Reportaj

Cei noua artisti clujeni care au inventat Caricatura la Cornet

Ioan, Xenia, Leo, Mishu, Florina, Octav, Maria, Andreea, Alexandra, ei sunt echipa “Caricaturi la Cornet”. Noua artisti talentati care formeaza cel mai cautat grup de caricaturisti din tara. Conceptul s-a nascut la Cluj in urma cu trei ani, iar ideea a fost a lui Ioan Moisa, veteranul grupului, cel care a transformat talentul tinerilor intr-un business profitabil.

Ca orice poveste de succes, “Caricaturi la Cornet” a fost inceputa de un tanar care nu avea bani sa-si cumpere paine, dar avea vise mari.

In urma cu trei ani, Ioan Moisa era un simplu angajat al unui anticariat. Lucra la un targ de carti, era un vanzator foarte bun, dar tot efortul era in beneficiul si castigul angajatorului. Atunci, i-a venit ideea de a-si deschide un stand de caricaturi in cadrul targului de carti.

Zis si facut. Prima experienta a avut-o la Bucuresti, unde a mers cu o masa plianta, un troler si 30 de lei in buzunar. Nu stia unde o sa doarma in urmatoarea luna sau cum o sa se descurce.

Dupa trei saptamani, s-a intors acasa cu 3.500 de lei in buzunar.

S-a dovedit ca talentul tanarului la caricatura i-a impresionat pe bucurestenii care vizitau mall-urile din Capitala. Dar ambitiile lui nu s-au oprit aici. In scurt timp, Ioan Moisa a dezvoltat o echipa de caricaturisti, a adus impreuna tineri talentati, de la graficieni, pictori sau designeri, pe care i-a format in arta caricaturii. Ioan Moisa a studiat Pictura atat in liceu, cat si la Facultate si la Masterat, iar in timpul liber picteaza in atelierul sau de la Fabrica de Pensule. In cei trei ani si-a dovedit, insa, si abilitatile de marketing.

“Conceptul a fost sa adun tineri care au talent, dar nu sunt neaparati priceputi la caricatura, iar in timp sa exersam impreuna si sa devina buni”.

Echipa “Caricaturi la cornet” are o medie de varsta de  21 de ani, Ion fiind “veteranul” grupului, la cei 25 de ani ai sai. Sunt studenti la Design,         Grafica, Pictura, care si-au gasit in acest grup talentul pentru caricatura. Iar beneficiile pentru cei din echipa sunt pe masura: castiga un salariu bun in fiecare luna si fac ceea ce le place, iar programul este unul care le permite sa si studieze, in paralel.

Daca in primul an tinerii participau abia la cate doua-trei evenimente pe an, acum abia fac fata cererilor.

 “Deviza noastra este : <>, ceea ce este o contradictie, pentru ca, pana la urma, caricatura este o gluma”, spune Ioan.

Tinerii sunt cei care au realizat  caricaturile tuturor actorilor Teatrului National, cu ocazia unui eveniment din toamna trecuta. “Reactia actorilor a fost extraordinara. Cred ca fiecare are caricatura lui agatata pe un perete, acasa”, povesteste cel care este creierul echipei. Chiar si profesorii Facultatii de Stiinte Economice au fost caricaturizati de ei,  fiind vorba de o surpriza pregatita de studentii lor.

“Studentii aveau si retineri cand ne-au dat aceasta comanda, mai ales ca au si profesori mai in varsta, nu stiau cum vor reactiona. Surpriza a fost ca toti au fost impresionati”, spune tanarul artist.

In perioada in care echipa are mai putine evenimente la care trebuie sa participe, tinerii se intalnesc, saptamanal, la sediul de pe Bulevardul Eroilor din centrul orasului, pentru a exersa impreuna arta caricaturii. “Tot timpul vin oameni noi in echipa. Au fost persoane care la inceput stiau doar sa tina creionul in mana si cam atat, iar acum sunt exceptionali”.

Ideea de a realiza caricaturi la nunti i-a cazut lui Ion “ca o piatra in cap”, ca orice idee buna. Asa, au ajuns sa fie prima echipa de caricaturisti care “vand” arta la astfel de evenimente.

“Noi stam intr-un colt care devine centrul nuntii, la un moment dat. E un cadou din partea mirilor pentru invitati, un serviciu de spectacol”.

Dupa ce au organizat seri de caricatura in localurile din Cluj, vestea tinerilor s-a dus in toata tara. Acum, au clienti din Bucuresti, care ii invita la evenimente “corporate”, iar cheia succesului este seriozitatea.

“La noi in echipa lucrurile sunt organizate nemteste, de aceea rezistam si vom rezista si de aici incolo”.

Daca ar fi sa cuantifice in bani valoarea unei caricaturi, pretul se invarte intre 45 si 300 de lei, in functie de complexitatea lucrarii. Dincolo de afacere, insa, bucuria daruita celor portretizati nu se poate masura.

“Oamenii au nevoie de caricatura, ii amuza. Este un cadou perfect, iar pentru evenimente este un serviciu inedit. Iar placearea noastra este ca oamenii, clientii sunt selecteaza de la sine, astfel ca intotdeauna lucram cu persoane care ne apreciaza”, conchide Ioan Moisa.

Foto: caricaturilacornet.blogspot.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *