In vizor

Ce venituri au cei care ne caută de bani? ANAF Cluj: directori latifundiari cu salarii uriașe

ANAF este instituția care-ți caută prin buzunare și după ultimul leuț. Tot acolo trudesc, atunci când au pauze de la cafele și povești, o sumedenie de slujbași îmbufnați, lipsiți de orice urmă de emoție, gata oricând să te trimită la un alt birou, la un alt ghișeu, doar-doar vor scăpa de insistențele celui pe care-l scotocesc permanent de parale. Ce îi face pe acești bugetari să fie așa cum sunt: indispuși până la acreală? Să fie pauzele prea scurte? Să fie volumul de muncă prea mare? Să fie „clientul” prea solicitant, prea în pas cu tehnologia? Acestea rămân câteva dintre misterele muncii la stat. Fie și-așa.

Dar ce venituri au cei care ne caută de bani?

Dacă, într-adevăr, Clujul are cu ce se lăuda, atunci se poate mândri cu una dintre cele mai impunătoare Direcții Regionale a Finanțelor Publice, prestanță câștigată prin intermediul numărului de angajați. 

Deci, ce averi au cei care ne vor banii? Cei care nu doar că ne vor finanțele, dar au dezvoltat și un adevărat raport de forță: contribuabilul a fost redus la o funcție.

Acest „client” nu este doar obligat să vină cu banii poclon, ci trebuie să adopte și o poziție de supunere. Asta pare a fi explicația dezinteresului slujbașilor de aici: îmbufnarea nu este o expresie a resentimentului, ci o atitudine profesională. Sau poate că resentimentul a devenit o atitudine profesională? 

Trecând peste aceste matrapazlâcuri familiare, haideți să-i cunoaștem pe directorii acestei instituții, prentru că, nu-i așa?, putem descoperi cine sunt doar descâlcind prin averile lor. E și cunoașterea financiară o chestie…

Așadar…

Ioan PopDirector General al D.G.R.F.P. Cluj-Napoca din 25 ianuarie 2016.

sursa: static.anaf.ro

Până la această dată, timp de trei ani a deținut funcția de Director Executiv Colectare, fiind responsabil de colectarea veniturilor bugetului general consolidat, în vederea „atingerii obiectivelor instituției”. 

Să începem cu anul 2008, un an binecuvântat pentru directorul general al ANAF Cluj. În această perioadă, Ioan Pop era Șef Administrație Adjunct al A.F.P., poziție din care a coordonat activitatea Finanțelor Publice la nivel județean. Cu alte cuvinte, o funcție însemnată.

Pentru familia Pop, anul 2008 poate fi măsurat printr-o donație, dublată de o moștenire. Un teren intravilan în municipiul Cluj-Napoca pe numele soției, cu o suprafață de 550 mp. Un teren căpătat prin donație. Tot în această perioadă, directorul general al ANAF Cluj moștenește în Vișeu de Sus, judeețul Maramureș, un teren cu o suprafață considerabilă, teren agricol-forestier, de cca 13.417 mp. Aici, în Vișeu de Sus, Ioan Pop deține și o casă de 70 mp, moștenită.

În municipiul Cluj-Napoca, Pop a ridicat o casă pe o suprafață de 300 mp. Construcția acesteia s-a încheiat în anul 2012, perioadă în care Ioan Pop coordona activitatea de inspecție fiscală.

Actualul director general deține două autorutisme marca Volkswagen, un Passat cumpărat în 2001 și un Golf achiziționat în 2004.

În 2011, Ioan Pop a contractat un credit bancar, scadent în anul 2023, în valoare de 200.000 de lei.

Veniturile salariale anuale sunt în valoare de 99.879 lei.

La care se adaugă și salariul soției, consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, în valoare de 59.805 lei. La toate astea se mai adaugă și veniturile din investiții, dividende cu o valoare de 64 RON. 

Viorel MoldovanDirector Executiv Inspecție Fiscală

sursa: static. anaf.ro

CV-ul domnului Moldovan nu se regăsește pe site-ul instituției unde trudește plin de dăruire, de ani de zile, directorul executiv. Și totuși, activitatea acestuia nu este lipsită de controverse, motiv pentru care nu ducem lipsă nici de informații, nici de cuvinte în cazul său. Actualul director executiv este un vechi democrat cu vederi liberale sau democrat liberal, spuneți-i cum vreți. Pe scurt, viziunea sa politică nu reprezintă aici o temă de interes public. E suficient să spunem că este un funcționar cu o vocație pedelistă. La un moment dat al carierei sale profesionale, Moldovan a cam împrumutat ștampila instituției pe care o reprezintă, dar nu oricui, ci finului său, Andonie Radu, la acea vreme șef servicii inspecție fiscală la DGFP Cluj, care ridica apoi, în numele ANAF, popririle pe conturile firmei soției. 

„Glasul pământului” își face simțită prezența în declarația de avere a directorului Viorel Moldovan. 

Teren intravilan – dobândit 1999 prin contract vânzare-cumpărare, suprafață de 400 mp, Muntele Băișorii, Cluj.

Teren intravilan  – dobândit 2004 prin contract vânzare-cumpărare, suprafață de 257 mp, Cluj-Napoca, Cluj.

Teren intravilan – 2004 – contract vânzare-cumpărare/credit ipotecar, suprafață de 64 mp, Cluj-Napoca, Cluj.

Teren intravilan  – 2005 – contract vânzare-cumpărare/credit ipotecar, suprafață de 875 mp, Cluj-Napoca, Cluj.

Teren extravilan – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela – suprafață de 3.556 mp, com. Florești, Cluj. 

Teren extravilan – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela – suprafață de 6.706 mp, com. Florești, Cluj.

Teren forestier – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela și alții – cotă parte 1/24, suprafața de 5.800 mp, sat Pădureni, Cluj. 

Teren forestier – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela și alții – cotă parte 1/24, suprafață de 2.900 mp, sat. Pădureni, Cluj.

Teren intravilan – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela și alții – cotă parte 1/6, suprafață de 6.600 mp, sat. Pădureni, Cluj. 

Teren intravilan – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela și alții – cotă parte 1/6, suprafață de 4.000 mp, sat Pădureni, Cluj. 

Teren intravilan – 2017 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela și alții – cotă parte 1/6, suprafață de 1.000 mp, sat Pădureni, Cluj.

Teren extravilan – 2018 – Moștenire – titular Moldovan Liana Mirela – suprafață de 11.600 mp, sat Pădureni, Cluj.

Capitolul „glasul pământului” se încheie, deocamdată, aici. După cum puteți observa din această înșiruire de moșteniri, ultimii ani au fost de-a dreptul plini de generozitate cu familia Moldovan. Probabil, anul 2019 va aduce și mai multe terenuri directorului executiv al ANAF Cluj. Dar acest aspect va deveni public abia anul viitor. 

Până atunci, trebuie să amintim și cele câteva case și apartamente deținute de acesta: 

Apartament – dobândit 2002 – suprafață de 106 mp – contract vânzare-cumpărare – Cluj-Napoca.

Apartament – dobândit 2004/2016 – suprafață de 72,08 mp – moștenire – Moldovan Liana Mirela, Cluj-Napoca.

Casă de locuit – dobândită 2010 – suprafață de 325 mp – construcție credit ipotecar, Cluj-Napoca. 

Casă de locuit – dobândită 2011 – suprafață de 231 mp – construcție, Cluj-Napoca.

Familia Moldovan nu a moștenit doar terenuri și apartamente, dar și un Land Rover. Evident, pentru atâtea pământuri este nevoie de o mașină de teren, motiv pentru care, în anul 2003, directorul executiv moștenește o ditamai mașina. Din păcate, nu cunoaștem cine este titularul acestui bun, întrucât acest aspect nu este precizat în declarația de avere. E suficient să știm că până și un Land Rover poate fi moștenit.

În contul bancar curent, deschis în 2018, se regăsesc doar vreo 755 EUR. 

Însumat, în alte câteva conturi, Ioan Moldovan păstrează o sumă frumușică de tot: 39.349,29 lei.

Declarația de avere din anul 2019, aferentă anului 2018, se încheie brusc. Din această cauză, veniturle salariale, datoriile bancare și alte chestiuni financiare lipsesc.

În schimb, în declarația de avere din 2018, Viorel Moldovan menționează pe lângă cei 8.000 de euro din conturi, alți 18.000 de euro.

În plus, acesta mai deține părți sociale la diverse societăți comerciale:

SC Contas Import Export SRL – cotă de participare 18(90%), cu o valoare de 180 de lei.

SC Ateka Time Impex SRL – cotă de participare/titluri 20(100%), cu o valoare de 200 de lei. 

Un credit contractat în anul 2007, scadent în 2032, în valoare de 70.206,94 EUR. 

Venitul salarial anual, conform declarației din anul 2018, însuma un total de 85. 414 lei. Veniturile din chirii i-au mai adus o sumă de 32.890 lei.

Aceste venituri sunt dublate de cele ale soției, care activează în cadrul SC Contas Import Export SRL: 4.236 lei. Din chirii, imobilele care figurează pe numele soției directorului executiv, familia Moldovan a mai adunat 100.262 lei.

Corina Câmpan Director Executiv Servicii Interne

Deține un teren intravilan de 700 mp în Cluj-Napoca, cotă parte ½ împreună cu soțul, cumpărat în anul 2000.

În 2006, prin sentință civilă, familia Câmpan mai dobândește un teren extravilan cu o suprafață de 3.400 mp în loc. Suceag, Cluj.

Un an mai târziu, adică în 2007, familia Câmpan mai achiziționaează un teren cu aceeași suprafață și în aceeași localitate: 3.400 mp de teren în Suceag.

Un alt teren, de 596 mp, este dobândit prin cumpărare în anul 2012, de această data în loc. Câmpenești. Trei ani mai târziu de la această dată, prin 2015, Corina Câmpan mai achiziționează împreună cu soțul un alt teren extravilan în Suceag, cu o suprafață de 4.287 mp.

La categoria bunuri immobile figurează un autoturism marca Renault Megane, cumpărat în 2005.

În anul 2004, contractează un credit, scadent în 2027, în valoare de 45.500 dolari. E drept, pe atunci, România nu era stat membru UE.

Venitul salarial anual este în valoare de 92.683 lei.

Câmpan Nicolae, în calitate de Șef Administrație AJFP Cluj, incasează un venit anual în valoare de 99.391 lei, plus încă 17.970 în calitate de membru în CA a Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. 

Despre ceilalți directori care au fost detașați sau au deținut un interimat în cadrul ANAF Cluj, istituție unde fluctuația de personal este la ordinea zilei, ne vom referi într-un alt articol. Sau poate că ne vom apleca asupra activității fiecărui director în parte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *