Justitie

”Căpușa” regiilor și societăților Consiliului Județean Cluj

O anchetă  clujust.ro ne arată cum Mircea Avram a fost de două ori director general la o regie a Consiliului Județean (CJ), a fost șef de cabinet al președintelui CJ, perioadă în care a obținut, fără licitație și cu chirie derizorie, un spațiu de la o societate a CJ și este acum președinte al CA-ului unei alte regii, o adevărată “căpușă” de partid a regiilor și societăților CJ Cluj.

În 2008-2012 și 2014-2015, Avram a fost directorul general al Regiei Domeniului Public din cadrul Consiliului Județean, iar în primăvara lui 2016 a fost șef de cabinet al președintelui CJ Cluj. Atunci, o firmă pe care o controlează a obținut, fără licitație și contra unei chirii infime, un spațiu de la societatea falimentară a CJ Cluj, Cluj Arena SA. Spațiul de la stadion e folosit de televiziunea online a lui Avram. Între timp, Mircea Avram a aterizat pe funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Aeroportul Internațional Cluj, ce ține tot de CJ.

Că tot a venit primăvara, publicăm o anchetă despre un alt tip de căpușă decât cele despre care se spune în această perioadă la TV să vă feriți. Aceasta s-a prins de Consiliul Județean Cluj de aproape zece ani și nu-i mai dă drumul, atacând pe mai mult fronturi. In ciuda problemelor create în trecut, nu s-a găsit încă soluția de ”dezinsecție”.

Potrivit propriului CV, Mircea Avram a fost directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) din cadrul CJ Cluj în perioadele 2008-2012 și august 2014-decembrie 2015. În primul mandat, a fost și managerul de proiect pe fonduri europene la celebrul drum turistic Răchițele-Ic Ponor, realizat într-un final, după multe scandaluri. Tot de vreo zece ani, Avram deține direct sau prin soție firmele Avram Auto SRL, Avram Company SRL, Antreproiect Avram SRL, Auto Avram Agent de Asigurare SRL și Alicia Impex SRL. Se pare că îi place să-și vadă numele pe frontispiciu.

Dar și în pauza când nu a fost director la RAADPP, Mircea Avram a fost prezent la Consiliul Județean în calitate de…. jurnalist. Încă de când era directorul regiei, și-a făcut un site (nu, nu se cheamă Avram-stiri.ro, ci cluj-am.ro), pe care publică știri sau emisiuni despre administrația locală și județeană. Bineînțeles că a publicat și interviu cu directorul RAADPP, Mircea Avram.

Și dacă tot suntem la capitolul cu site-ul, în timp ce redacții de jurnaliști adevărați se chinuie să supraviețuiască, o firmă de-a lui Avram a primit un spațiu în incinta Cluj Arena, stadionul Consiliului Județean, pentru a realiza pseudo-emisiuni. Potrivit colegilor de la Monitorul de Cluj, chiria lunară pentru spațiul de 25 mp este de doar 260 de lei pe lună!! Spațiul este într-o zonă bună, la etaj.

Spațiu la Cluj Arena, fără licitație

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Cluj Arena, la solicitarea Clujust.ro, nu s-a organizat licitație pentru închirirerea spațiului: ”Contractul incheiat cu societatea Antreproiect Avram SRL a fost semnat pe baza tarifului adoptat de membrii C.A ai societatii Cluj Arena S.A. Contractul a fost incheiat in data de 12.04.2016, iar predarea a fost facuta in 14.05.2016. Nu a fost licitatie deoarece exista tarif adoptat de membrii C.A.”, se arată în răspuns.

Însă după nici două luni, la sfârșitul lui mai 2016, Cluj Arena a scos la licitație închirierea unui spațiu mai mic de la parter, de 20 mp, al cărui preț a pornit de la 400 de lei/lună și s-a ajuns, după mai multe strigări, la aproape 400 de euro/lună!! Deci pentru oamenii de rând s-a organizat licitație, dar pentru firma lui Avram s-a adoptat tarif de către Consiliul de Administrație al Cluj Arena.

Firma Antreproiect Avram este deținută în acte de la Cornelia Avram (soția lui Mircea Avram, economistă la Compania de Apă Someș) și o anume Raveca Crăciunaș.

La data la care a fost încheiat contractul pentru spațiu cu Cluj Arena SA, 12 aprilie 2016, Mircea Avram era șeful de cabinet al președintelui CJ Cluj, Marius Mînzat. În CV, Avram scrie că a plecat de la CJ în 9 mai 2016, probabil ca să fie o dată înainte de predarea spațiului, însă declarația de avere și interese depusă la plecarea din funcție este datată 31 mai.

Întrebat de Clujust.ro cu privire la acest posibil conflict de interese, Avram a răspuns: ”Contractul nu s-a încheiat anul trecut, ci s-a prelungit. Eu n-am nimic cu firma Antreproiect, nu sunt acționar. Și oricum nu cred că mai eram la CJ când s-a prelungit contractul. Nu mi se pare nicio problemă, contractul a fost licitat în 2014. De atunci, s-a actualizat.”

Culmea, o altă societatea a CJ Cluj își face publicitate pe site-ul deținut prin interpuși de Avram. Despre firma care deține mai nou domeniul cluj-am.ro, puteți citi AICI.

S-a înfipt la Aeroport

Și pentru că avea nevoie și de o funcție la Stat, anul acesta, Mircea Avram a fost parașutat de actualul președinte al CJ Cluj, Alin Tișe, în Consiliul de Administrație al Regiei Aeroportul Internațional Cluj, fiind chiar președintele consiliului. Întrebat cum a ajuns în CA-ul la Aeroport, Avram a răspuns:” Întrebați pe cei de la Consiliul Județean, a fost ședință. Președinte am ajuns căci am fost votat de toți membrii Consiliului de Administrație”

În declarația de avere și interese depusă la Aeroport, Avram a trecut doar firma Avram Auto SRL (cu obiect de activitate consultanță pentru afaceri și management), în care este asociat direct. Celelalte firme, în care este soția, nu apar. De obicei, în aceste declarații se trec și firmele soților/soțiilor. Dăm exemplu declarația deputatului Ana Birchall, în care sunt trecute firmele soțului. Ultima declarație de avere a lui Avram, din 2016, arată că a câștigat ca director general la RAADPP frumoasa sumă de peste 118.000 lei în 2015. Ciudat este că în declarație de avere nu apare niciun venit de la vreo firmă, nici în dreptul lui, nici al soției. De asemenea, firmele nu au depuse bilanțuri, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *