In vizor

Cele trei parkinguri de hârtie ale primarului Emil Boc

Orașul este plin de mașini parcate pe trotuare, carosabil, zone verzi și alei, cu toate că primarul se laudă cu proiecte de construire parkinguri de patru ani încoace.

Parkingurile Negoiu, Hasdeu și Primăverii sunt trei promisiuni pe care Emil Boc le face clujenilor, din 2012, în fiecare an. Niciunul din cele trei parkinguri nu este gata.

Din 2012 de când a revenit la cârma orașului, la fiecare început de an, Emil Boc s-a prezentat în fața presei și a clujenilor cu o listă de priorități lungă cât o zi de post. Unul dintre fixurile primarului prezente pe acea listă sunt parkingurile. De patru ani încoace construiește parkinguri într-o veselie, dar unde sunt oare că nu le vede nimeni? Orașul este la fel de plin de mașini parcate pe trotuare, pe carosabil, pe alei între blocuri, chiar pe spații verzi uneori.

În mandatul 2012-2016, primarul nu a dat în folosință decât un singur parking (în Mărăști, pe strada Fabricii de Zahăr). Construirea acestuia a început însă perioada primarului Sorin Apostu. 

Negoiu-Mehedinți, lucrarea fără capăt

În afară de parkingul de pe strada Fabricii de Zahăr, singurul parking la care s-a lucrat din 2012 încoace este Negoiu-Mehedinți. Problema este că au trecut trei ani și lucrarea încă nu este gata. Din 2013, constructorul falimentar Construdava – Icco Energ a reușit să facă aproximativ 40% din lucrare, după cum au declarat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. În iunie, primarul a vizitat șantierul și a promis că până la sfârșitul anului, investiția va fi finalizată. “Avem un nou grafic de lucrări pentru 31 decembrie 2016 de a fi gata parkingul”, a spus atunci Boc. Șansele ca acest parking să fie gata până atunci sunt nule, în condițiile în care în urmă cu aproximativ două săptămâni, muncitorii își adunaseră utilajele, iar șantierul era pustiu.

Hasdeu, asul din mânecă în campania electorală

Un alt parking de hârtie al primarului Emil Boc este Hasdeu, pe strada Păstorului. Anunțat în 2012, de primarul interimar de atunci, Radu Moisin, cu câteva săptămâni înainte de campania electorală a lui Boc, acest proiect nu a trecut nici acum de etapa hârtiilor. Proiectul este gândit împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai. Protocolul de colaborare între cele două instituții a fost semnat și înnoit de două ori (ultima dată în primăvara lui 2016). În patru ani, Primăria a reușit să întocmească câteva hârtii și să lămurească problema devierii rețelelor subterane. Când va fi gata acest parking nu știe nimeni. Ar urma să ofere studenților peste 300 de locuri de parcare.

Blocaj de doi ani din cauza revendicării terenului

Dacă despre Negoiu-Mehedinți și Hasdeu, primarul vorbește de patru ani, parkingul de pe strada Primăverii – aleea Gârbău este mai “fresh”. Are vechime doar aproximativ doi ani. În iunie 2014, se afla la stadiul de proiectare, dar lucrurile s-au blocat în momentul în care conducerea Primăriei a descoperit că o parte din teren este revendicat. Abia anul acesta, în iunie, s-a votat PUD-ul pentru parkingul de pe strada Primăverii.

Și promisiunile continuă

În ciuda faptului că Emil Boc are promisiuni neonorate de patru ani, promite în continuare parkinguri pentru clujeni. Cinci parkinguri noi (Primăverii , Mogoșoaia, Azuga, Băița, Trotușului) au fost incluse la rectificarea bugetară, votată la ultima ședință de Consiliu Local. Marți, la un post de radio local a vorbit din nou, despre parkinguri. Altele. Acum vrea să facă un parking de tip park and ride, pe Calea Florești, în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *