Cea mai scumpa casa din Cluj, 2,2 milioane de euro

Una dintre cele mai scumpe vile din Cluj-Napoca, cunoscuta drept “Casa Tataru”, scoasa la vanzare cu 2,2 milioane de euro, este pe punctul de a se vinde. Construita in 1921 de catre arhitectul Italian Gio Ponti, casa care a gazduit ocazional familia lui Carol al II-lea, dar si vreme de opt ani pe poeta poloneza Kazimiera Illakowiczowna, este la un pas de a fi vanduta, dupa ce ultima proprietara a decedat zilele trecute. Casa este prezentata de  agentii imobiliari drept “unica in Romania”. A fost construita de catre arhitectul italian Gio Ponti si a apartinut profesorului Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea. De aceea, a adapostit comandamentul german in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a gazduit ocazional familia lui Carol al II-lea. Tot in aceasta casa a trait, timp de opt ani, poeta poloneza refugiata la Cluj Kazimiera Illakowiczowna. Ultima proprietara a domeniului, Lucia Mihu, a decedat zilele trecute. Potrivit unor surse din domniul imobiliar, exista in acest moment un potential comparator al vilei, astfel ca tranzactia va fi cea mai mare din ultimii ani in Cluj-Napoca.

Istoria casei

Dupa Revolutie, jumatate din casa a fost tranzactionata intre tigani. Casa din cartierul Grigorescu trebuia sa poarte inclusiv placa memoriala a poetei poloneze care a fost dezvelita in 2005 in Cluj-Napoca, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. Potrivit unui articol publicat de Clujeanul in 2005, casa era adesea vizitata de familia regelui si de familii de intelectuali, mai ales ca sotia primului proprietar, Lucia Tataru, cunostea sapte limbi de circulatie internationala si avea o cultura vasta. Coriolan Tataru a fost unul dintre directorii Clinicii de Dermatologie din Cluj si, se spune, ca el l-ar fi tratat pe Carol al II-lea de blenoragie, lucru "rasplatit" de rege cu postul de rezident. Casa a fost impartita in doua dupa moartea Luciei Tataru, in 1983. Jumatate a fost vanduta, de doua ori, tiganilor, iar cealalta jumatate a ajuns in proprietara Luciei Mihu. In 2001, aceasta a reusit sa cumpere intreaga locuinta, care a fost renovata.
“Din pacate, doamna a decedat de curand, iar mostenitorul doreste sa duca la bun sfarsit tranzactia imobiliara”, a declarat pentru ziardecluj.ro o sursa din domeniul imobiliar.
Casa a fost refacuta de ultimii proprietari in acelasi stil florentin, fiind mobilata cu mobilier vechi din acelasi stil. Arhitectii clujeni considera Casa Tataru cea mai valoroasa locuinta modernista din Cluj-Napoca.
“Parterul este gandit ca zona de zi, la intrare un sas si apoi un hol spatios luminos si primitor, din care sunt intrarile spre biblioteca, living (salon de peste 100 mp), sufragerie, wc de serviciu, holuri cu circuite separate spre bucatarie, sasuri, casa scarii spre pod (cu monsarj spre etaj), usa spre garaj si o bucatarie spatioasa de aproximativ 27 mp. Tot la parter exista un apartament destinat angajatilor casnici (servitori), format din 3 incaperi, o bucatarie, baie de servici, precum si 2 camari de alimente”, se arata intr-o prezentare a casei.
Legatura pe verticala se face printr-o scara dimensionata cu generozitate si foarte atent finisata. Suprafata construita totala este de  850 mp.  Multe din elementele originale ale casei au fost pastrate, ca de exemplu geamurile din cristal si semineele. Indicatia specialistilor in domeniu este ca valoarea aproximativa a casei ar fi la 6 milioane de euro, deoarece intreaga proprietate trebuie privita ca o opera de arta. Pretul de vanzare este, insa, de 2,2 milioane de euro. Foto: imobiliare.ro

Comentarii

20 de verisori ...

07.05.2013 10:58

[...] a inimida reporterii, dupa care a trecut la amenintari, acuzand Ziar de Cluj ca ar fi scris despre vanzarea Casei Tataru la [...]

Crok

21.03.2013 15:04

Articol la comanda? Ati uitat sa mentionati ca, in ciuda interdictiilor normale de a modifica in vreun fel un monument istoric, familia Mihu a extins casa, ca de.. nu aveau spatiu suficient. Extinderea este intr-un stil in totala contradictie cu stilul original al casei. Asta i-a scazut valoarea cam ca si cum ai pune un ritm de sintetizator la Sonata Lunii. Ce daca e monument istoric? Sa ne largim camara si bucataria! Terenul e ciuntit in ultimul hal. Mostenitorii ar trebui sa fie obligati sa aduca casa la forma initiala, nu sa primeasca o caruta de bani dupa ce familia lor a distrus o valoare de patrimoniu national.

No name

21.03.2013 14:29

Jocurile cui credeţi că le faceţi ? De fapt, cine vă dă dreptul să faceţi comentarii despre o proprietate privată şi evaluări cu privire la aceasta. Şi, până la urmă, dacă "ultima" proprietară a decedat, s-au stabilit cumva, în timp record, moştenitorii ? O minimă verificare v-ar fi ajutat să prezentaţi situaţia reală a imobilului, dar probabil aţi fost mult prea grăbiţi să vă încasaţi onorariul de la cel care mai speră, în mod uşuratic, că această casă este de vânzare. Acelaşi care într-un scenariu SF îşi imaginează că acest articol, şi cele colaterale, îi aduc vreun beneficiu . Fie-i ţărâna uşoară celei pe care a încercat să o fraierească.

Pretul celei ma...

20.03.2013 17:13

[...] Articolul publicat ieri de Ziar de Cluj despre Casa Tataru, cea mai scumpa vila din Cluj, evaluata la 2,2 milioane de euro, a starnit vii reactii atat din partea cititorilor, cat si din partea specialistilor in domeniul imobiliar. [...]

Scurtissime (27...

21.03.2013 07:20

[...] vinde cea mai scumpă casă din Cluj. 2,2 milioane de lei [...]

Adauga comentariu