In vizor

Ce ne facem cu trotinetele electrice? „Vor avea interzis pe trotuar. Cască obligatoriu, maximum 25 kilometri la oră”

„E o scandură pe roate
Și te duce chiar departe
Cu viteză și cu spor
Dacă o-mpingi cu un picior”

Trăim cu adevărat vremuri extraordinare. Trotineta, plăcerea vinovată a copilăriei, a ajuns în 2019 o alternativă rapidă la orice alt mijloc de transport. 

Puțini știu că trotineta electrică a fost inventată chiar de un român, craioveanul Sorin Sîrbu. Doar că, fără voia sa, românul dă bătăi de cap Poliției române, cel puțin pentru moment. Mii de români se plimbă zilnic pe trotinete, cel puțin în orașele mari ale țării, îmbrățișând astfel o modă care a ajuns până în California, la Hollywood. 

Singura problemă e modul în care utilizatorii de trotinete se expun unor accidente, cu sau fără voia lor. Nefiind reglementate de codul rutier, aceste mijloace moderne de transport pot fi văzute atât pe trotuare, făcând slalom cu viteză printre trecători, dar și pe marginea carosabilului. Riscul unui accident există la orice pas. 

„Trotinetele vor avea interzis pe trotuar”

Deputatul clujean Sorin Moldovan vrea să introducă trotinetele electrice în Codul Rutier, astfel că într-un an de zile se schimbă foaia pentru posesorii de „scânduri pe roți”. „Sunt tot mai multe trotinete apărute în Cluj sau București, nu sunt reglementate și există spațiu de interpretare. Se pot comite multe accidente, dar și abuzuri din partea poliției. Dacă te oprește acum poliția și ești pe trotinetă electrică, pe trotuar sau carosabil, nici nu știe ce reguli încalci. Peste 25 la oră poate însemna dosar penal! Majoritatea sunt limitate la 25, însă există trotinete electrice care pot atinge 90 de kilometri la oră. Am fost inspirat din codul rutier din California, ei au această experiență. Printre noutăți, vor fi obligați cei cu trotinetă să poarte cască dacă au sub 18 ani și vor fi obligați să circule pe pista de bicicliști sau pe marginea carosabilului. Va fi interzis pe trotuar, printre pietoni. La 25 de kilometri la oră nu e plăcut să te lovească cineva cu trotineta”, a declarat Moldovan pentru Ziar de Cluj.

Poliția rutieră Cluj susține demersul parlamentarului Moldovan. Comisarul Șef Crișan Dan spune că oamenii din subordinea sa s-au confruntat cu destule cazuri în care au fost implicați utilizatori de trotineta: „E o problemă. Momentan, dacă depășește 25 de kilometri la oră ar trebui încadrată la moped. Automat ar trebui înmatriculată și permis de conducere. Vorbim de trotinetele electrice. Știu că există un proiect referitor la un nou cod rutier, nu vă pot spune când îl vom avea în variantă finală. Într-adevăr, au existat situații de accidente cu trotinete implicate, am avut și cazuri cu autoturisme implicate în accident cu o trotinetă, dar și trotinete cu pietoni”. 

Ce spun „inventatorii” trotinetelor electrice?

Reprezentanții companiei fondate de Sorin Sîrbu ne-au asigurat că ei încearcă responsabilizarea posesorilor de trotinete înainte de achiziția unui astfel de mijloc de transport. Pe site-ul oficial al companiei, găsim următoarele recomandări:

„Produsul nostru se adresează persoanelor adulte (minim 18 ani). Acesta este proiectat pentru a fi utilizat de o singură persoană, vă rugăm să nu urcați două sau mai multe persoane simultan pe trotinetă!
Vă rugăm să purtați echipament de protecție atunci când vă deplasați cu trotineta electrică, cum ar fi: cască, genunchiere, cotiere, vesta reflectorizantă, etc..
Vă rugăm să nu vă deplasați pe drumurile publice sau alte categorii de drum nesigure, vă rugăm să respectați regulile de circulație!
Înainte de prima utilizare, vă rugăm să exersați conducerea trotinetei într-o zonă sigură.
Vă rugăm să nu conduceți trotineta cu o singură mână și să nu efectuați alte acțiuni periculoase în timpul mersului. Păstrați-vă ambele picioare pe trotineta în timpul deplasării!
Vă rugăm să nu utilizați trotineta când temperatura exterioara este sub 0 grade Celsius.
Vă rugăm să încetiniți și să evitați să conduceți trotineta pe suprafețe de drum nesigure (pietriș, nisip, etc.)
Vă rugăm să nu folosiți trotineta pe suprafețe acoperite cu gheață, noroi sau uleiuri.
Vă rugăm să ajustați ghidonul trotinetei pe înălțime în așa fel încât să vă asigurați o poziție lejeră și corectă în timpul utilizării.
Vă rugăm să nu conduceți trotineta prin apa cu adâncime mai mare de 3cm și să nu o scufundați în lichide de nici un tip.
Va recomandăm să nu va deplasați cu trotineta în condiții de vreme nefavorabilă cum ar fi: ploaie torențiala, vânt puternic, furtuni de nisip, etc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *