Din oras

Cainii vor putea calatori cu autobuzul la Cluj

Ziar de Cluj a aflat ca in viitorul regulament pentru cresterea animalelor de companie, la care Primaria si asociatiile de protectie a animalelor lucreaza de cateva luni, va fi prevazuta si posibilitatea ca patrupedele sa circule cu mijloacele de transport in comun din oras. Informatia a fost confirmata de reprezentantii Companiei de Transport in Comun.

De anul acesta, stapanii de animale isi vor putea plimba cateii cu troleul sau cu autobuzul. Reprezentantii Primariei si cei ai Companiei de Transport in Comun au ajuns, in sfarsit, la un acord, astfel ca semnele cu “interzis animalelor vii” vor disparea de pe usile mijloacelor de transport public din Cluj-Napoca.

Informatia a fost confirmata pentru Ziar de Cluj de catre reprezentantii Companiei de Transport Public, care au confirmat ca au fost mai multe discutii pe aceasta tema. Acestia au aratat ca animalele de companie vor putea circula cu troleul sau cu autobuzul, insa cu respectarea anumitor conditii, care vor fi prevazute in viitorul regulament.

De cealalta parte, repezentantii primariei Cluj-Napoca arata ca institutia nu a primit, deocamdata, un acord scris.

“Suntem la faza la care fiecare institutie si dirctie implicata trebuie sa isi dea acordul asupra draftului acestui regulament. Ma bucur foarte tare daca aceasta este pozitia lor, insa numai dupa ce adunam toate acordurile privind draftul vom avea o concluzie”, a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant al primariei si coordonator al grupului de lucru privind acest regulament.

Viitorul regulament va fi supus votului consilierilor locali in primele luni ale acestui an. Asta, dupa ce anul trecut, regulamentul initial a starnit puternice controverse in randul crescatorilor de animale. In luna august a anului trecut s-a organizat si o dezbatere publica, despre care Ziar de Cluj a scris aici.
 

Ce prevedea regulamentul initial

In proiectul regulamentului propus anul trecut se arata ca era obligatoriu pentru cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita, iar stapanii erau obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuiau sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.
In actulre spectiv nu era, insa, prevazuta posibilitatea ca animalele sa aiba acces in mijloacele de transport in comun.

Proiectul prevedea interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promitea amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale cainelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda era prevazuta la minim 200 de lei, maxim 400 de lei.
Tot atat ar fi trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta erau pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda putea ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Mare parte din aceste prevederi au fost contestate de crescatori de animale, medici veterinari sau reprezentanti ai asociatiilor de protectie a animalelor, astfel ca s-a decis elaborarea unui alt regulament.

Interzicerea accesului cu animale de companie in mijloacele de transport in comun este o regula instituita de pe vremea primarului Gheorghe Funar. In majoritatea oraselor europene, stapanilor de animale le este permis sa-si transporte patrupedul cu autobuzul, tramvaiul sau trenul.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *