Din oras

Cei 19 milionari in euro ai Clujului

Clujul are 19 milionari in euro cu o avere cumulata de 515,5 milioane de euro, potrivit ultimului Top 300 Capital, publicat astazi. In clasamentul pe judete, Clujul ocupa abia locul opt, iar tendinta de scadere a averilor celor mai bogati oameni de afaceri de aici continua si in acest an. Cel mai bogat clujean ramane Stefan Vuza, urmat de Horia Ciorcila si fratii Simion si Teofil Muresan.

Tendinta de scadere manifestata de judetul Cluj anul trecut continua si in acest an, cand totalul averilor cumulate a fost de 515,5 milioane de euro, in scadere cu 73 de milioane de euro fata de anul precedent, arata Capital.

Si ca numar de milionari Clujul are mai putini reprezentanti in Top 300 anul acesta decat anul trecut.

Cel mai bogat clujean, Stefan Vuza, este clasat abia pe pozitia 67 in topul 300 Capital.

Averea lui este estimata la 65-67 de milioane de euro. Vuza se declara pe jumatate multumit de anul 2012, punctand si realizari, si nerealizari. Potrivit acestuia, afacerile sale au crescut anul trecut atat ca cifra de afaceri, cat si ca profitabilitate. In 2012, Vuza a finalizat investitia in doua fabrici de producere a energiei electrice: una de 20 de milioane de euro la Dej, pe biomasa, si alta pe cogenerare, la Chimcomplex, de 17 milioane de euro.

Cel mai bogat clujean a declarat pentru Capital ca este in continuare interesat de preluarea Oltchim Ramnicu Valcea. “Fratele mai mic” al Oltchimului, Chimcomplex, este cea mai mare afacere a lui Vuza, cu un rulaj de 43,5 milioane de euro si un profit de 3,1 milioae de euro in 2012.

“Bancherul ardelean” Horia Ciorcila a castigat lupta cu criza economica in 2012, deoarece Banca Transilvania, cel mai complex business personal pe care il coordoneaza, a avut anul trecut un profit net mai mare cu 40% fata de 2011.

Anul acesta, BT a investit zece milioane de euro pentru constructia unei cladiri de birouri si a unui centru de date la Tetarom I. Ciorcila are o avere de 58-59 de milioane de euro.

Fratii Simion si Teofil Muresan (foto) ocupa locul III in topul celor mai bogati clujeni, cu o avere estimata de 47 de milioane de euro. Electrogrup a depasit criza, reusind sa revina la cifra de afaceri de dinainte de criza, in 2012. Compania a facut si angajari anul acesta, astfel incat numarul angajatilor depaseste 400 de persoane, cu 10% mai mult fata de anul precedent.

Arpad Paszkany are o avere estimata la 44-45 de milioane de euro. Dupa patru ani de pierderi operative de 92 de milioane de euro, Clubul CFR Cluj a inregistrat un profit de 1,7 milioane de euro. Pe langa fotbal, omul de afaceri are investitii in imobiliare in Cluj. Capital mai arata ca proiectele sale imobiliare stagneaza.

Dorel Goia a vandut, in 2012, Rombat, catre producatorul sud-african de componente auto Metar Investments, pentru 43 de milioane de euro, unde era cel mai mare actionar individual, cu 40% din actiuni. De altfel, Goia a realizat tranzactii peste tranzactii in ultimii doi ani, ceea ce i-a adus o avere de 39 de milioane de euro si clasarea pe locul V in topul milionarilor clujeni.

Familia Silaghi il urmeaza, cu o avere de 34-35 de milioane de euro. Actionarii celei mai mari firme a familiei, Star Lubrificants, al carei administrator era omul de afaceri Claudiu Silaghi, decedat in urma cu doi ani, sunt in continuare cei doi copii ai sai, iar administrator este vaduva sa, Mirela. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 8,84 milioane de euro.

Valentin Nicola a investit cei 16 milioane de dolari obtinuti in 2005 din vanzarea societatii Astral Telecom, in grupul financiar Imofinance, si in sectorul imobiliar, Matrix Dynamix. Este implicat si in afacerea Codec – care se ocupa cu amplasarea radarelor fixe pe drumurile publice. In 2012, Codec a avut o cifra de afaceri de aproape un milion de euro. Averea lui Nicola este estimata la 32 de milioane de euro.

Stefan Gadola, Peter Pal si Ioan Socea sunt Grupul EnergoBit, care a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro. Gadola spune ca a vandut, in 2013, majoritatea actiunilor detinute in firmele din grupul EnergoBit. Cei trei antreprenori care au fondat compania au ramas in actionariat. Fiecare dintre ei au o avere estimata la 28-29 de milioane de euro.

Silvia si Zsolt Fodor , “sotii Telecom”, au o afacere infloritoare. Mobile Distribution, cel mai mare distribuitor de cartele pre-pay din Romania, s-a mentinut ca cifra de afaceri, in 2012, la 48,8 milioane de euro. Euro GSM, afacerea principala a sotilor, a ajuns la o cifra de afaceri de 22,7 milioane de euro. Cei doi au o avere estimata la 26-27 milioane de euro.

Aceeasi avere o detine si Sorin Ghite, prin companiile Imo Finance si Matrix Investments, principalele afaceri in care clujeanul a investit banii castigati in urma vanzarii Astral catre UPC, in 2005. Ghite este si membru fondator al Bancii Transilvania. Afacerea imobiliara Matrix Investments a fost pornita alaturi de partenerul sau, Valentin Nicola. Principala realizare a fost, anul trecut, constructia Mures Mall.

Adriana Cristea si Fiul ei, Stefan, au reusit in 2012 semnarea unui contract cu producatorul de componente auto Fujikura Automotive, cel mai mare impuls pentru afacerea Arc Parc Industrial Dej. In urma acestui nou contract, cifra de afaceri a crescut cu 57% anul trecut. Familia Cristea are o avere estimata la 23-25 de milioane de euro.

Fratii Marcel si David Florea, cei care au pus, in 2006, bazele afacerii Florea Grup, au o avere estimata la 22-23 de milioane de euro. In prezent, compania a ajuns la 480 de angajati si anul trecut a avut o crestere de 25% a cifrei de afaceri si un profit de 2,86 milioane de euro.

Marcel Borodi se mentine in topul Capital, mai ales ca Net Brinel, compania fondata in urma cu 22 de ani a avut in 2012 o cifra de afaceri mai mare cu 13% fata de anul precedent. Din august 2013, Net Brinel deruleaza un proiect de stimulare a inovarii in vederea cresterii competitivitatii sale, prin furnizarea de servicii de tip “as a service” pe platformele de cloud-computering, in valoare de 7 milioane de lei. Averea lui ajunge la 27 de milioane de euro.

Bela Urasi nu a avut un an bun. Trece printr-un proces de divort cu sotia lui, care a cerut la partaj jumatate din averea sotului. In plus, anul acesta, clubul de fotbal Gloria Bistrita, pentru care a fost creditor, a ajuns in faliment, iar Urasi incearca sa isi recupereze investitiile in instanta. Urasi deruleaza afaceri in piata de capital, imobiliar si banci. Averea lui este estimata la 16-17 milioane de euro.

Ioan Moldovan, omul de afaceri care a lucrat ca bucatar in anii ’80 la complexul Coroana de Aur, din Bistrita, pe care ulterior a ajuns sa il detina, are cea mai scumpa casa din Cluj, evaluata la un milion de euro, arata Capital. Moldovan mai detine si Hotel Castel Dracula, din Piatra Fantanele. Averea lui: 15 milioane de euro.

Nicolae Dan Pop Baldi face parte din grupul celor care au detinut actiuni la Astral Telecom. Dupa vanzarea din 2005, s-a concentrat pe inobiliare , prin compania Terimob Invest. Baldi detine si cladirea de birouri City Business Center din Cluj. Baldi este, la fel, implicat in afacerea Codec. Averea lui este estimata la 12-13 milioane de euro.

Marius Stef este ultimul milionar clujean inclus in Top 300 Capital. Stef detine grupul Agressione, care s-a extins anul acesta si in Ungaria. Alaturi de partenerul sau, Cosmin Pavel, a extins, in 2012, afacerea si in Bulgaria. Grupul de papetarie a avut o cifra de afaceri de 37,1 milioane de euro in 2012.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *