Editorial

Ce face Clujul pentru cei 80.000 de studenti care il imbogatesc anual cu aproape o jumatate de miliard de euro?

Ioana Oros publica vineri in Ziar de Cluj o analiza total netabloida despre cat de mult inseamna pentru Cluj studentii care invata, mananca, traiesc, lucreaza si se distreaza, AICI.

Marturisesc ca citirea articolului m-a ingrijorat mai mult decat faptul ca administratia clujeana cheltuie 20 de milioane pe gratuitati la pensionari si subventii la gigacalorie. Mai mult decat absenta unor obiective turistice. Mai mult decat cei 47 de milioane de euro cheltuiti fara cap pentru Cluj Arena, astazi un muzeu de beton ce pierde bani.

Caci mi-am dat seama cat de mult depinde Clujul de studenti. Prima constatare trista: suta de mii de studenti pe care o evocam cu totii in discutiile despre mandria locala e o legenda. Au fost o suta de mii. Conservatorismul universitar si criza au diminuat numarul lor.

Chiar si asa, cei 80 000 de studenti ce vin la Cluj sa invete aduc orasului circa 400 de milioane de euro, adica aproape dublu fata de bugetul orasului.

Uau. Atat am de spus.

Si apoi de intrebat: ce face Clujul pentru acesti studenti? Nu-mi spuneti ca le ofera o rampa de lansare. Ar fi un argument atat de arogant, ca l-as arunca la gunoi. Asta e menirea simpla a unui oras considerat inima unei regiuni.

Dati-mi voie sa dau verdictul, ca tot fac o emisiune la teve cu verdicte: Clujul nu face nimic pentru studentii sai.

Universitatile se comporta cu ei ca niste bone catolice, nu investesc niciun fel de emotie in devenirea lor. Universitatile le vor banii, le livreaza educatia, cateodata impachetata prost, le ofera o diploma si pe-aici ti-e drumul! In afara de USAMV, unde am mai vazut programe dedicate vietii extrascolare a studentilor, totul e sec, formal, clasic. Organizatiile studentesti sunt lipsite de putere, conduse de cele mai multe ori de studenti impusi sau agreati de rectorat (ca sa nu creeze probleme) si singurele lor obiective sunt atragerea de reduceri sau organizarea de chefuri. Ici si colo cate o initiativa academica, dar nimic dedicat studentilor. Nu vi se pare straniu ca 80 000 de studenti nu au la Cluj o sarbatoare relevanta, care sa intoarca in sens pozitiv orasul cu susul in jos? Lasati-ma cu Ziua Studentului Clujean si cu petrecerile Studcard sau OmniPass, nu sunt decat modalitati de ciupeala a celor ce se ocupa de conducerea lor. Organizatiile Studcard si Omnipass nu au reusit in atatia ani nimic relevant, decat sa se razboiasca intre ele. Sau sa iasa in evidenta prin cotcarii, de genul celei facute de Andreea Munteanu, fost coordonator Studcard, de care a ras intreaga studentime cand a fost prinsa vanzandu-si locul din caminul Hasdeu!

Primaria si CJ n-au drept obiectiv intarirea relatiilor cu studentimea. In afara de reducerile la transport, modalitate ieftina de a cumpara bunavointa studentilor atunci cand sunt cicluri electorale, aceste institutii dezvolta programe lipsite de consistenta.

Studentii nu primesc inapoi mai nimic de la oras, nu exista niciun fel de strategie pentru programe de petrecere a timpului liber/educatie/dezvoltare personala/internship-uri la companii. Carciumile Clujului nu sunt singurele lucruri de care au nevoie studentii! Studentii clujeni nu au centre educationale, nu au muzee interesante, nu au evenimente pentru dezvoltare personala, nu ii invata nimeni cum sa le fie mai usor sa isi castige painea dupa ce termina facultatea. Clujul se comporta inadecvat cu ei, desi le datoreaza atat de multe…

Studentii ar trebui sa devina o prioritate pentru acest oras. Clujul ar trebui sa lupte pentru ca tot mai multi dintre ei sa ramana aici dupa ce-si iau diploma, sa adauge plus valoare prin educatia lor, prin mintea lor. Din pacate, nu o face mai deloc.

Ne pregatim cu mandrie de anul 2015, cand Clujul va fi Capitala Europeana Tineretului. In afara de niste propuneri stupide ce mi-au ajuns la ureche recent, intreb din nou: ce-o sa faca tinerii aia care ne viziteaza in acel an important? O sa bea niste beri la Euphoria? O sa danseze in Midi? Asa, si? Dupa? Ce se va intampla concret pentru tinerii romani sau europeni in anul in care Clujul va avea aceasta onoare? O sa asfaltam niste strazi cu E-On Gaz? Mai luam 2 tramvaie? Organizam un foc de artificii la miezul noptii si cantam Voltaj?

 

Numai mi se pare ca unii oameni chemati sa conduca orasul si judetul nu-s in stare sa duca Clujul acolo unde trebuie?

In alta ordine de idei, va dati seama cat ar pierde Clujul daca n-ar mai exista de maine acesti studenti?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *