Politica

Ce are de pierdut PNL și cum poate să-l izoleze PSD cu ajutorul UDMR

Marele perdant al alegerilor parlamentare de dumincă este fără îndoială PNL. Singurele judeţe rămase, deocamdată şi teoretic la dispoziţia liberalilor sunt cele din Transilvania – dar, o eventuală înteţelegere la nivel naţional între PSD şi UDMR,  cu complicitatea ALDE, poate duce ca şi în localităţile şi judeţele unde PNL deţine  majoritate, partidul să fie izolat în scurt timp.

PNL şi UDMR au condus destinele judeţului Cluj în ultimii ani. După afişarea rezultatelor alegerilor, la fiecare ciclu electoral, UDMR a negociat, în funcţie interese, pe două fronturi, funcţiile de viceprimar în multe dintre comunele din judeţul Cluj, condiţionând astfel formarea de majorităţi în deliberativele locale. Alianţele pe  care UDMR le-a încheiat la nivel local a făcut ca Uniunea să joace activ în deciziile luate de către autorităţi chiar dacă aceste alianţe erau în contradictoriu cu deciziile luate la nivel naţional.

UDMR are, la această oră, viceprimari în 18 unităţi teritorial administrative printre care enumerăm Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Huedin, Baciu, Căpuşu Mare, Gârbău, Izvorul Crişului, Moldoveneşti, Săvădisla, Sâncraiu, Sic, Suatu. În aceste localităţi coabitarea dintre  UDMR și restul partidelor a fost benefică mai mult pentru Uniune care întotdeauna a știut să-și tragă spuza pe turta propriului interes. Așa că, raportat la interesul personal al celor din UDMR, există posibilitatea ca, pentru o eventuală acceptare a Uniunii în viitorul Guvern, PSD să impună o reaşezare a forţelor în consiliile locale. Acest lucru va  duce implicit la izolarea financiar-politică a primarilor liberali din comunele din judeţul Cluj în care s-au făcut majorități cu ajutorul UDMR.

În vecinătatea Clujului, la Mureş Consiliul Judeţean este condus de UDMR şi PSD, la Sălaj de PSD-UDMR, la  Bihor majoritatea este formată din UDMR-PSD şi ALDE. Judeţul Alba este galben-albastru conducerea judeţului fiind asigurată de trei liberali în frunte cu Ion Dumitrel ceea ce face puţin probabil ca o alianţă naţională PSD-UDMR-ALDE să schimbe ceva în bunul mers al lucrurilor în Alba.

Maramureşul are conducere social democrată. La fel şi Bistriţa Năsăud, în timp ce Satu Mare are culoare verde. Fără doar şi poate se poate afirma că, alături de Alba, Clujul a rămas ultima redută, cel puţin al nivel de judeţ, de rezistență la PSD. Motiv pentru care s-ar crea atuul pentru care Emil Boc să vrea să îşi asume (pretindă?) conducerea interimară a PNL şi să demareze reconstrucţia partidului de la zero.

Doar că edilul e cam lipsit de acest curaj al asumării și este prea preocupat să dirijeze circulaţia în centrul oraşului, să cheltuie bani pentru studii de fezabilitatea în vederea construirii de pasaje, sub sau supraterane, parkinguri şi  centuri ocolitoare. Întrebarea care se pune acum este cum le va realiza pe toate acestea fără o susţinere financiară venită de la Bucureşti?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *