să se desfăşoare activitatea medicală. Rugămintea mea este să îl impulsionaţi pe Tişe ca acolo pe Babeş să se întâmple ceva urgent. Acel pod nu este autorizat să funcţioneze. Situaţia este foarte gravă. Riscăm să cădem cu paturi. E mult prea încărcat acel pod, nu a fost autorizat în niciun fel, sunt fisuri în zona de rezistenţă”, afirma în luna aprilie, Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘICum i-a deschis Emil Boc "uşile" lui Emanuel Ungureanu? Dialog de excepţie între deputat şi primar VIDEO

Pe terenul de pe strada Victor Babeș, pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum 12 ani pentru construirea unui centru comercial, ar putea fi construit un centru integrat de transplant.

Inițial, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spunea că pe acel teren se va construi un mall, un parking, apoi un spital de copii, iar acum un centru integrat de transplant.

În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe susținea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii pe acest teren, în valoare de patru milioane de euro.

“Construirea Centrului Integrat de Transplant ar permite atingerea unor standarde medicale de elită şi dezvoltarea unei activităţi de cercetare reprezentative internaţional. Totodată, înfiinţarea unui astfel de centru de transplant este benefică pentru că se creşte gradul de utilizare al resurselor de investigare şi diagnostic. Obiectivele urmărite sunt realizarea unui centru de transplant integrat care să ofere o arie largă de servicii medicale de transplant de organe accesibile tuturor pacienţilor şi realizarea unei clădiri noi de spital proiectată în conformitate cu standardele internaţionale”, se menţionează în caietul de sarcini.

Costurile acestui proiect urmează să fie stabilite în urma studiului de fezabilitate, care ar trebui să fie gata anul acesta, potrivit ambițiilor lui Alin Tișe.

Deocamdată, nu este gata nimic.

 

 

Adauga comentariu