Amicii ziarului

Care o mai fi pretul emigrantilor azi?

Copiii nu se nasc din dragoste! Surprinzator? Eu zic cu mana pe inima ca ei se nasc din lipsa de discernamant a oamenilor, intarit de lipsa lor de educatie. Populatia planetei va atinge in cel mult doua decenii si jumatate uimitoarea cifra de 10 miliarde. In urma cu un secol, pe glob erau doar un miliard si ceva de oameni. Adica intr-un secol si jumatate, aproximativ, ne vom inmulti de 10 ori, dupa aproximarile sociologilor. La prima vedere asta pare a fi o problema majora. Am ajuns pana la 7 miliarde adaptandu-ne, vom reusi si de data asta?

Proiectia mea continua dupa anul 2030, si ma intreb ce va fi in 2050?

Urmeaza o criza a resurselor, una a unor resurse mai putin conventionale. Urmarind la nivel mondial scaderile demografice, veti fi surprinsi sa vedeti ca aceste scaderi au loc in tarile industrializate, iar cresterile in tarile sarace din Africa, Asia de sud si America Latina. Europa imbatraneste sub ochii nostri si nu putem face nimic sa oprim acest declin. In curand, batranul continent nu va putea supravietui decat cu ajutorul emigrantilor. Si asta nu ar fi o problema, e unul din efectele globalizarii – sa echilibram populatia planetei pe legea cererii si ofertei. In Europa peste douazeci de ani va fi nevoie de emigranti pentru a putea sa ne primim pensia si sa avem o batranete linistita.

Sa nu uitam ca mai sunt doua continente cu aceleasi probleme: America de nord si Asia. Statele Unite au inceput batalia pentru aceasta noua resursa. O resursa aproape sigura, careia nu trebuie decat sa ii insufli dorinta de a fi asimilata si pe care nu trebuie decat sa o educi in spiritul tau, sa o faci mandra ca a devenit cetatean al marelui popor, sa o faci sa nu se mai simta apartenenta societatii de unde provine.

Statele Unite au identificat aceasta noua resursa in America de sud si a inceput exploatarea ei in mod rational fara sa creeze inflatie, ba, mai mult, trimitand NATO ca si pe un explorator in zone cu potentiale resurse de valoare de pe glob, incercand sa creeze o omogenitate intre hispanici si arabi. Au ajuns, probabil in urma unor studii, sa vada ca este mai putin costisitor sa ii educe la ei acasa in spiritul american pe viitorii cetateni, platitori de taxe si impozite si abia dupa aceea sa ii importe.

Europa incearca sa asimileze tari intregi sub scutul economic al UE si abia dupa aceea sa creeze echilibrul demografic. Credeti ca in calcule nu sunt vazute potentialele demografice ale unor tari precum Turcia, cu o crestere constanta a populatiei, fata de celelalte tari europene? Ba bine ca nu! Europenii vor pierde probabil si aceasta batalie a resurselor noi care ar putea asigura viitorul batranului continent, prin lentoarea cu care isi iau deciziile. Diferit de modul american de a educa populatiile care urmeaza sa fie asimilate este faptul ca, asa cum americanii invadeaza orice tara sub infatisarea jandarmului mondial, europenii iti dau senzatia elegantei, punand tarile care urmeaza sa fie alipite marelui vis european sa se civilizeze si sa se educe prin ele insele, chiar si cu costurile fondurilor de preaderare.

Cert este ca, in curand, aceasta noua resursa care, in acest moment este la liber si se inmulteste aparent fara discernamant, devine o pepiniera din care urmeaza sa se faca raritura pentru a putea fi altoite doar exemplarele viguroase si care sa poata duce in spate rodul unor recolte viitoare. Acuma va fi interesant sa vedem in ce fel se va face trierea resurselor si cat de umanisti ne vom arata in actiunile noastre pentru a opri extinderea si inflatarea valorii lor.

Speranta mea este sa nu se foloseasca precedentul istoric ca si scuza si sa vedem cum o molima ar putea decima lumea asemeni ciumei din Evul Mediu din Europa, cand doua treimi din europeni au murit.  Credinta preotimii era ca, daca se roaga in latina Proniei, scapa omenirea, nimic mai fals pentru atunci, dar poate nimic mai adevarat pentru acum.  Va fi o rugaciune in noua latina, engleza, iar cei ce vor sti toata rugaciunea vor avea un pret foarte bun pe piata FUTURES. Speranta mea este totusi ca pretul acestor resurse sa fie plafonat la 29 de arginti, pentru ca niciun om nu isi va dori sa fie evaluat la 30 de teama ca umanitatea ar putea avea gesturi reflexe si, de la deschiderea bursei si pana la inchiderea ei, bietul om sa se trezeasca rastignit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *