Din oras

Caciulile tuguiate ale hunilor, vedete pe tarabele mestesugarilor de la Zilele Culturale Maghiare

Printre obiecte de artizanat deja obisnuite la fiecare targ al mestesugarilor din oras la Zilele Culturale Maghiare si-au facut loc si tarabe cu marfa mai rar intalnita la astfel de iarmaroace. Unul dintre astfel de standuri este cel al lui Gaspar Peter, venit din Sfantu Gheorghe pentru a doua oara la Cluj.

Aici pe langa blanurile atent mestesugite si caciulile din blana de miel atrag atentia caciulile tuguiate, precum cele purtate si de maghiari de pe vremea descalecarii in bazinul Carpatic.

Port al calaretilor arcasi de la o prezentare cu tema istorica – sursa: Panoramio

“De vreo 2-3 ani facem caciulile de blana in stil mongol. Originea lor e veche, de pe vremea hunilor. Am observat ca este nevoie de asa ceva, trupele de reconstituire istorica, arcasii si calaretii care pastreaza traditiile au inceput sa le poarte”, ne dezvaluie Gaspar Peter, care  se ocupa de prelucrarea blanurilor din 1980.

“Din intamplare am ajuns sa ma ocup de blanuri. In jurul satului nostru a fost o ferma de vulpi si era nevoie de blanar, asa am ajuns sa ma specializez in domeniu”, spune acesta.

O astfel de caciula se vinde cu 250-300 de lei. Depinde de tipul blanii si de maiestria cu care este lucrat varful de alama care da unicitatea acestor tipuri de caciuli.

“E nevoie de cel putin de trei ori mai mult timp decat pentru o caciula de blana normala. In cea mai mare parte se realizeaza manual, de aceea durata este mult mai mare”, arata mesterul.

De obicei culorile deschise sunt preferate de femei, iar cele inchise de barbati.

“Sunt persoane interesate, multi le fotografiaza. Se mai si cumpara, altii sunt mai reticenti, dar le spun ca se poate purta ca o caciula de baseball americana, care se poarta de aproape toata lumea”, rade maestrul blanar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *