De cartier

Centrele Comunitare, o necesitate pentru părinții clujeni: „E clar că programul funcționarilor trebuie modificat”

Centrele comunitare din municipiul Cluj-Napoca funcționează mai mult nominal în contextul în care acestea își încheie activitatea la ora 17. Astfel de centre comunitare figurează în cadrul Cinema Dacia și Cinema Mărăști, însă după cum semnalează deputatul clujean Adrian Dohotaru, destinația acestor spații este prea puțin civică. Pentru ca acestea să funcționeze eficient și să reprezinte un spațiu deschis cetățenilor este nevoie și de modificarea programului funcționarilor: 

„Propun centre comunitare, nu centre ale administrației de la 9 la 5, în fiecare cartier, deschise în weekend și seara. La Viena, unde am fost în vizită ca să le văd politicile locative și sociale, rezidenții aveau chei de la centru tocmai pentru că era comunitar. Dacă există neîncredere, se poate filtra accesul prin contracte cu asociații de locatari sau ONG-uri comunitare și culturale.

Dar e clar și că programul funcționarilor trebuie modificat, pentru că rezidenții nu merg cu copiii la activități în timpul programului de lucru. De aceea, pe unde am discutat, la Primărie, la Bibliotecă, la muzee, am pus accentul pe necesitatea de a schimba programul de vizite, ca aceste centre să nu fie goale, cum le văd adesea, dar și să fie amenajări ca să atragă copii”, notează deputatul independent Adrian Dohotaru.

Situația în care se găsesc centrele comunitare din Cluj-Napoca, prea puțin prietenoase cu publicul, reflectă de fapt o stare de lucruri cel puțin nefirească: lipsa accesului la bunurile publice.

În acest sens a fost inițiată și o petiție adresată primarului Emil Boc și Consiliului Local, prin care este propusă creșterea accesibilității spațiilor de interes public, precum centrele comunitare, prin amenajarea ca proiect-pilot a unui spațiu de joacă în interior, idee care se poate extinde apoi la toate centrele Primăriei din alte cartiere.

„Vrem un spațiu amenajat pentru copii la Cinema Dacia cu acces general și gratuit! Vrem un loc în care copiii să se joace în timp ce părinții și bunicii pot socializa, un spațiu care să fie deschis în fiecare după-amiază și în weekend. 

Cerem ca la bugetul local pe 2019 să fie inclus un spațiu amenajat pentru copii la Cinema Dacia.

Adesea, Cinema Dacia este închis după-amiaza și în weekend. Când au loc activități, ele sunt de tip spectacol și cu taxă, fără să implice rezidenții în crearea unui centru comunitar adevărat”, se menționează în cadrul acestei petiții.

Petiția poate fi accesată aici. 

sursa video: adrian dohotaru/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *