Analiza

Ce se va întâmpla cu chiriașii clujeni, dacă nu vor mai avea bani să plătească chiriile?

„Cei care stau în chirii, peste o săptămână ajung în stradă”, a fost una dintre remarcile primite de către primarul Emil Boc, ce a dialogat online cu cetățenii, prin intermediul paginii sale de Facebook, duminică, 22 martie. „De ce?” a întrebat nedumerit primarul. „Este un contract de închiriere, se prelungește chiria, de ce nu se poate prelungi chiria? Salariile nu se opresc, se plătesc, nu aș vedea de ce, cei care stau în chirii, peste o săptămână ajung în stradă! Sincer, nu înțeleg, domnișoara Anișoara Dalcoș, care ar fi motivația, dați-mi detalii suplimentare, să văd despre ce este vorba!”, a solicitat edilul.

„Ce se va întâmpla cu chiriile?”, l-a întrebat un alt clujean pe Emil Boc, câteva minute mai târziu. „Nu există nicio prevedere legală care să spună că cineva își pierde chiria, există contracte… De ce? De ce se ridică această problemă în momentul de față?”, a întrebat primarul.

În condițiile în care, de mâine, să stăm acasă devine o obligație, nu o recomandare, întrebarea ce se va întâmpla cu chiriașii din Cluj, dacă unii nu vor mai avea bani să își  plătească chiria, devine una foarte serioasă. Pentru că cei care nu vor mai avea resurse financiare, dacă nu au nici soluții alternative de cazare (rude, prieteni), riscă să ajungă în stradă.

Îi oferim primarului Emil Boc și detaliile suplimentare cerute:

1. La Cluj, mulți dintre chiriași nu au contracte. Situația poate fi verificată foarte ușor, comparând oferta de închiriere de pe site-urile de profil cu numărul de contracte declarate la ANAF. Autoritățile abilitate pot cere datele necesare, de exemplu, de la cel mai mare site de imobiliare din țară, imobiliare.ro. Sau, pot verifica prin sondaj, sunând la vechile anunțuri, pentru a vedea câți proprietari au contractele declarate legal. Vor avea o mare surpriză!

Iar, dacă nu există un contract înregistrat legal, înseamnă că, dacă chiriașul nu își plătește chiria, proprietarul îl poate ruga să părăsească locuința, fără alte discuții.

Chiar și atunci când există un contract, dacă chiriașul nu realizează plata chiriei la timp, contractul încetează de drept, iar proprietarul îi poate cere acestuia să părăsească locuința.

2. În condițiile actualei crize epidemiologice, care a însemnat închiderea temporară a unor domenii întregi de activitate, există mulți angajați care și-au pierdut locul de muncă sau care nu știu în momentul actual pe ce venituri se mai pot baza. Sunt patroni care au preferat acum să își concedieze angajații, care, prin urmare, nu își mai pot plăti chiria.

3. Chiriile în Cluj sunt cele mai scumpe din țară. În condițiile reducerii veniturilor (șomaj, șomaj tehnic), chiriașii ar putea ajunge în situația de a nu mai avea efectiv bani pentru a plăti chiriile exorbitante.

Bineînțeles că abuzuri pot surveni din ambele părți – și chiriașii ar putea ocupa abuziv în continuare apartamentele, fără a le mai plăti proprietarilor chiria, lucru iarăși incorect. Pe o piață clujeană a chiriilor nereglementată suficient, sau în care nu s-au respectat până acum reglementările legale, plata chiriei și ocuparea în continuare a apartamentelor vor depinde de fiecare proprietar și chiriaș în parte, totul fiind, practic, la libera înțelegere dintre părți.

Proprietarii i-ar putea înțelege pe chiriașii cu dificultăți financiare și le-ar putea scădea, amâna sau reeșalona chiriile, ori, dimpotrivă, i-ar putea ruga să se mute. Chiriașii cu probleme ar putea pleca sau ar putea rămâne abuziv în locuințe, fără a își plăti obligațiile asumate acum câteva luni. Cum clujenii sunt, majoritatea, oameni civilizați, probabil că mulți dintre cei care nu își vor mai putea permite plata chiriei, dacă nu vor găsi înțelegere din partea proprietarilor, vor decide să părăsească locuințele închiriate.

Iar, cei care  nu au rude sau prieteni care să îi cazeze temporar, ar putea ajunge pe stradă. În aceste cazuri trebuie să intervină autoritățile pentru a le asigura tuturor un adăpost măcar până la rezolvarea crizei coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *