Amicii ziarului

Cartitele din cianuri

Ciudate, la prima vedere, aceste manifestatii impotriva demararii proiectului minier de la Rosia Montana… Poluarea in Romania nu este nici pe departe o problema precum cea din tarile dezvoltate.

Nu mai avem o mare industrie, distrugind-o in totalitate pe cea ramasa de la regimul comunist. In agricultura lasam, de mai bine de 20 de ani, milioane de hectare necultivate consolandu-ne cu speranta ca vom obtine, candva, produse naturale si bio de pe aceste suprafete. Vor obtine altii, investitorii straini, care de la anul vor putea sa cumpere, fara restrictii, aceste terenuri pe care acum nu se cultiva nimic!

E cam ca la Rosia Montana, unde statul roman nu numai ca nu izbuteste sa-si exploateze propriile resurse, dar pare nu fi in stare, de 16 ani, sa ii lase macar pe strainii care vin cu bani si tehnologie. Va trebui sa ne hotaram asupra unui model de dezvoltare pe care il aplicam acestei tari: vindem sau concesionam tot marilor corporatii sau altor state (cum am impresia ca s-a intamplat pina acum), redevenim foarte patrioti si nu mai dam nimic strainilor sau incercam sa fim intelepti si sa facem politici publice transparente, in interesul natiunii?!

Varianta din urma este cea mai inconfortabila, daca nu chiar insuportabila, pentru clasa politica romaneasca. Avem o societate care a generat o elita politica de tip oriental, balcanic, obisnuita sa tranzactioneze orice in culise, construita pe interes personal, nepotism si obedienta (vezi si situatia din PNL Cluj!), incapabila sa lucreze “la lumina” pentru ca atunci ar trebui sa se autodesfiinteze.

Asemeni cartitei, politicienii romani de adancime si-au anulat urechea externa, deci nu (ne) mai aud, si simtul vazului, dezvoltand in schimb un limbaj bazat pe vibratii si pipait, numai de ei cunoscut si inaccesibil votantilor de la suprafata! Ei bine, se pare ca o (mica) parte a societatii romanesti “s-a prins” de acest mod de functionare si vrea sa-l sanctioneze. De aceea, nu cred ca manifestantii anti- Rosia Montana Gold Corporation sunt neaparat niste ecologisti fanatici, cat mai mult CETATENI frustrati de modul in care se face politica in Romania. CETATENII (care sunt doar o mica parte din populatie) nu mai au incredere in faptul ca guvernantii vor gestiona corect relatia cu investitorii de la Gold Corporation. E drept ca si firma canadiana a cumparat (sau cel putin asta e senzatia) cam tot ce se poate cumpara in materie de lideri politici si mass-media din Romania! Pur si simplu CETATENII sunt speriati si revoltati ca acest lucru s-ar putea intimpla si in continuare, in ipoteza inceperii exploatarii miniere la Rosia Montana.

Sunt cel putin doua lucruri asupra carora clasa politica nu poate garanta in acest moment: ca garantiile de protectie ale mediului sunt reale si vor fi aplicate neabatut pina la inchiderea exploatarii (deci cei de la RMGC nu-i vor cumpara, ca si pana acum se presupune, pe oficialii romani care vor supraveghea acest lucru) si buna gestionare a banilor pe care statul ar urma sa-i incaseze in urmatorii ani daca totul merge bine la Rosia Montana. E vorba de vreo 5 miliarde de dolari, din care 2,1 miliarde ca venituri directe ale statului (redevente, dividende, impozite si taxe etc.) si de alte 2,9 miliarde dolari indirect din efectul in economie. Ei, acum faceti un mic exercitiu fara prea multa imaginatie: amintiti-va vreo zece nume de politicieni, locali sau nationali, si decideti daca le-ati incredinta sau nu cei 5 miliarde de dolari sa-i administreze!


P.S. Pentru a da un exemplu de trasprenta statului roman si cetatenilor compania Rosia Montana Gold Corporation ar trebui sa-si asume „desecretizarea” tuturor contractelor de publicitate, sponsorizare, consultanta etc. cu nume si prenume, sume si servicii prestate. Ar fi un bun inceput pentru recladirea increderii!

 

Nota: Textul domnului Florin Danciu a fost scris cu cateva ore inainte de toata tevatura ce a inceput luni la amiaza.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *