Sanatate

Celulita: Profilul candidatei ideale

Din punct de vedere medical, celulita reprezinta o inflamare a tesutului celular subcutanat. Dar, in mod obisnuit, ea desemneaza acumularea si obturarea cu materii grase a tesutului subcutanat, determinate de infiltrarea apei ce nu a fost eliminata si a reziduurilor organice. Se manifesta prin pielea cu aspect de “coaja de portocala”, care la apasare poate fi dureroasa. Aceasta hipertrofie localizata si inestetica este specifica femeilor.

 

 

Chiar daca aproape toate femeile sunt “victimele” celulitei, anumite elemente caracteristice pot sa se regaseasca la cele care au predispozitia sa dezvolte butoane celulitice mai delicate, mai mari sau mai repede decat alte femei. Astfel, inainte de a fi invadate complet si iremediabil de celulita, femeile ar trebui sa observe urmatoarele semne:

 

 

–    O ingrasare exagerata in timpul pubertatii, deoarece studiile epidemiologice au demonstrat ca in aceasta perioada, aparent fara probleme, pot aparea primele semne ale celulitei, care se va dezvolta la varsta adulta.

–    O administrare precoce a pilulelor contraceptive bogate in estrogeni.

–    Anomalii ale ciclului menstrual (putin abundent, intarzieri, nereguli, dureri…), deoarece pot, cel putin daca sunt cauzate de dereglari hormonale, indica o crestere a riscului de aparitie timpurie a aspectului de “coaja de portocala”.

 

 

–    Probleme de constipatie, in special in momentul digestiei. De fapt, tranzitul intestinal fiind incetinit, reziduurile organice si toxinele ajung regulat dincolo de bariera intestinala, invadand tesutul conjuctiv, ceea ce duce la degenerarea acestuia. In plus, constipatia creeaza un blocaj in circulatia venoasa, favorizand retinerea apei.

–    Unii specialisti remarca si faptul ca dereglarile hepatice (adica functionarea inadecvata a ficatului) pot determina instalarea celulitei. Intr-adevar, ficatul, avand, printre altele, functia de a transforma reziduurile toxice si surplusul hormonal (in special de estrogeni) pentru a le elimina, aceste excedente neevacuate – din cauza unei supraincarcari a ficatului – pot invada tesutul conjuctiv sau adipos.

 

 

–    Dereglarile alimentare – precum excesele (de grasime, zahar, sare), mesele dezordonate sau neechilibrate – pot determina acumularea tesutului adipos in unele zone strategice si, in consecinta, vor favoriza predispozitia la celulita, ba chiar vor agrava situatia.

–    O hidratare insuficienta care, favorizand retinerea apei, creste riscul ca pielea noastra sa capete un aspect inestetic.

–    O viata dezordonata, dublata de exces de alcool sau de fumat, provoaca iremediabil o imbatranire precoce a tesuturilor subcutanate.

 

 

–    Extremitati de regula reci, fata in mod frecvent rosie si calda, senzatii regulate de ingreunare a picioarelor, sensibilitate la frig, furnicaturi, vanatai frecvente etc. sunt semne caracteristice dereglarilor regulate de circulatie. Astfel, este posibil sa ne apara staze venoase, cu toate consecintele pe care acestea le implica la nivelul tesuturilor conjuctive si adipoase.

–    Aparitia frecventa a unei stari de stres si surmenaj, de orice fel ar fi, deoarece antreneaza o secretie anormala de hormoni care atrage, printre altele, afectarea tesuturilor musculare si conjuctive si complicatii circulatorii.

 

 

–    Un sedentarism accentuat, deoarece determina o diminuare a circulatiei venoase si a tonicitatii musculare.

–    Munca regulata indelungata, stand pe scaun, duce la o inactivitate musculara, in special a muschilor fesieri, putand antrena o destindere a tesuturilor subcutanate si consecintele deja mentionate.

 

 

–    Un caracter iritabil, angoase cronice, depresii continue, dureri musculare repetate etc., sunt, de asemenea, factori ce influenteaza starea butoanelor celulitice.

 

 

Localizarea celulitei

Inflamatiile celulitice sunt localizate in anumite zone ale corpului si, chiar daca nu exista o anumita regula, ele pot indica factorul responsabil de aparitia celulitei. Iata principalele localizari:

 

 

1. Celulita din zona cefei si a gatului: apare mai ales la menopauza, odata cu surmenajele sau marile abuzuri de alimente. Este deseori dureroasa si sensibila la frig.

 

2. Celulita din zona glandei mamare sau din zona invecinata: foarte rara, poate aparea o data cu varsta. Este foarte dureroasa si trebuie tratata cu atentie daca apare in partea stanga (regiunea inimii)

 

 

3. Celulita din zona posterioara a bratului (bicepsi): aparitie destul de tardiva, nu este mai putin inestetica (deseori aratand moale) si este frecvent dublata de un surplus de greutate.

 

4. Celulita abdominala: burta formeaza un pliu care se revarsa. Apare frecvent dupa interventii ginecologice, de exemplu, dar este asociata si unor probleme legate de ciclul menstrual sau dezechilibrelor alimentare.

 

5. Celulita din zona feselor: deseori determinata de sederea prelungita in pozitia asezat, dar si de inactivitate, stres…, indiferent daca sunteti slabe sau mai plinute.

 

 

6. Celulita din partea posterioara a coapselor: deseori legata de problemele hormonale si mai cu seama de circulatie sangvina sau limfatica. Apare timpuriu.

 

 

7. Celulita de partea exterioara a coapselor: este vorba despre faimoasele “aripioare”. Este legata de problemele hormonale ce apar dupa sarcina, pubertate, administrarea contraceptivelor, precum si de sedentarism sau ereditate.

 

 

8. Celulita din partea posterioara a genunchiului: este deseori dureroasa, legata cel mai adesea de tulburari hormonale si de circulatie. Se manifesta tarziu.

 

 

9. Celulita din zona gleznei: este legata de retinerea apei (edeme), de tulburarile circulatiei sangvine, de stazele venoase, de statul in picioare indelungat, de deshidratare. Nu este dureroasa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *