Politica

Ce au făcut pentru Cluj cei 10 deputați de când și-au preluat mandatele?

La mai bine de șase ani de la începerea activității, deputații clujeni nu s-au îngrămădit să ia cuvântul în Parlament sau să facă proiecte legislative strict legate de Cluj. Cei care au fost foarte vocali s-au arătat interesați de probleme precum programul non stop la Metrorex, salariile preoților care slujesc în spitale, pregătirea stadionului Dinamo pentru EURO 2020, exportul de ovine şi bovine către Israel.

Cristina Burciu (PSD) a avut două luări de cuvânt în două ședințe, opt propuneri legislative, din care una promulgată, patru întrebări și interpelări și o moțiune.
Una dintre intervențiile Cristinei Burciu în Parlament a fost depunerea jurământului, în decembrie 2016, iar până în martie 2017 nu a mai avut nicio luare de cuvânt. Toate intervențiile deputatului clujean au durat fix 1m45s. În mod normal, depunerea jurământului nu se ia în calcul, deci în șapte luni, Burciu a deschis gura o singură dată.
Cele patru interpelări au fost despre preluarea unui tronson de drum de către Primăria Turda, situația la zi a autorizărilor Autorităților de Management, situația centurii de nord a municipiului Turda și o întrebare despre situația stațiilor de încărcare a mașinilor electrice.

Steluța Cătăniciu (ALDE) a avut opt luări de cuvânt în patru ședințe, nouă propuneri legislative inițiate, un proiect de hotărâre inițiat și o moțiune.
Din decembrie 2016 până la sfârșitul lunii iunie 2017, deputatul clujean a avut intervenții care au totalizat 12 minute. Cătăniciu nu a avut nicio interpelare, nicio inițiativă referitoare la problemele clujenilor, pe care îi reprezintă în Parlament.

Csoma Botond (UDMR) a avut zece luări de cuvânt în zece ședințe, 14 propuneri legislative, a inițiat un proiect de hotărâre și cinci interpelări și întrebări.
Cele cinci interpelări și întrebări sunt toate referitoare la probleme legate de Cluj: situația Parcului Feroviarilor (al cărui transfer de la Ministerul Transporturilor către Primăria Cluj-Napoca a fost recent aprobat), desființarea profilului Științele Naturii de la Liceul Teoretic Samuel Brassai, despre lucrare amenajare Valea Călata.
Propunerile legislative au vizat adoptarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, modificarea legii privind combaterea violenței în familie, legea privind finanțele publice locale ș.a.

Adrian Dohotaru (USR) a avut șase luări de cuvânt în cinci ședințe, patru declarații politice, șapte propuneri legislative inițiate, șase întrebări și interpelări și două moțiuni.
Cele șase interpelări au fost despre platforme pentru stocarea temporară a deşeurilor municipale, Cluj-Napoca, microcentrale Măguri-Răcătău, păduri recreaţionale, nu de exploatare, școlarizarea studenţi-masteranzi la programe de studii universitare de master și două interpelări despre legi și norme de aplicare a unor legi.
Spre deosebire de alți colegi, Dohotaru a fost mai vocal în timpul ședințelor. Totalul intervențiilor sale a fost de 17 minute.

Cornel Itu (PSD) a avut trei luări de cuvânt în două ședințe, șapte propuneri legislative, din care una a fost promulgată, 12 întrebări și interpelări și o moțiune. Cele 12 întrebări și interpelări au fost despre parapetele şi bordurile montate de CNADNR pe mijlocul drumului naţional DN E60, pe raza comunei Feleacu, pe post de separatoare de sensuri, afectează grav intervenţia echipajelor în caz de accident, probleme de construcţie la centura ocolitoare a municipiului Gherla, Legea moţilor din Munţii Apuseni, imposibilitatea comercializării păsărilor vii în târgurile de animale, salariile preoţilor care slujesc în spitale, ambulanţe cu grad ridicat de uzură la ISU Cluj.   

Sorin Moldovan (PNL) este, de departe, unul dintre cei mai vocali deputați clujeni. A avut 28 de luări de cuvânt în 17 ședințe, șase declarații politice, 29 de propuneri legislative inițiate, 43 de întrebări și interpelări și o moțiune. Întrebările și interpelările deputatului PNL au fost despre situația programului Școală după școală, situaţia plăţilor gărzilor efectuate de unii medici rezidenţi, construirea autostrăzii Transilvania, reintegrarea socială a tinerilor deţinuţi, decontarea cheltuielilor de tratament din străinătate, decontarea navetei elevilor, pregătirea stadionului Dinamo pentru EURO 2020, achiziție de corvete, program Metrorex 24 de ore din 24 etc. De remarcat faptul că mare parte din interpelările și întrebările lui Sorin Moldovan nu au legătură cu județul pe care îl reprezintă. Deputatul clujean este mai interesat dacă metroul circulă 24 de ore în București, decât de problemele din Cluj.

Horia Nasra (PSD) a avut patru luări de cuvânt în trei ședințe, 12 propuneri legislative (din care una promulgată lege), nouă întrebări și interpelări și o moțiune.
Dacă alți colegi au fost interesați mai mult de probleme de interes general, cel puțin Nasra a avut în vedere și chestiuni legate de județ: intrarea străzilor Depoului, Badea Cârţan și Triajului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, problema irigaţiilor în județul Cluj, numărul mic de poliţişti în comunele județul Cluj etc.

Adrian Oros (PNL) a avut 11 luări de cuvânt în nouă ședințe, o declarație politică, 19 propuneri legislative inițiate, 11 întrebări și interpelări și o moțiune. Printre propunerile legislative se află completarea Legii Educației Naționale, completarea Legii Codului Fiscal, lege privind combaterea ambroziei, reforma sănătății etc.
Din cele 10 întrebări și interpelări adresate de Adrian Oros, una singură a fost legată de județul Cluj (acreditarea serviciului social „Cămin pentru persoane vârstnice com. Aghireşu, jud.Cluj”). Celelalte nouă au vizat problema exportului de ovine şi bovine către Israel, evitarea declanşării unei noi proceduri de infringement, aprobare/alocare în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 a unui număr de 2 clase de liceu din cele trei cerute etc.

Florin Stamatian (PNL) a avut șapte luări de cuvânt în șase ședințe, două declarații politice, 25 de propuneri legislative inițiate, nouă întrebări și interpelări și o moțiune. De profesie medic și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie, toate întrebările și interpelările lui Stamatian au fost despre probleme din sănătate: uzura şi vechimea ambulanţelor SMURD Cluj, lipsa normelor de aplicare a legii profesiei dieteticianului, riscul obezităţii în rândul tinerilor, riscul de toxicitate al ambalajelor fast-food etc.

Emanuel Ungureanu (USR) a avut 12 luări de cuvânt în nouă ședințe, trei declarații politice, șase propuneri legislative inițiate, șase întrebări și interpelări și o moțiune. Ca membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie, toate întrebările și interpelărie lui Ungureanu sunt referitoare la probleme din sistemul sanitar: situaţia financiară dezastruoasă a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, situaţia achiziţionării ambulanţelor, reducerea sumelor destinate Acţiunilor Prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *