Amicii ziarului

Ce ar mai fi de spus despre… Untold

Obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului de către oraşul Cluj-Napoca ar fi putut să fie un eveniment de referinţă. Din ceea ce s-a întâmplat până acum legat de acest eveniment, nu cred că premisele sunt favorabile. Vedem o goană nebună după bani a unor tineri învăţaţi de mici să manevreze banul public şi să se folosească de influenţa unor înalţi funcţionari din Primărie spre a-şi atinge scopurile de business.

 

Conceptul

 

Nu am înţeles care este „conceptul” în jurul căruia se desfăşoară manifestările Capitalei Tineretului. Nu există o ideea centrală, o problemă „icon” a evenimentului. Sau, poate, organizatorii au pornit de la ideea că tinerii Europei sunt cu toţii fericiţi şi mulţumiţi de situaţia lor, că viitorul le este luminos, iar tot ce le mai lipseşte este distracţia, „entertainment”-ul! Deci să investim bani publici în cea mai comercială muzică de pe mapamond, muzica de clubbing, să vină Guetta şi Avicii să bage dixtracţie la tineret! Poate că tinerimea ar vrea să ştie cum a ajuns Europa cel mai îmbătrânit continent, cum se va rezolva acest lucru, cum vor putea fi menţinute serviciile sociale la standardele de astăzi şi peste 20, 30 sau 40 de ani cand, ei înşişi vor deveni dependenţi de acestea?  Sau, poate, ar fi fost interesant cum se raportează tinerimea europeană la istoria şi tradiţiile „bătrânului continent”, dacă acestea mai contează sau ne „americanizăm” cu totul, asta apropo şi de apropiata finalizare a tratatului comercial dintre SUA şi Europa, în curs de negociere avansată. Sunt ţări în Europa cu şomaj de peste 25 la sută, iar principalii afectaţi sunt chiar tinerii. Care e perspectiva creşterii economice în Europa, care este impactul noilor tehnologii asupra dezvoltării adolescenţilor şi tinerilor din Europa?

Tinerii din Est, din fostele ţări comuniste, versus tinerii din Occidentul capitalist şi prosper. Cum se raportează unii la alţii, cum se acomodează unii cu alţii?

Nu văd nici o problemă serioasă a Europei de astăzi care să îi intereseze pe organizatorii Capitalei Europene a Tineretului, nu văd o problemă gravă, importantă, care să tuteleze organizarea Capitalei…  şi asupra căreia tinerimea Europei să atragă atenţia lumii de la Cluj-Napoca! 

 

Organizarea

 

Totul pare a se concentra în jurul concertelor lui Guetta şi, repectiv, Avicii şi a încă unui lung şir de DJ-ei din lumea largă. Aici am o mare nedumerire: dacă tot se pune accent exclusiv pe muzica de clubbing observ că, la Cluj, se desfăşoară, de ani buni, un excepţional festival de muzică electronică, Electric Castle. De ce nu au dorit organizatorii Capitalei Tineretului şi Primăria să integreze acest festival în manifestările anului 2015, cum ar fi fost normal, rezolvând astfel problema, atât de spinoasă se pare, a prezenţei muzicii electronice?! 

Ignoraţi fiind de autorităţi, probabil la sfaturile „înţelepte” a celor de la Federaţia „Share”, organizatorii Electric Castle vor avea anul acesta o extensie urbană a festivalului (care se desfăşoară, tradiţional, la Bonţida), chiar la Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului, dar fără a fi integraţi în vreun fel în aceasta!

Suntem în situaţia absurdă, în care, pe bani publici, Primăria finanţează un festival concurent unui demers privat, validat de piaţă şi public. Nu ar fi prima oară când Primăria face astfel de „aranjamente”, amintiţi-vă de modul cum a fost adus, cu tam-tam-ul de rigoare, festivalul „Peninsula”, furat practic oraşului Târgu-Mureş, la Cluj-Napoca. A funcţionat o sigură ediţie după care, practic, festivalul s-a desfiinţat.

Avem de-a face, şi în cazul „Peninsula” şi în cazul „Untold”, cu o „aflare în treabă” a Primăriei în domenii în care nu ar avea ce căuta. Am citit lista, publicată de „Ziar de Cluj”, cu aşa-zisele proiecte de „promovare” a Capitalei Tineretului, finanţate de prea generoasa Primărie clujeană şi m-am crucit citind cum tot felul de ONG-uri şi SRL D-uri (D-ul vine de la „debutantă”) au tipărit flyer-e, au făcut filmuleţe nevăzute de nimeni, „paşapoarte europene”, „totem”-uri etc.

Bani aruncaţi pe filiere politice, mărunţiş pentru fraieri. La fel cum face acum Federaţia „Share” care a pus la bătaie 500 de mii de lei, vreo 110 mii de euro, pentru a-i împrăştia la câteva sute de ONG-uri şi asociaţii pentru, chipurile, un concurs de idei care să înnobileze Capitala Europeană a Tineretului. E un mod de a da de lucru tuturor închipuiţilor din oraş, de a crea senzaţia de emulaţie şi efervescenţă colectivă, în timp ce şefii Federaţiei „Share” nu mai prididesc să încaseze sute de mii de euro de la Primărie, din bilete şi de la sponsori!

 

Banii

 

Probabil că organizatorii Capitalei Europene a Tineretului se gândesc că tinerii Europei sunt adoima lor, îmbogăţiţi pe bani publici, şi nu au alte dileme în afara destinaţiilor de vacanţă ori a schimbării tipului de maşină de lux cu modelul mai nou, upgradat! 

Întrega poveste a finanţării, selecţiei de oferte şi a plăţilor în regim de ultra-urgenţă este sulfuroasă de la un capăt la altul. Suntem în faţa unui caz fără precedent de îmbogăţire fără justă cauză a unui grup de persoane, cu largul concurs al funcţionarilor Primăriei şi al consilierilor locali. Daca autorităţile erau de bună credinţă puteau organiza concertele Guetta şi Avicii sub patronajul unei fundaţii a Primăriei pentru a exista un control al banilor proveniţi din bilete, sponsorizări, publicitate şi catering. Vor fi foarte mulţi, vă asigur. Dacă tot a cheltuit, în codiţii dubioase, un purcoi de bani pentru un eveniment ultra-comercial, Primăria şi funcţionarii săi puteau fi mai precauţi.

Ori avem de-a face cu prostie şi incompetenţă ori cu complicitate din partea acestora. Înclin mai degrabă spre a doua ipoteză: adică toată lumea e perfect conştientă de valoarea business-ului, altfel nu se pot explica acţiunile rapide şi perfect coordonate în favoarea unei entităţi private precum Federaţia „Share” şi se aşteaptă finalizarea lui pentru a se intra în posesia parandărătului!

În rest, să fim optimişti şi să sperăm că dl. Guetta va veni la Cluj cu stick-ul la el pentru a nu se întâmpla ca  AICI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *