Din oras

Castigator-surpriza la licitatia de salubritate de 30 de milioane de euro! Prigoana: "Sa vina DNA!"

Una dintre cele mai importante licitatii organizate de Primaria Cluj, in valoare de 30 de milioane de euro (contract pe 8 ani), a ajuns la final: s-au anuntat castigatorii. Previzibil, se va lasa cu un mare scandal si asta datorita faptului ca firma declarata castigatoare nu a fost deloc previzibila. A castigat Supercom SA, o firma cu sediul in sectorul 2 al Capitalei, condusa de Ilie Ionel Ciuclea, fost deputat PSD in legislatura 2004-2008, trecut apoi la UNPR, cu legaturi stranse si transpolitice cu grei precum Neculai Ontanu, Elena Udrea, Dorin Cocos. 

Paie pe focul scandalului au fost puse de Primarie si datorita faptului ca rezultatele licitatiei au fost comunicate direct celor implicati si nu presei, asta in ciuda faptului ca, in ultimii 8 ani, toate rezultatele marilor licitatii au fost comunicate mai intai jurnalistilor. Din motive stranii, la ora la care scriem articolul, presa clujeana nu a primit niciun comunicat pe aceasta tema, desi vineri seara au fost facute informari catre toate societatile implicate.

Rezultatul i-a lasat pe toti masca: Brantner a iesit pe locul 2, Rosal a fost descalificata, a castigat Supercom SA.

(UPDATE: La ora 15.09, cand am inceput discret sa punem intrebari prin Primarie despre subiect, nimeni nu stia nimic, nici daca s-a terminat licitatia, nici daca se stiu rezultatele. Cineva a dat alarma ca Ziar de Cluj se intereseaza si, foarte repede, Departamentul de Comunicare a trimis adresa oficiala catre presa cu rezultatele. Primarul Emil Boc ar trebui sa ii ofere Oanei Buzatu un buchet mare de flori, caci sursele noastre spun ca ea a fost cea care a dezamorsat un posibil atac la adresa institutiei pe aceasta tema)

 

Participanti puternici, rezultate surprinzatoare

Participantii au fost puternici si bine implicati politic:

 

Lot 1/sector 1

  • SC ROMPREST SERVICE SA
  • RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA SA
  • SC SUPERCOM SA
  • SC ROSAL GRUP SA

Lot 2/sector 2

  • SC ROMPREST SERVICE SA
  • RER ECOLOGIC SERVICE BUZAU SA
  • SC POLARIS M HOLDING SRL
  • SC SUPERCOM SA
  • SC ROSAL GRUP SA
  • COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES

Rezultat final: SUPERCOM SA a castigat ambele loturi.

 

Cine e Supercom SA? Cine e Ciuclea?

 

Supercom SA (RO 3884955) a raportat pe 2012 o cifra de afaceri impresionanta de 137.804.657 lei, cu un profit minuscul de numai 1.385.811 lei si peste 1600 de angajati. Societatea ii are ca actionari pe Ciuclea Ilie Ionel, sotia Ciuclea Paula, Bubu Florina, Bubu Gheorghe Valentin, Ciuclea Roxana si Ciuclea Maria (fiice). Paula Ciuclea va este cunoscuta din emisiunile de la OTV ale lui „domnu’ Dan” care a prezentat-o drept „doamna corului romanesc” si unde doamna Ciuclea, in tinute pestrite, s-a produs artistic in calitate de singura proprietara a unui cor privat bisericesc din Romania. Mondenitatile artistice au continuat cativa ani mai tarziu, culminand cu cearta de la Happy Hour pe care doamna Paula Ciuclea a avut-o cu Catalin Maruta.

Nascut la 19 februarie 1944, Ilie Ciuclea a fost intre 1968 si 1975 liderul tineretului de la Uzina Mecanica Fina Bucuresti. In 1975, a fost ales presedintele sindicatelor din sectorul 2 al capitalei, apoi numit sef al Biroului Import-Export din cadrul Uzinei de Mecanica Fina.

Personaj discret, foarte apropiat de Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, Ciuclea este prim-vicepresedinte al UNPR Bucuresti si se ocupa, evident, de salubritatea sectorului 2. A facut bani buni din ridicari de masini, dar s-a lipit si de contracte de salubrizare in alte judete. De exemplu, in Dambovita, unde in 14 octombrie 2010, Consiliul Judetean i-a acordat contractul de salubrizare al judetului, pe mai multi ani, in valoare de 80 de milioane de euro. 

Cea mai flagranta iesire in decor din punctul de vedere al imaginii publice a patronului Supercom este achizitionarea in 5 decembrie 2011 a unui Maybach 62 S, limuzina in valoare de 500 000 de dolari, despre care domnul Ciuclea a tinut mortis sa declare pe Mediafax ca „este o ticneala de-a mea”.

Putini stiu ca Ilie Ciuclea este unul dintre cei mai vechi patroni de club de fotbal din Romania, el fiind inca din 1992 finantatorul echipei Juventus Bucuresti, care a ajuns pana in liga secunda, dar fara alte performante notabile decat aceea ca l-a descoperit pe portarul Ciprian Tatarusanu.

La 25 aprilie 2013, Ilie Ciuclea a fost ales Mare Comandor al Templierilor Masoni ai Ritului York din Romania.

 

Prigoana: „Este abuz in serviciu, sa vina DNA!”

 

Contactat telefonic, Silviu Prigoana a facut cateva declaratii incendiare, precizand ca vorbeste strict in calitate de fost actionar al grupului Rosal

„Am fost si eu informat de actualul actionariat al grupului Rosal despre cele intamplate la Cluj. Directorul executiv mi-a spus ca cei din Rosal s-au pregatit asiduu pentru aceasta licitatie si au participat cu cea mai mare incredere la ea. Avand in vedere ca in presa s-a publicat faptul ca niste firme au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si ca au primit niste lamuriri foarte clare despre caietul de licitatii, atat de clare, ca unele firme erau deja descalificabile, sunt socat sa vad ca a castigat o companie ce nu indeplinea criteriile transmise la acea vreme de CNSC. Daca e asa, este vorba de un abuz in serviciu al membrilor comisiei de licitatie si atunci e clar ca trebuie sa vina DNA-ul!

Cat eram eu presedinte la Rosal, in general licitatiile erau castigate in instanta! Cred ca si de aceasta data licitatia va fi castigata tot de Rosal si tot in isntanta! Sunt convins de asta!„, spune Silviu Prigoana, fost actionar al ROSAL Grup SA.

 

Membrii comisiei de evaluare la care Prigoana face referire sunt:

  • Presedinte: VIRGIL PORUTIU – director
  • Membri: LUCIA LUPEA – sef birou
  • IOAN BOGDAN – sef serviciu
  • ADRIANA MAGUREAN – sef serviciu tehnic
  • MIRCEA ABRUDAN – sef serviciu
  • MARIUS COROS – inspector de specialitate
  • MARIANA CAPOTA – inspector
 

 

De ce Supercom poate pierde licitatia: nu a avut cifra de afaceri conforma

 

 

Culmea, Supercom a contestat in 3 octombrie 2013 o prevedere din caietul de licitatie care facea referire la un criteriu de eligibilitate distinct: acela ca firma castigatoare trebuie sa aiba cifra de afaceri pe fiecare lot de minim 100 de milioane de lei. 

 

CNSC a considerat aceasta solicitare nevalida si a respins-o. ”Autoritatea contractanta sustine ca aceasta cerinta a fost stabilita prin HCL nr. 400/2013, act care este in vigoare la acest moment, iar respectarea acestuia poate atrage sanctiunile prevazute de lege. De asemenea, autoritatea contractanta invoca prevederile art. 186 alin (1) și (2) din OUG nr. 34/2006, potrivit carora cifra de afaceri poate fi sustinuta de catre un tert”, considera CNSC.

 

Asadar, Supercom nu a respectat conditia licitatiei privind cifra de afaceri. Juristii consultati de noi ii dau dreptate lui Prigoana nu pentru rezultatul pe care acesta l-a prevazut, ci pentru ca instanta judecatoreasca va confirma ca Supercom SA nu a castigat pe drept.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *