Din oras

Ce trebuie sa faceti cand gasiti un pui de pasare, daca vreti cu adevarat sa il ajutati

Dupa fiecare ploaie sau vant mai puternic, multi pui din diverse specii cad din cuiburi. Iar pe grupuri de socializare cu diverse teme sau chiar pe paginile clujenilor apar fotografii cu micutii si cu „salvatorii” lor.
 
Puii trec prin diverse etape de dezvoltare si uneori sunt de-a dreptul adorabili, alteori sunt atat de uratei incat starnesc mila. Si in ambele cazuri, majoritatea oamenilor sunt tentati sa ii duca acasa pentru a-i „salva”. Dar nu e cea mai buna solutie.
 
Specialistii Societatii Ornitologice Romane ne invata ce ar trebui sa facem, in fiecare dintre situatii.
„In cazurile in care puiul este sanatos, (nu pare lovit, nu are sange pe el) cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti este sa il puneti intr-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ati gasit sau intr-o tufa, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale cainilor sau pisicilor. Dupa ce va retrageti, asteptati un timp, de regula puiul va cere hrana si parintii i-o vor aduce. Ganditi-va doar ca un pui golas, fara pene, trebuie hranit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la rasaritul soarelui si pana la ora 22! Iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea „parintelui adoptiv” si cunostinte temeinice de ingrijire a puilor de pasari, altfel sansele lui de supravietuire sunt minime.
Printre cei mai frecvent gasiti sunt puii de ciuf de padure, care parasesc cuibul timpuriu si stau in tufe sau copaci, cerand noaptea hrana adultilor. Acestia sunt in mod eronat considerati a fi abandonati si preluati din natura. In aceste cazuri (daca pasarea nu este ranita) nu trebuie sa o luam din zona! Daca este pe sol, puneti-o intr-un copac sau o tufa mare, ferita de caini si pisici. Daca este preluata fara motive intemeiate, sunt sanse mari ca puiul sa nu supravietuiasca.
 
Frecvent sunt gasiti puii unor specii comune in parcuri, cum ar fi mierlele, sturzii etc. De asemenea, daca nu sunt raniti, asezati-i pe un copac din apropiere. Aceste pasari ies din cuib inainte sa poate zbura bine si dureaza cateva zile pana se deprind cu zborul. Cat timp sunt incapabili de zbor sunt hraniti de parinti.
Alte situatii delicte sunt cand puii unor specii mai mari (care cuibaresc frecvent pe cladiri, cum ar fi vantureii sau pescarusii) sunt gasiti in dificultate (cazuti intre cladiri) sau in curtile blocurilor sau ale cladirilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este sa fie returnati pe cladirile de unde provin (si eventual adapostiti la umbra) – parintii vor veni cu certitudine sa ii hraneasca. Puii de vanturei sunt gasiti frecvent si sub cuiburile de unde provin, iar in acest caz, daca au deja penele dezvoltate, este suficient sa ii asezam pe copacul unde se afla cuibul, la o inaltime mai mare, daca acest lucru este posibil. Atentie mare cand luati un pui de rapitor, cum sunt vantureii, deoarece va pot rani serios cu ghearele! Cel mai bine este sa ii acoperiti cu o carpa inainte sa ii ridicati si incercati sa ii manevrati cat mai putin.
 
Puiul gasit are pene
 
Daca pasarea este partial sau complet acoperita de penaj, este probabil sa nici nu aiba nevoie de ajutorul dvs. Pe masura ce puii cresc, ei depasesc limitele impuse de cuibul in care au locuit. Pasarile tinere, carora li se mai spune juvenili, parasesc cuibul si se plimba pe ramurile din jur, sau pe sol, in apopierea de „casa parinteasca” timp de cateva zile, inainte de a deveni independenti si de a puta zbura fara nicio problema. Parintii sunt mereu in apropiere si le raspund la chemari cu livrari periodice de hrana. Chiraiturile sacaitoare pe care le veti auzi din copacii din apropiere sunt scoase de parintii care insista astfel sa plecati si sa le lasati puiul in pace.
Daca nu este ranita, pasarea trebuie lasata acolo unde se afla. O puteti ajuta daca veti indeparta pisicile, cainii si copiii curiosi care ar putea sa raneasca puiul si care pot impiedica parintii sa vina sa hraneasca micuta pasare. In mod alternativ, puteti sa il asezati pe o creanga mai inalta, mai ales daca se afla in pericol iminent din cauza cainilor sau a pisicilor.
Din pacate, oamenii intervin cel mai des la acest stadiu al dezvoltarii puilor si preiau pasarile salbatice din natura. Desi intentiile lor sunt dintre cele mai bune, acest fapt poate avea consecinte dintre cele mai nedorite. Nu doar ca este ilegal (preluarea pasarilor din natura), dar veti priva o pasare de ajutorul esential al parintilor, caz in care puiul nu va avea aceleasi sanse la viata si nu va fi adaptat la mediu asa cum sunt celelalte pasari tinere.
 
Puiul are puf
 
Daca ati gasit pui de pasare cu puf si pene mici, pui care au cazut din cuib, atunci incercati sa ii puneti inapoi in cuib. Totusi, luati in calcul ca un astfel de incident este comun la mai multe specii de pasari: puii cad din cauze naturale (vant puternic, furtuna etc), sau puiul mai mare il impinge din cuib pe cel mai slab, astfel incat sa primeasca mai multa hrana. Cel mai puternic dintre pui va supravietui si isi va creste si el puii in viitor. Daca nu reusiti sa localizati cuibul, cereti ajutor specializat.
De asemenea, trebuie acceptat faptul ca mortalitatea puilor de pasari salbatice este in mod natural in general ridicata, mai ales la unele specii (motiv pentru care aceste specii au mai multi pui).
 
Cuib daramat de furtuna
 
Daca ati gasit un cuib care a cazut din copac, acest lucru se intampla uneori in tipul unor furtuni puternice, puneti cuibul inapoi in copac, cu pui cu tot. Nu este adevarat ca pasarile isi abandoneaza puii, daca acestia au fost atinsi de un om. Pasarile chiar au un simt al mirosului destul de slab dezvoltat. Daca nu gasiti locul in care se afla cuibul sau daca este prea periculos sa urcati in copac, puneti puiul sau puii intr-un loc in care parintii ii pot gasi, dar alegeti locul cu grija, astfel incat sa nu poata ajunge pisicile la pui.
Cum inlocuiti cuibul
Este destul de simplu sa inlocuiti un cuib deteriorat. Puteti folosi un cosulet de plastic sau un container in aceeasi forma, in care sa puneti bucatele de servetele de hartie. Nu folositi carpe de bumbac, acestea se incurca in degetele de la picioarele pasarilor. Fixati cuibul cu sarma sau cu ajutorul unor cuie batute in copacul din care a cazut sau in arbustul unde se afla. Urmatorul pas este plasarea puilor in cuib. Acestia trebuie sa fie mereu asezati cu picioarele stranse sub corp, respectiv aveti grija ca puii sa nu fie expusi la soare. La scurt timp vor sosi parintii si isi vor hrani puii in containerul in care i-ati amplasat, ca si cum ar fi fost cuibul lor. Deseori, nu toti puii cad din cuib, si in aceasta situatie se poate intampla ca pasarile adulte sa hraneasca puii din ambele cuiburi. Oricare ar fi situatia, monitorizati situatia de la distanta timp de cateva zeci de minute, o ora, pentru a va asigura ca parintii se intorc pentru a inspecta si hrani puii.
 
Cand este necesar sa cereti ajutor specializat
 
 
Daca parintii nu gasesc noul cuib nici dupa doua ore de la plasarea acestuia in copac sau daca sunteti siguri ca mama puilor a murit. Atunci este cazul sa apelati la sfaturile specialistilor, insa nu luati puii din cuib pana nu va consultati cu acestia.
 
Daca pasarea este ranita sau bolnava. Puteti constata acest lucru la o scurta inspectie dupa urmatoarele simptome: pasarea nu isi poate flutura aripile, prezinta sangerari, aripile sunt lasate in mod inegal, este slabita sau tremura puternic. Puteti cere ajutor specializat si daca pasarea a fost atacata de o pisica sau de un caine. Cu cat veti intarzia mai mult, cu atat mai putine sanse de salvare are pasarea.
 
Manipularea pasarilor
 
In timpul in care asteptati ajutor, luati pasarea in maini, dar purtati manusi in permanenta. Plasati-o intr-o cutie de carton bine ventilata, acoperita. Daca nu aveti o cutie de carton (cele de pantofi sunt ideale pentru pasari de mici dimensiuni), folositi o plasa de hartie. Puneti servetele de hartie pe fundul cutiei sau al plasei.
Tineti puiul la cald, ferit de zgomot, intr-un loc intunecat. Daca pasarii ii este frig, amplasati cutia in apropierea unei surse de caldura, dar sa nu fie excesiva. Feriti-o de foc si de temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, puteti umple o sticla de plastic cu apa calda si sa o plasati alaturi de pasare in cutie. Inveliti sticla intr-o carpa, sa nu friga pasarea. Asigurati-va ca sticla nu are scurgeri pe la capac, altfel pasarea se va uda si va suferi de frig.
 
Nu ii oferiti lichide pasarii! De obicei, pasarile isi procura o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consuma, astfel incat nu au nevoie sa inghita lichide foarte des. Si daca este deshidratata, poate fi periculos sa incercati sa ii turnati apa in cioc deoarece se poate sufoca foarte usor.
 
Nu ii oferiti hrana pasarii pana nu stiti ce specie este si care este dieta ei! Exista pasari carora le veti face mai mult rau daca le veti oferi paine sau alta hrana decat cea specifica. Cereti sfatul unui specialist inainte de a hrani pasarea.
Spalati-va pe maini cu apa calda si sapun de fiecare data cand ati atins pasarea cu palmele. Spalati toate obiectele cu care pasarea a luat contact – haina, prosop etc, pentru a preveni raspandirea de boli sau de paraziti pe dvs sau pe animalele de companie pe care le aveti.
In oricare din situatii, insa in special cand trebuie sa tineti pasarea in custodie un timp, este indicat sa urmati cativa pasi foarte importanti, pentru a da sanse pasarii pe care incercati sa o salvati.
– identificarea corecta a speciei este esentiala pentru deciziile ulterioare legate de soarta puiului! Contactati in cel mai scurt timp posibil specialistii pentru identificare si sfaturi!
– daca va lispesc cunostintele legate de pasari nu hraniti si nu dati apa pasarii pana nu va consultati cu un specialist
– tineti pasarea intr-un mediu cat mai linistit, ferit de factori de stres (copii, animale de companie etc.)
– contactati un veterinar daca pasarea este ranita.”, ne invata specialistii.
 
Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana va pot da sfaturi si pot furniza ajutor pentru reabilitarea puilor. In cele mai multe cazuri este vorba de situatii in care pasarile se afla in mod natural (pui incapabili inca de zbor, ieşiti din cuib).
 
Nu uitati: cea mai buna sansa de supravietuire a unui pui in natura sunt parintii sai!
Pentru mai multe informatii, contactati filiala locala a Societatii Ornitologice Romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *