Analiza

Cat putea dura pana sa apara o manea cu Pokemoni?

Marea Pokemonizare, o isterie generala ce a cuprins o lume intreaga parea sa se domoleasca cu viteza cu care a crescut. Actiunile Nintendo au scazut luni cu 17% fata de cotatia cu care au incheiat saptamana trecuta, pe bursa de la Tokyo, dupa ce, la inceputul lunii, la lansarea jocului Pokemon Go, crescusera cu peste 100%.

Compania Nintendo a anuntat inca de la inceput ca se asteapta la un impact limitat al “monstrilor de buzunar” asupra rezultatelor financiare, insa marketingul si propagarea pe retelele de socializare au facut din Pokemon Go un adevarat curent.

Insa deja a aparut prima manea cu Pokemoni, creatie de mare arta a unui manelist banatean, Cristi de la Timisoara. Iar chinezii probabil lucreaza intens la haine, incaltaminte, jucarii si te-mai-miri-ce le mai poate trece prin capetele mici si multe. Deci fenomenul Pokemon Go e pe val, nici vorba sa se domoleasca isteria.

Dupa Angry Birds si Candy Crush, Pokemon Go tine tinerii ocupati pe smartphone-uri. Marketata initial ca o aplicatie care scoate oamenii din casa, incurajandu-i sa faca miscare, Pokemon Go s-a dovedit a fi o unealta complexa de manipulare a publicitarilor. Care creste cu puterea unui bulgare de zapada. Doar ca nu se stie in ce conditii se va opri si nici ce va matura in cale.

Putini sunt cei care citesc pana la capat zecile de pagini de termeni si conditii scrise cu litele mici si dau “scroll”, bifeaza casuta si nu se mai intreaba cu ce au fost de acord.

Actrita Oana Pellea a postat un mesaj pe contul personal de Facebook in care spune ca jocul Pokemon Go este o manipulare la scara mondiala.

„Pokemon. Ce fuga inspaimantatoare de realitate. Ce schimbare de atentie… ce manipulare… cata energie consumata intr un joc virtual… cat timp risipit. Cate ar putea rezolva Omenirea intre timp… in loc sa si investeasca capacitatea de imaginatie si energia intr un joc stupid. Mi se pare un experiment la scara mondiala. Un experiment ce testeaza capacitatea de manipulare a rasei umane. Suntem ocupati cu prinderea de monstri virtuali si… intre timp… monstrii cat se poate de reali ne hotarasc soarta si viitorul, la masa negocierilor politice internationale…”, a scris actrita Oana Pellea, pe Facebook.

Ne distram, dar parasim incinta si nu incalcam proprietatea

Cimitirul National din Arlington a atras atentia asupra naturii “activitatii” desfasurate acolo si a rugat sa se reconsidere atitudinea si sa nu se mai urmareasca pokemoni prin cimitir.

Au mai aparut pe retelele de socializare fel de fel de anunturi ale proprietarilor unor spatii private pe care era semnalata aparitia pokemonilor. Unele sunt mai interesante si chiar educative.

Din nefericire, tot o incalcare de proprietate cauzata de vanatoarea de monstruleti s-a soldat si cu un prim deces legat de joc. Un tanar de 18 ani a fost ucis in Guatemala, iar varul sau a fost ranit, dupa ce au fost prinsi in vecinatatea casei unui necunoscut, in timp ce incercau sa captureze unul dintre personajele jocului Pokemon Go, informeaza Daily Mail.

“Si noi am jucat o zi, chiar la lansare. Am facut echipa la birou si am reusit sa prindem 5 monstri. Dar suntem oameni seriosi, avem de lucru la serviciu, ne-am distrat cateva ore si atat”, precizeaza o tanara care lucreaza intr-o corporatie clujeana.

Daca mii de persoane si-au instalat aplicatia doar din curiozitate, au jucat o zi sau doua apoi au dezinstalat-o, sunt si tineri, in special, care au fost cu adevarat captivati de animalele imaginare transpuse in realitarea citadina.

“Am jucat un joc de strategie timp de 7 ani. Insa am facut-o cu cap. M-am trezit noaptea pentru a trimite atacuri, mi-am sacrificat pauze de pranz sau dupa-amieze cu prietenii pentru a juca. Si nu am alocat decat foarte rar mai mult de o ora pe zi jocului. Uneori au fost suficiente 15 minute. M-am limitat la ce am putut castiga prin munca si strategii, nu am bagat niciun leu. Ma doare sufletul cand ii vad pe acesti copii alergand noaptea prin parc dupa cai verzi pe pereti. Cheltuie zeci de lei pentru vieti, bonusuri, bile mai puternice. Nu reusesc sa priceapa ca scopul unui joc e acela de a te distra”, marturiseste Georgiana, care a renuntat intre timp la jocuri, pentru a se bucura de “real life”.

Idei de afaceri

La Cluj a aparut deja primul start-up din Europa, inspirat de Pokemon Go, care isi propune sa creasca veniturile businessurilor locale. Practic, afacerile locale publica recompense in Pokemondo prin care ii atrag pe vanatorii de pokemoni in localurile lor. Primul jucator care atinge obiectivul primeste recompensa.

Un producator de reclame din Arad, Calin Coman, lucreaza la un concept intitulat „Pokémon Dracula” si ii propune premierului Dacian Ciolos sa ia legatura cu compania creatoare a jocului Pokemon Go in vederea unui parteneriat, Pokémoni Dracula urmand sa fie ascunsi in Romania.

Antreprenorii romani, a caror inventivitate este cu limite aproape necunoscute, au avut doar doua saptamani la dispozitie pentru a „pitroci” ideile si a gandi cum se pot scoate bani din pokemoni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *