Din oras

Cabana din paie, lemn si piatra, 100% independenta energetic, creatia unei absolvente UAD

Locuinta de vis, cu multa lumina, materiale naturale si design minimalist este scopul lucrarii de licenta numita “Proiect Cabana” a Monicai Alexandra Munteanu, expusa in cadrul Expozitiei Absolventilor Universitatii de Arte si Design (UAD). Realizarea cabanei eco nu este un proiect cu buget redus, insa costurile se amortizeaza rapid in lipsa cheltuielilor cu utilitatilor. 

 Macheta si  descrierea proiectului se afla in aceasta perioada la Expo Transilvania si pare un plan extrem de simplu. 

“Am plecat de la faptul ca in Romania nu exista locuinte sau cabane ecologice, nu exista aceasta latura, arhitectura ecologica. Am plecat de la natura. In natura le duci cu cortul, iar cabana mea are forma unui cort. Culorile sunt vii, au legatura cu natura, iar detaliile din interiorul cabanei se regasesc si in exterior: nuante de bej, nuante de albastru. Am plecat de la motivele decorative din Maramures, unde totul se bazeaza pe lemn”, a precizat Monica, pentru Ziar de Cluj. 

Este o tanara eleganta, cu rezultate deosebite la invatatura care stie ce vrea. A mostenit pasiunea care a determinat-o sa aleaga designul de la bunicul sau, inginer priceput si e mandra sa precizeze ca se trage din Resita. 

Cabana pe care a gandit-o este facuta din materiale ecologice si se bazeaza pe sisteme energetice. Asta inseamna ca va avea instalatii de convertire a energie solare, de strangere a apei de ploaie.

“Apa se strange in bazine amplasate sub cabana, asa am conceput proiectul. Apa se poate reutiliza, la fel ca energia captata de panourile solare. Se pot adauga si sisteme de captare a energiei vantului. Proiectul in sine a fost gandit initial in scop turistic, in sensul in care se va concepe un lant de asemenea constructii”, a subliniat ea.

In acest scenariu, investitiile care se cer sunt inevitabil consistente. Costurile sunt cu atat mai mari cu cat se doreste ca locuinta sa fie mai eco. De pilda, este nevoie de cel putin doua panouri solare, instalatia electrica din pereti.

“Ai nevoie de un plan financiar bine pus la punct pentru a crea cabane ecologice, cu suprafete vitrate foarte mari, care au incalzirea pe centrala pe lemne. Totusi, cu timpul, constati ca iti dispare cheltuielile. In maxim doi-trei ani ajungi pe profit, deoarece nu mai ai de platit apa, curent, gaz si alte utilitati. Folosesti natura, la potentialul ei maxim. Romania are toate resursele necesare, iar mediul in sine este prielnic. Am gandit totul pornind de la zonele muntoase din Transilvania, dar, la nevoie, se poate adapta si la ale conditii geografice”, explica tanara.

Stilul de design este unul foarte simplu. Cabana are o lungime de 10 metri, latime 8 metri si 7 metri inaltime. Este compartimentata in bucatarie, camera de zi si living si o toaleta. In spatele cabanei e camera tehnica, cu acces separat, iar mansarda este dormitorul. Mansarda are deschidere catre living, la fel si bucataria. 

“Cladirea este suspendata de la sol, sprijinita pe piloni. Daca se afla intr-o zona montana, acestia se ridica cel putin un metru de sol. Asta protejeaza cabana de problemele pe care le poate aduce umiditatea, fiind cladita din materiale naturale”, a explicat Monica Alexandra Munteanu.

Un alt avantaj al acestui proiect ar fi timpul scurt in care poate fi ridicata, mai ales ca materialele se gasesc usor la noi, fie ca este vorba de paie, de lemn, sticla sau piatra care ii stau la baza. Acoperisul este realizat din material normal, din tigla, care poate fi inlocuita oricand cu paie, mai ales ca un balot de paie se gaseste la pretul de un lei, potrivit designerului. Balotii de paie se regasesc si in peretii cabanei.

“Pe langa ca e un proiect care dupa constructie implica doar eventuale castiguri, nu si cheltuieli, este clar o investitie buna. Pe langa asta, proiectul in sine este unul care ofera spatiu de relaxare. Totul e conceput in asa fel incat sa iti transmita acea stare de odihna. E indicat si pentru copii, pentru familie, pentru inchiriere, plus ca se poate reproiecta la dimensiuni mai mari, dupa dorintele fiecaruia. E un proiect usor de adaptat”, a explicat absolventa. 

Cabana poate fi 100% independenta energetic.

Tot Monica a creat si mobilierul simplu, din lemn si putina piatra. 

Munca la acest proiect a durat cam o luna. In Romania o cabana in acest stil mai exista doar la Hunedoara. 

Proiectul este, practic, lucrarea de licenta a tinerei absolvente de Design. 

“Am venit la Cluj pentru ca imi place specificul medieval al orasului. Colegii mei au merg cam toti la Timisoara, dar eu aveam nevoie de o schimbare. Din Romania, doar Sighisoara, poate Brasovul, se mai apropie, dar ca viata studenteasca tot Clujul e dominant”, a explicat ea. 

In continuare, Monica planuieste sa se inscrie la master, la aceeasi facultate. 

“Initial am vrut sa ma duc la arhitectura, dar am terminat liceul tot pe profil de design si din clasa a XI-a nu am mai facut matematica. Am simtit ca ar fi fost nevoie de matematica pentru arhitectura. Pe parcurs, a inceput sa imi placa mai mult designul, asa ca am ales asta. Am primit o oferta sa ma angajez ca designer ambiental la o firma din Olanda, sa lucrez din Cluj pentru ei”, marturiseste ea.

Ii place rockul si muzica clasica, jazzul si bluesul. 

“Imi place sa modelez uneori. Cand eram mai mica, desenam pe peretii gradinitei. Nu am mai desenat mai mult cu creionul pe hartie, nu se mai practica. Nu imi place asta, mi se pare grozav sa lucrez de mana, dar nu se mai cere asta. Cred ca, la urma urmei, trebuie sa desenezi de mana ceva ca sa fii capabil sa faci ceva mai mult dupa aceea”, a apreciat Monica.

Tanara face parte din absolentii care se viseaza la finalul studiilor in afara tarii. 

“Imi place foarte mult Elvetia. Ei sunt neutri mereu si, in plus, vreau sa experimentez ceva nou. Sunt interesata sa vad ce se intampla si afara in acest domeniu”, puncteaza ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *