Din oras

Ce rezultate au avut proiectele autoritatilor pentru integrarea romilor de la Pata Rat

S-au cheltuit milioane de euro de-a lungul anilor in cadrul proiectelor menite sa ii integreze pe romii de la Pata Rat. Rezultate exista, insa prea mici, in proportie cu marimea problemei. Iar situatia romilor a devenit o problema stringenta, mai ales acum, cu inchiderea rampei. Autoritatile arata catre reticenta romilor pentru a explica rezultatele nesatisfacatoare, iar romii asteapta. Asteapta o alta rampa de unde sa mai traiasca pentru cateva luni, putini sunt cei care se gandesc in perspectiva, care vad avantajele unui loc de munca stabil, in detrimentul libertatii de acum.

In ultimii cinci ani Directia de Asistenta Sociala si Medicala a Primariei a desfasurat mai multe proiecte in incercarea de a rezolva problema celor aproape 2.000 de romi de la Pata Rat. Rezultatele sunt, insa, inconsistente.

“Nu poti sa spui ca ai satisfactii cand situatia e asa cum e. Poti sa ai satisfactii pe componente individuale, cu copilul acesta, cu familia asta s-a reusit, au inteles si cu ei mergem inainte. Nu poti sa cauti satisfactie per total, dar pe componente da, aici avem bucuria, avem satisfactii”, subliniaza importanta puterii exemplului Aurel Mocan, directorul DASM Cluj-Napoca.

Unul dintre cele mai importante proiecte in care au fost prinsi si romii de la Pata Rat a fost “Impreuna pentru un inceput sigur”, derulat timp de trei ani, incheiat in martie 2014.

Proiectul european in valoare de 3,5 milioane de euro si-a atins indicatorii 100%, cu o cheltuiala a fondurilor de doar 47%.

“Proiectul era dedicat persoanelor de etnie roma si persoanelor cu dizabilitati. Am plecat in acest proiect dintr-o problema identificata in 12 ani de activitate: vedeam cum din aceeasi familie, bunicul, tatal si copilul au ajuns clienti ai serviciilor sociale, pentru ca e bine sa stai aici si pe langa beneficiile de asistenta mai ciupesti de ici de colo, munca la negru si e confortabil sa stai aici. Ca sa rupem acest lant am spus sa cream noi ceva prin care sa ii scoatem din aria serviciilor sociale si sa ii ducem spre munca. Ajungand la varsta pensionarii iar vor fi dependenti de serviciile sociale pentru ca nu are vechime sa poata primi o pensie”, arata Mocan.

Prin proiect s-a infiintat Centrul de Incluziune Sociala de pe strada Plevnei, unde persoanele in cauza sunt consiliate in detaliu si ajutate sa gaseasca un loc de munca. Din pacate participarea romilor din Pata Rat in acest proiect a fost foarte scazuta.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, (proiectul a fost implementat la nivelul regiunilor NV si V) la finalul implementarii proiectului s-au inregistrat urmatoarele rezultate: 90 de persoane de etnie roma au  beneficiat de cursuri de formare profesionala (camerista, lucrator in comert, ingrijitor varstnici, montator subansamble, peisagist-floricultor); 20 de persoane cu dizabilitaţi au  beneficiat de cursuri de formare profesionala (peisagist floricultor);
120 de persoane de etnie roma au beneficiat de certificarea competenţelor dobandite in mod non-formal in meseriile de: camerista, lucrator in comerţ, operator baze de date, montator subansamble, lucrator instalator in construcţii, confecţioner materiale textile; 51 de persoane cu dizabilitaţi au beneficiat de certificarea competenţelor in meseriile: lucrator in comerţ, operator baze de date, montator subansamble; 113 persoane au fost angajate in municipiul Cluj-Napoca, dintre acestea 96 persoane de etnie roma si 17 persoane cu dizabilitaţi.

“A fost o mare reticenta din partea lor de a intra in proiect. Cam 100-150 de persoane au intrat in proiect din zona Pata Rat. 10 au fost formati profesional in lucratori in comert, cameriste si bucatari. Au mai fost angajati la firme de curatenie, si astazi lucreaza si sunt multumiti de ei, la Rosal, la Brantner Veres 25 de persoane. Ii asteptam acum sa vina catre noi, suntem aici ca sa-i ajutam. Cei care au vrut sa se angajeze au fost angajati, avem locuri de munca si astazi, dar sunt si care refuza pentru ca se descurca mai bine decat minimul pe economie. Trebuie sa lucram la motivatia lor, sa inteleaga avantajele de a lucra undeva cu carte de munca. Trebuie sa inteleaga ca locul de munca inseamna un program, responsabilitati, nu mai sunt atat de liberi”, arata Magda Lazar, reprezentant al Centrului de Incluziune Sociala.

Dupa finalizarea proiectului, anul trecut au fost angajati prin Centru 45 de persoane cu dizabilitati si 44 de persoane de etnie roma, insa de la inchiderea rampei, doar trei persoane au venit aici sa ceara ajutor pentru un loc de munca.

“Refuzul lor de a pleca se motiveaza cu speranta ca se mai deschide o rampa temporara, ca parca mai stau un pic. O sa avem o dificultate sa ii facem sa constientizeze pe o parte din ei, unii isi vor da seama ca e mai bine sa obtina un loc de munca pentru ca nici rampa temporara nu o sa mai dureze”, arata Aurel Mocan.

Acesta spune ca este foarte important sa se lucreze cu copiii, cu generatia tanara, pentru a-i face sa isi doreasca o alta viata fata de cea a parintilor lor.

In 2013 s-a inceput la scoala Traian Darjan din Someseni, unde merg cei mai multi din copilasii de la Pata Rat, proiectul Scoala dupa Scoala, finantat din bugetul local. Valoarea proiectului este de 90.000 de lei.  Aici micutii primesc o masa si dascalii lucreaza cu ei dupa ore. Hrana pentru copii – 9 lei pe zi – este suportata din bugetul local, iar salarizarea dascalilor este asigurata prin parteneriate cu Fundatia Diakonia si United Way in primul an, si United Way in cel de-al doilea an.

“In proiectul initial erau 90 de copii, iar acum sunt 120. A fost lansat ca proiect pilot la Traian Darjan, iar in anul urmator proiectul s-a extins si este valabil pe tot municipiul. S-a mai implementat si la Scoala Nicolae Iorga. Se poate accesa proiectul  in momentul in care scoala isi atrage un finantator care sa suporte plata dascalilor care se ocupa de copii. Municipalitatea suporta plata hranei”, arata Aurel Mocan.

De asemenea, in cadrul Direcţiei de Asistenţa Sociala si Medicala funcţioneaza Centrul de zi “Tara Minunilor”, cu o capacitate de 30 locuri. Centrul a fost infiintat cu scopul asigurarii unor conditii de ingrijire si educatie adecvate pentru copiii de varsta prescolara, cu varste intre 3 si 6 ani, proveniti din  comunitatile de romi din Pata Rat si din cartierul Someseni, pentru asigurarea integrarii lor in invatamantul de masa si prevenirea separarii copilului de familia sa. Centrul a fost reabilitat, prin proiectul „Centrul multifunctional de servicii sociale integrate tara Minunilor”, contractat de municipiul Cluj-Napoca, in calitate de beneficiar, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 4.063.708,89 lei, din care 3.201.938,29 lei, reprezentand suma nerambursabila solicitata din cadrul programului, iar 83.201,10 lei reprezentand cofinantarea de la bugetul local.

Proiectul ROMEDIN (Servicii socio-educationale pentru incluziunea romilor) sustine si promoveaza educatia pentru incluziune si dreptate sociala: ofera servicii socio-educationale pentru copii si familii din comunitatile marginalizate din zona Pata Rat a municipiului Cluj-Napoca, si dezvolta reteaua clujeana a scolilor incluzive in vederea sustinerii desegregarii socio-teritoriale a zonei. Proiectul este implementat intre 15 septembrie 2014 si 14 martie 2016 in municipiulCluj-Napoca de catre Fundatia pentru Deschidere si Reflectie Sociala in parteneriat cu Asociatia Femeilor impotriva Violentei – ARTEMIS, Fundatia TRANZIT, Asociatia Comunitara a Romilor din COASTEI, Departamentul de Asistenta Sociala al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea Babes-Bolyai, Inspectoratul scolar Judetean Cluj, Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Directia de Asistenta Sociala si Medicala. Valoarea totala a proiectului este 249.947 euro.

In acest moment exista in comunitatea de la Pata Rat o unitate mobila in care se desfasoara activitati educative si de socializare pentru copiii care locuiesc in zona rampei de gunoi, s-au montat cabine de dusuri si toalete in trei dintre comunitati, iar pe strada Cantonului s-au instalat toalete ecologice. Investitia s-a ridicat la suma de 120.000 de euro, suma suportata din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *