Amicii ziarului

Ce sa fac ca sa nu mai fiu stresat?

Din dorinta de a avea succes personal, profesional sau financiar, ajungi in capcana stresului din care ieși foarte greu. „Ce sa fac ca sa nu mai fiu stresat?”

Iata o intrebare la care iti doresti raspuns. Gandurile stresante pe care le ai iti determina reactia la stres. Cu cat durata este mai mare, cu atat este mai dificil sa controlezi stresul. Totusi, se poate controla si este necesar sa faci eforturi mentale ca sa gestionezi jocul din interior. O viata echilibrata presupune sa faci sport si sa mananci sanatos. Dar nu doar atat. Inseamnă, de asemenea, o minte echilibrata, capabila sa controleze stresul.

Reacția ta la stres este responsabilă pentru bolile cardiovasculare, atacuri de cord, cerebrale, bolile autoimune, infecții, dureri de spate, stări de anxietate, depresie, sindrom de colon iritabil, migrene, ulcer gastric, afecțiuni ale mușchilor și oaselor, cancer ori decese premature.

Când vine vorba de stres, este de dorit să fii cât se poate de realist. Asta pentru că există lucruri asupra cărora nu poti acționa. De exemplu, nu poți să  schimbi șeful, poate, prea isteric. Nici partenerul de viață care își exprimă așteptări iraționale față de tine, nici copiii îngrijiți prea mult de bonă. Bolile cu care am fost diagnosticați sau deciziile guvernamentale care ne afectează nivelul de trai intră, de asemenea, în această categorie.

Dar poți să controlezi răspunsul pe care-l ai în relația cu stresul: adică mintea, gândurile tale. Între felul în care gândești, simți și reacționezi există o legătură fără nicio excepție. Prin conștientizarea stării tale, poți influența sistemul nervos autonom, iar starea de stres scade. Acest lucru este la îndemnâna oricui, pentru că este o formă de meditație.

Meditația activă (mindfulness) este studiată de neuroștiințe, iar efectele sale benefice sunt acum o certitudine. În timpul meditației mindfulness, creierul secretă substanţe care stimulează starea de bine. Sunt, de fapt, niște inhibitori care imită efectele benzodiazepinelor. Cum ar fi diazepamul, de exemplu.

Formele de meditație sunt diverse. Nu trebuie să te sperii de acest cuvânt! Orice formă de liniște și interiorizare este, de fapt, o meditație. Chiar și rugăciunea este. Am putea să comparăm meditațiile cu tipurile de sport. În esență, fiecare tip de sport practicat are același beneficiu: de a avea un corp mai sănătos. La fel este și meditația. Meditația te ajută să ai o minte mai sănătoasă.

Tehnica de concentrare şi de relaxare care alcătuieşte aşa-numita meditaţie activă (mindfulness) este simplă și accesibilă. Câteva minute de meditaţie activă pe zi pot reduce considerabil nivelul de anxietate, mai eficient decât o fac medicamentele şi fără efecte secundare.

În timpul meditaţiei mindfulness se activează în creier cortexul cingular anterior şi cortexul prefrontal ventromedial. Sunt zone implicate în reducerea nivelului stresului. Acest tip de meditație nu necesită o poziție anume. Aceasta constă în concentrarea asupra respiraţiei şi senzaţiilor corporale, fără trecerea lor prin filtrul raţiunii. Meditația de tip mindfulness poate fi integrată chiar și în rutina zilnică: în timp ce aștepți undeva sau chiar dacă ești la o sedință de lucru. Cel mai mare beneficiu pe care îl vei obține, în urma acestei practici, este că vei învăța să trăiești mai mult în prezent. Sigur, acest lucru nu înseamnă că nu te vei mai gândi la viitor. Dar vei alege momentele în care să faci planuri.

Cu cât vei integra acest tip de meditație în rutina ta zilnică, cu atât vei avea o viață mai împlinită. Îți vei antrena mintea să se relaxeze, să înlăture tipare vechi și neproductive de gândire ca tu să te bucuri de viața ta. Moment cu moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *