Casa de Cultura, transformata in Palatul Culturii din Cluj, dupa modernizare

Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca va fi modernizata cu 700 de mii de lei in 2014. “Ar putea deveni Palatul Culturii” din Cluj-Napoca, sustin reprezentantii Casei Municipale de Cultura, ramasa fara sediu din 2012. Valoarea totala a investitiei este estimata la 1,5 milioane de euro. Modernizarea edificiului ar urma sa fie realizata pana in 2015.

Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca ar putea intra in renovari in 2014, potrivit listei de investitii a Primariei. Intr-o prima faza, modernizarea CCS ar costa 700 de mii de lei si ar include Studiile de Fezabilitate, precum si Proiectele Tehnice prealabile lucrarii in sine. Potrivit listei de investitii, CCS ar urma sa primeasca 500 de mii de lei pentru modernizari si alte 200 de mii de lei pentru Studiile de Fezabilitate si Proiectele Tehnice. Conducerea Casei de Cultura doreste sa transforme radical edificiul, iar primele investitii se vor face pentru amenajarea etajului I.

“Inca nu stim exact suma de care vom dispune. Am mai multe planuri; in functie de suma primita am propus multe proiecte. Avem in vedere modernizarea intregii cladirii a Case de Cultura a Studentilor, incepand de la etajul I cu sala Transilvania, sala Buzunar si a salii de sport. Ne dorim sa modernizam neaparat etajul I, plus sistemul de lumini si sunet din sala mare”, a spus directorul CCS, Adam Laszlo.

Daca vor fi alocati bani suficienti, proiectul de modernizare al CCS cuprinde, pe langa refatadizarea cladirii si amenajarea unor spatii multifunctionale in subsol, pe o suprafata de 200 de metri patrati.

“Este ar fi vorba de refatadizarea cladirii si de utilizarea spatiilor de jos, din fosta centrala termica. Este vorba despre o suprafata de peste 200 de metri patrati. Vrem sa refacem toata instalatia de incediu care costa foarte mult. Noi in fiecare an am modernizat cate ceva, insa toata lucrarea ar putea costa 1,5 milioane de euro”, a completat Laszlo.

CCS, transformata in "Palatul Culturii" alaturi de CMC

Sora vitrega a CCS, Casa Municipala de Cultura, pripasita in sediul institutiei din Piata “Lucian Blaga” din 2012, spera ca, odata modernizat, edificiul sa adaposteasca “Palatul Culturii Clujene”. In opinia reprezentantilor CMC, daca tot se va reabilita, Casa de Cultura a Studentilor ar putea sa se transforme in Palatul Culturii din Cluj-Napoca si sa reuneasca, pe langa cele doua institutii si cele doua directii – Diectia de Invatamant si Cultura Urbana si Directia Traditii, Obiceiuri in spatiile existente.

“Eu am propus primarului o solutie in problema functionarii Casei de Cultura a Municipiului. Este spatiu suficient acolo. (…) Casa de Cultura a Studentilor e si casa de cultura a Clujului. Ar fi normal si firesc sa fie un singur Palat al Culturii. Nu se justifica sa existe inca o casa de cultura fara sediu si una cu sediu”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, seful CMC Cluj-Napoca, Dan Brudascu.

La ora actuala, Casa Municipala de Cultura functioneaza la ultimul etaj al CCS, in trei birouri. Institutia are, in medie, 14 activitati culturale pe saptamana.

Deadline pentru modernizarea CCS – 2015

Potrivit viziunii reprezentantilor municipalitatii, Casa de Cultura a Studentilor ar urma sa devina sediu multifunctional pentru organizatiile de tineret din Cluj-Napoca, inainte ca municipiul sa se transforme in Capitala Europeana a Tineretului, anul viitor.

“Primaria intentioneaza sa aloce bani pentru documentatie, intr-o prima faza si in a doua etapa pentru modernizare. E important sa se faca modernizarea cat mai repede chiar inainte de 2015, pentru ca edificiul sa se transforme intr-unul mult mai functional. (…) Ne-am dori sa devina un centru multifunctional de tineret, cu sali de spectacol bine dotate. Ar putea sa contina cat mai multe sedii ale organizatiilor de tineret, care ar putea fi stimulate, astfel, sa conlucreze mult mai bine. Ar iesi, astfel, proiecte mult mai bune”, a precizat viceprimarul municipiului, Anna Horvath.

Comentarii

clujuldepoveste

15.01.2014 17:09

Si activitatile desfasurate pentru public in acest nou Palat al culturii vor fi la fel de ... hmmm... subtirele ca si cele din ultima vreme? Dupa mine, CCS este, la ora actuala doar un 'afisier', evenimentele interesante petrecandu-se in alte locuri. Mi se pare mie doar?

Adauga comentariu