Din oras

Cantaretul maghiar Tamas Gabor: n-am fost membru de partid, nici militar, nici securist, si nici cantece patriotice n-am cantat, asa ca am liniste!

Unul dintre cei mai populari cantareti de muzica usoara s-a intors cu emotie la Cluj, unde va sustine in aceasta seara un concert la Zilele Culturale Maghiare. Considera ca este cel mai special show din cariera sa, asa ca se pregateste pentru seara din Piata Unirii de 8 luni. In valtoarea pregatirilor de la scena, Tamsa Gabor a acordat un interviu pentru Ziar de Cluj in care isi marturiseste bucuria de a canta pentru clujeni, dezamagirile care l-au facut sa plece din tara si “secretul” succesului sau.  

Preocupat de fiecare detaliu tehnic al spectacolului pe care il va sustine in aceasta seara in Piata Unirii, de la ora 20.30, de amplasarea boxelor, microfoanelor si a diverselor aparate de sonorizare, artistul, considerat fondator al muzicii usoare maghiare din Romania, s-a oprit pentru cateva minute din forfota si a relatat cu emotie cateva detalii din biografia sa impresionanta. El s-a nascut la Cluj, s-a indreptat initial spre muzica clasica, dupa care a ales muzica usoara. Intre piesele sale mai cunoscute sunt O, Erdely szep hazam! sau A Donat uton nyilnak mar az orgonak. Intre 1968 si 1975 a fost redactor muzical la emisiunile in limba maghiara ale Televiziunii Romane si Radio România. 

Ce asteptari aveti de la aceasta vizita la Cluj?

Am venit cu sentimente foarte speciale. Sunt nascut aici, plecat de peste 30 de ani, dar, dupa schimbarile petrecute in Romania, fac concerte la fiecare doi ani. De data asta insa e foarte special pentru mine fiindca la etatea de 10 ani am cantat cu Opera Romana si Maghiara in corul de copii, iar apoi am cantat si solo in Tosca – Aria Pastorului si este cu totul deosebit sa am un concert in centrul Clujului, pentru atatea mii de oameni. Este o senzatie foarte greu de descris si ma pregatesc cu orchestra si cu dansatorii de 8 luni. Niciodata nu am asteptat cu atatea emotii un concert ca acesta din Cluj.

Ce ati pregatit pentru aceasta seara?

Vom interpreta niste piese speciael pe care le-am scris in urma cu cativa ani despre Cluj. Play-listul are piesele mele cunoscute, dar si cateva de pe noul meu disc care va avea premiera in 8 noiembrie, la Budapesta.

Cum vi se pare ca se schimba Clujul?

E din ce in ce mai frumos de cate ori ma intorc aici. Nu vreau sa intru in politica, dar acum 10 ani nu mi-a placut cum l-au gasit, se taiasera toti copacii, nu a fost frumos. Astazi este superb, aud ca minoritatea maghiara si romanii traiesc foarte frumos, ca are loc acest festival de o saptamana pentru maghiarii de la Cluj. Asta a fost un vis, asa am trait in anii ’50-’60. Dupa aia, a venit o perioada in care politicienii au reusit sa atate romanii contra maghiarilor, dar ma bucur sa gasesc acum o atmosfera atat de frumoasa la Cluj. Ieri seara am iesit in centru, am ascultat cateva concerte si am vorbit cu multi romani si maghiari pe care mi-a facut placere sa ii vad cot la cot, la o bere. Asa trebuie sa fie.

Ce credeti ca ar trebui schimbat in oras?

Lucruri mai putin bune sunt in toata lumea. Eu traiesc in Suedia, si acolo mereu sunt lucruri care trebuie reparate, realizate. Sa nu uitam ca toata lumea traieste o criza, unde scad toate posibilitatile materiale pentru frumusetea orasului. Asta in Cluj nu se prea vede. Binenteles ca sunt si aici greutati, dar cand ma plimb pe strazi vad oameni zambitori si asta inseamna ca atmosfera Clujului e placuta. Asta spune multe despre un oras.

Ce va lipseste de la Cluj?

Oricat de bine ai trai si oricat de motivata ti-ar fi plecarea, inima iti ramane in locul natal. Eu am parasit tara dupa trei arestari ale Securitatii. Am stat si la Cluj, si la Bucuresti unde am terminat Conservatorul si am fost redactor muzical. Pamantul natal niciodata nu il uiti. Tot de 3-4 ori pe an acasa, iar in ultimii ani parca sunt mai mult acasa, in Transilvania, decat in Suedia. Fac doua ore cu avionul pana la Budapesta si de acolo sunt aici in 40 de minute, deci sunt acasa in mai putin de trei ore.

V-ati gandit sa va cautati dosarul la CNSAS?

Da, am si facut asta. Cu mare bucurie nu am gasit nimic, desi eram o persoana cunoscuta la televiziune, aveam multe concerte, lucram ca jurnalist. Am avut mari emotii inainte. Era doar o pagina si jumatate in care scria ca am tradat tara, am fost suspendat, piesele mele nu s-au mai transmis la radio si la televizor, dar nu e nici un denunt. Ma temeam sa nu gasesc acolo pe vreun prieten care sa ma fi turnat, dar nu, din fericire.

A fost traumatizanta experienta arestarilor?

Am luat acolo o palma sau doua. Mama mea este nascuta la Budapesta si binenteles ca eu tineam legatura prin scrisori cu rudele din Ungaria. Asta ii interesa pe cei de la Securitate: ce le scriu eu in scrisori, cu cine am legatura? Apoi, ii deranja ca eu cantam doar in ungureste. Eu ma consideram, ca si astazi, solistul minoritatilor unguresti din Transilvania. Pentru romani a fost Dan Spataru, Luminita Dobrescu,  Margareta Paslaru, pentru ce sa cant eu romaneste? Paunescu m-a si suspendat de pe scenele din Romania, pentru ca am refuzat sa cant cantece patriotice. Sunt un cantaret de muzica usoara maghiara. Desigur, nu am avut curajul sa le spun in fata ca eu renunt, dar am reusit, cu chiu cu vai sa ocolesc: nici membru de partid n-am fost, nici la armata nu am fost, nici securist nu am fost si nici cantece patriotice n-am cantat! Asta imi da o liniste sufleteasca in legatura cu trecutul meu.

De ce credeti ca muzica dvs. are un asemenea succes?

Categoric, rupandu-ma de pamantul natal, cu dorul de casa majoritatea pieselor mele au legatura cu asta. Asa ceva nu e inteles decat de catre cei care au plecat. Sunt foarte multi destepti care ii critica pe oamenii carora le e dor de casa, dar ei nu stiu ce inseamna sa traiesti la 3.000 de kilometri de locul in care te-ai nascut, departe de limba ta romana, ca aici am trait, in Romania. Probabil, aceste teme sunt o explicatie. A doua ar fi ca eu sunt un artist care canta muzica frumoasa, nostalgica, romantica si cred ca cu relele de acum, cu razboaie si criza, oamenii sunt atat de plini cu stiri negative, ca muzica mea le mai linisteste si le unge inimile putin.

Ascultati muzica din Romania?

Sigur ca da! La Stockholm am un pachet Digi cu mai multe canale romanesti si ascult muzica multa. Imi plac multe trupe si cantareti romani. Nu pot da acum nume, dar imi plac multi.

Si cea comerciala?

Sunt si chestii bune, cum e Lady Gaga, dar si multe care iti intra pe o ureche si ies pe alta, nu iti spun nimic.

Internetul e bun sau rau pentru muzica?

Eu cred ca e rau, fiindca e o cantitate atat de mare, incat nu poti selecta. In trecut stiai ca e Holograf, ca e Monica Anghel. Astazi, cu The Voice si cu idoli, sunt atat de multi ca nu pot fi cuprinsi, statistic. Dar, binenteles, iti  poti alege muzica ce-ti place.

Ce planuri de viitor aveti?

In noiembrie am concert la Opera Maghiara, cu piese de pe noul meu disc. Tot atunci voi avea un turneu prin Transilvania cu 16 concerte. Dupa concertul de asta seara, ma pregatesc pentru cantarea viitoare. Intre timp, voi avea un turneu prin Australia si SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *