Catedrala din Piața Cipariu, departe de finalul lucrărilor. Anul viitor ar putea fi gata exteriorul

Lucrările la catedrala din Piața Cipariu sunt departe de finalizare din cauza costurilor mari. Reprezentanții Eparhiei Greco Catolice Cluj-Gherla nu pot înainta un termen de încheiere a investiției, dar sunt optimiști că de câțiva ani se lucrează permanent.

Lucrările la catedrala din Piața Cipariu au început în 1992 și nici măcar acum, la 27 de ani distanță, nu se apropie de final. Dacă la exterior, stadiul șantierului este avansat, la interior încă mai este mult de realizat.

„Se plachează cu piatră partea de sus, cupola mică și zidul bisericii. Se lucrează în funcție de resursele financiare pe care le avem. S-au montat și acele coloane și arce din metal de jur împrejurul catedralei. Dorim încheierea montării lor anul acesta, dar nu știu dacă se va reuși. În interior, la nivelul imediat sub cupolă mai sunt alte lucrări în desfășurare. De la cupola mică se dorește să se coboare și să se încheie lucrările înspre baza bisericii. Mai trebuie făcute foarte multe lucruri: de montat geamuri, uși pe părți laterale (la partea superioară s-au montat, dar sunt foarte multe și în partea de jos), urmează tencuitul în interior și pregătirea pentru pictură. Mai trebuie făcute scările monumentale din față, care trebuie date în lucru. Scările vor veni până la jumătatea parcării. Lucrările la interior pot să dureze foarte mult în funcție de resursele pe care le avem. Este foarte greu de preconizat un termen”, a declarat preotul Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco Catolice Cluj-Gherla.

Abia anul viitor se preconizează realizarea finisajelor la lucrările din exterior.

„În interior este un spațiu imens, care trebuie pregătit pentru pictură, mozaic sau altă soluție. Acolo sunt suprafețe foarte mari care trebuie amenajate. Într-o biserică poți să investești sume enorme în interior care pot fi egale cu cele investite pentru exterior. De exemplu, pentru pictură sau mozaic trebuie investite sume foarte mari. Ca să nu mai vorbim despre mobilier. Ne-am dori ca anul viitor să se finalizeze finisajele de la exterior și apoi ne orientăm spre exterior. Noi ne bucurăm că totuși cu pași mărunți reușim să avansăm”, a mai afirmat Daniel Avram.

Anul acesta, au fost investiți 2 milioane lei. Sumele de care au dispus anual reprezentanții Eparhiei nu au depășit 2-3 milioane lei. În fiecare an, atât Primăria cât și Consiliul Județean au alocat fonduri pentru această investiție.

Din 2011 până în prezent au fost investiți în construirea catedralei aproximativ 40 - 45 milioane lei. Pentru finalizarea lucrărilor, mai este nevoie de 20 milioane lei pentru exterior și 5 milioane lei pentru interior. 

Adauga comentariu