Editorial

Când sistemul de învățământ românesc este disfuncțional, rămâi pozitiv: keep calm and practice mindfulness

Ucitsea! Ucitsea! Ucitsea! Adică, învățați, învățați, învățați! Acest îndemn al tovarășului Lenin a ajuns până în prezent, când afluxul tehnologiei digitale pare a fi ireversibil. Ce a adus nou spiritul timpului la îndemnul tovărășesc se referă la concepția propriu-zisă asupra învățământului: fii pozitiv, implică-te până peste cap și fii prezent în actul educațional. Chiar dacă acesta se desfășoară într-o școală dărăpănată, dintr-un sat uitat de lume, cu WC turcesc.

So, ca să fie treaba treabă, bine-ar fi să ne focusăm pe educație, nu pe condițiile de care dispunem. Iar în secolul 21, cea mai potrivită abordare se referă la cancelarea tuturor obstacolelor din our mind

CITEȘTE ȘI: De la Spiru H. la Simona B. Află cum o banală lansare de carte a încercat să revoluționeze educația românească, da’ n-a reușit

Lumea este reprezentarea ta –  so, u must think positive

By the way, învățământul românesc trebuie regândit din temelii.

Asupra acestui aspect converg cele mai multe dintre păreri. Doar că soluțiile cele mai la-ndemână nu se încumetă să pună de-o revolution de anvergură. Pentru că, nu-i așa?, ”revolution” poate fi și ”spirituală”, iar aceasta înseamnă că în același sistem educațional disfuncțional, care rămâne neschimbat, mai putem modifica doar perspectivele celor implicați în acest proces: profesorii și elevii. 

În susținerea unei asemenea cauze nobile se înscrie și cartea The Teacher Within: A Mindful Journey Toward Well-Being For Teachers In The 21st Century, semnată de Simona Baciu. 

În ea, autoarea vorbește despre importanța unei schimbări în abordarea educației, potrivite secolului 21 și despre dezvoltarea conceptului de mindfulness și a abilităților de lider în rândul profesorilor. 

Pedagogia secolului XXI impune o schimbare radicală a abordării educației. Profesorul este provocat să devină un lider cu o strategie bine-definită, bazată pe compasiune, reziliență și motivație, care înțelege importanța adaptării cunoștințelor și aptitudinilor sale la tehnologia aflată în continuă dezvoltare” spune Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College. 

So, mindfulness is about radical changes. But only in your mind. Everything is in your head.

Zis și făcut.

Atunci când sistemul de învățământ este rezistent la schimbare, precum cel românesc, se impune modificarea opticii. Cu cine lucrăm? Cu profesorii.

Dincolo de faptul că Programul de Formare Psihopedagogică pentru Cariera Didactică din cadrul universităților se dovedește adeseori ineficient, învățământul privat beneficiază de un ghid complet menit să stimuleze nițel entuziasmul profesorilor care, din păcate, nu mai vor să fie profesori. 

At least în România. 

First of all, cartea The Teacher Within se focusează pe motivație, introspecție, well-being, precum și diverse alte tehnici subtile și rafinate care-l pot ajuta pe un viitor profesor să devină ”managerul gândurilor și emoțiilor sale”. 

Desigur, până aici toate bune: într-adevăr, well-being or mindfulness – acestea sunt cele două concepte cheie ale învățământului actual. Pentru spațiul românesc, unde învățământul a rămas încremenit în timp, ca acum 100 de ani, aceste concepte se dovedesc a fi cât se poate de utile. 

”Your intuition is the voice inside you which you often hear and it helps you make decisions. You intuitively know what feels right or wrong. You can call this the ”aha moment” and it looks like a spark in a dark room”.

This was veeeery deeepppp…

Sau un alt sfat util, deosebit de actual și cât se poate de radical, inovativ, se referă la perspectiva asupra zilei de luni:

”Be grateful for a new beginning and for the oportunities to learn and grow. Create a mindset that you will have a good week”.

Deci, everything is about… the mindset. 

Change your mindset, chiar dacă după tine vine potopul.

În acest stil drăguț, haios, plăcut și jucăuș este concepută cartea The Teacher Within care a fost publicată mai întâi în Hong Kong, SUA, îi inspiră deja pe profesorii din Marea Britanie, Australia sau Africa de Sud, iar recent a fost tradusă și în limba română.

La cât de varză este învățământul mioritic, conceptul de mindfulness este câte se poate de oportun: Keep Calm. Education is about mindset. Be POSITIVE, even everything goes wrong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *