Din oras

Ce li se pregateste studentilor pentru sesiunea de vara? O gradina englezeasca la BCU

Micile curti interioare dintre zidurile Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca se preschimba in aceste zile in gradini cu gazon, iedera si bancute de lemn, ca in filmele englezesti. Este prima data cand spatiile cenusii ale edificiului prind viata in acest fel, iar efortul reuneste nu doar angajati ai institutiei, ci si arhitecti, studenti si elevi din oras.

Generatiile de studenti care au petrecut ore in sir studiind la BCU isi amintesc cu nostalgie de spatiile bibliotecii, de curtile unde au legat prietenii la o tigara, de cafeteria unde se faceau mii de glume la o cafea, insa curtea interioara a cladirii nu a aratat niciodata idilic. Chiar si acum, singura pata de culoare este adusa doar de florile portocalii de rostopasca ivita langa ziduri si de verdele crud al batranilor copaci din zona. In acest context s-a nascut ideea proiectului StudNatura.

Realizatorii proiectului planuiesc intr-o prima faza sa planteze arbusti si plante ornamentale si sa niveleze anumite parcele din curte. Zona verde va fi extinsa si cafeteria bibliotecii va amplasa in curte mai multe mese. Din proiect mai fac parte niste gabioane (cosuri de nuiele sau din plasa de sarma umplute cu pamant sau pietris care servesc la consolidarea terenului, n. r.). 

“Pe cat posibil, incercam sa pastram copacii care cresc aici. Ideea e sa avem o zona vesela si comoda care sa contina si vegetatie. In colt vom amplasa o mica magazie unde se vor pastra instrumentele pentru intretinerea micii gradini care va rezulta din proiect”, a precizat Raluca Trifu, de la biroul Resurse Umane si Marketing al BCU, coordonator proiect StudNatura.

Nu vor lipsi din peisaj portiunile cu gazon. Se vor amenaja aici niste suporti din plasa metalica umpluti cu piatra de rau pe care sa poata urca iedera. Intre copaci se vor amplasa bancute de lemn de care sa se bucure studentii pe timpul verii si in partea din spate a cladirii, zona folosita indeobste pentru parcare. 

In partea din dreapta, situata langa un vechi zid al orasului se doreste plantarea unor plante arbusti ornamentali. 

“Ideea s-a nascut treptat. Domnul Valentin Orga, sef coordonator in cadrul institutiei a dorit sa refacem putin curtea”, a precizat Trifu. 

Proiectul StudNatura a fost realizat de Asociatia Studenteasca PhiloHistoRiSs, din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii “Babes Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca in parteneriat cu BCU si Liceul Teoretic Mihai Eminescu. Amenajarea curtii interioare a BCU costa 9.000 de lei. Proiectul a fost aprobat spre finantare de catre Fundatia pentru Parteneriat prin programul Spatii Verzi – Componenta Spatii Verzi Urbane 2015. 

Banii se vor folosi pentru achizitionarea de arbusti si lemn pentru banci. BCU va asigura co-finantare pentru piatra si pentru ce va mai fi nevoie. Asociatia se va implica in cheltuielile administrative”, a precizat reprezentanta BCU. 

In acest fel, valoarea totala a proiectului merge undeva la aproape 22.000 de lei.

Proiectul de a fost propus de arhitectul Cosmin Morarescu, in regim pro bono. Se va face voluntariat si cu participarea studentilor si a elevilor din structurile implicate la nivelarea pamantului, la plantare si aranjare a plantelor decorative”, a detaliat ea. 

Partea de amenajare peisagistica se estimeaza ca va fi gata pana in iunie. Proiectul mai cuprinde trei expozitii. 

Una va avea in prim-plan publicatii cu tema ecologica. Este o latura a proiectului care va implica si intalniri de informare cu elevii. Vom cauta carti in biblioteca pe tema asta si le vom expune. O alta expozitie va scoate la lumina publicatii rare din BCU sau din Biblioteca Facultatii de Mediu, iar alta va avea imagini realizate pe parcursul desfasurarii proiectului. Speram ca pana in toamna, la ultima expozitie, sa se dezvolte toata vegetatia. Oricum, ideea este ca studentii sa aiba gazon si bancute pentru a se putea retrage la umbra in timpul sesiunii de vara”, a mai explicat responsabila. 

Pamantul care va fi folosit pe parcursul actiunii a fost adus de la sapaturi din jurul Clujului. 

Proiectul identificat prin codul SV-29-2015-proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania  a fost anuntat printre castigatori pe site-ul Programului Spatii Verzi, are ca scop, dupa cum s-a notat aici „crearea unui spatiu de loisir in arhitectura urbana centrala a Clujului prin restructurarea peisagistica si amenajarea spatiilor verzi existente, a partii centrale din curtea interioara a BCU Cluj”.

„Prin intermediul acestui proiect se doreste crearea premiselor necesare restructurarii spatiului din curtea interioara a BCU Lucian Blaga prin amenajarea terenului, modificarea arhitecturii peisagistice prin plantarea arbustilor si plantelor decorative si sensibilizarea a 25 de elevi si 15 studenti asupra problemelor de mediu”, au mai aratat organizatorii.

Expozitiile vor fi deschise comunitatii clujene la sediul BCU „Lucian Blaga” in perioada iunie – septembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *