Politica

Ca sa isi sporeasca sansele pentru alegerile din iunie 2016, Liviu Alexa va infiinta o miscare politica locala. Se va numi Pentru Cluj. "Am clujeni exceptionali pe lista de consilieri locali"

Liviu Alexa vrea sa abordeze pragmatic alegerile din iunie 2016. „Contextul e diferit fata de candidatura mea ca independent din 2012. Clujenii sunt mai pregatiti pentru schimbare, pentru a alege un om dinamic si tanar in fruntea Clujului. In 2016, pe clujeni o sa ii intereseze nu numai proiectele candidatului la Primarie, ci si lista de consilieri locali. Am facut un sondaj de opinie acum o luna din care reiesea ca clujenii isi doresc o formatiune politica locala, o miscare locala. Sondati asupra denumirii, ei au ales Pentru Cluj cu un procent de peste 55 la suta. In fata acestei evidente, am decis sa renunt la numele pe care il doream eu, Noul Cluj, si sa ascult de clujeni. Partidul local se va numi Pentru Cluj, si nu isi propune sa faca politica, ci administratie. Va fi o miscare locala cu un program dedicat in intregime dezvoltarii Clujului. Cu o lista de consilieri locali ce nu au facut niciodata politica, oameni de isprava, inteligenti si cu experienta in domeniile lor de activitate. Imi propun sa duc cat mai multi clujeni de acest fel in Consiliul Local. Sa curatam acest organism esential de politicieni blegi, lenesi, care nu-si mai viziteaza dupa ce sunt alesi cartierele si al caror singur scop este sa treaca hotarari in favoarea unor sponsori politici, niciodata in favoarea cetatenilor”, spune Liviu Alexa, care a dat recent un interesant interviu pentru publicatia locala Presa Locala, interviu pe care il puteti citi mai jos.

 

1. Ce șanse are Emil Boc să fie reales ca primar al municipiului Cluj-Napoca?

În acest moment, Emil Boc are șanse foarte mari, potrivit sondajelor, dar și Gheorghe Funar apărea în sondaje cu șanse de 80% în al treilea mandat al său. Meciul se joacă, acum suntem într-un alt context decât în 2003, atât politic cât și social, cu o clasă de alegători mult mai rafinată, mult mai conștientă de puterea ei, apropo de cei care au ieșit recent în stradă.

Emil Boc, ca un baron local ce este, la al treilea mandat, va merge tot în jos, este un politician terminat din punct de vedere fizic, este obosit, iar din punct de vedere politic nu mai are partid, cel din care face acum parte nu-l mai iubește, nu-l mai tolerează, nu-l mai acceptă, nu-l mai promovează, iar din punct de vedere profesional nu mai vine cu idei noi, este tot în paradigma tunelului, metroului, spitalului regional, și alte minciuni pe care le scoate de la ciclu electoral la ciclu electoral ca pe niște realizări, care de fapt nu au avut loc niciodată.

 

2. Cine îl poate învinge pe Boc?

Eu cred că îl pot învinge pe Boc. În acest moment nu cred că ceilalți contra-candidaților, potențiali sau anunțați, au același potențial ca mine. Știu că nu fac parte din jocul politic, știu că nu sunt pentru establishment-ul politic nici măcar dezirabil, pentru că am un alt stil de a pune problema, am o anumită independență, dar eu cred că am pornit la drum cel mai corect, încă de acum 4 ani, după experimentul candidaturii mele independente la Parlament, nu am apărut din senin, am muncit în ultimii 4 ani, m-am poziționat corect, poate câteodată mai dur, poate câteodată mai soft, am atacat întotdeauna administrația locală atunci când a fost nevoie și pe drept cuvânt niciodată nu am calomniat, dar am arătat cifre și nerealizări.

Eu cred că îl pot bate, sincer, nu am niciun fel de problemă, nu am nicio emoție să zic asta, nu o zic pentru că sunt naiv și nici nerealist. Șansa este la mine, depinde de mine dacă în următoarele 7 luni voi munci destul de profund ca să pot să întorc jocul.

 

3. De ce crezi că Emil Boc a rămas atât de popular în rândul clujenilor, când sunt în mod clar multe probleme în acest oraș, iar la o comparație cu alte orașe de mărimea lui, Clujul nu iese foarte bine?

Aș face o distincție între popularitate/notorietate și număr de votanți. Emil Boc este votat constant de 51.000 oameni, care reprezintă 18,3% din masa totală de clujeni cu drept de vot. Deci practic 18% din clujeni decid pentru 82%. Asta e problema mea cea mai mare, cum se poate ca o cincime din populația Clujului să decidă pentru patru cincimi?

Problema e la noi, cei care nu vrem să-l lăsăm pe Boc în continuare aici, trebuie să ne trezim, să ne controlăm conștiințele și să ne întrebăm dacă vrem un Cluj diferit, un Cluj mai creativ, mai colorat, mai inovator, mai bogat, cu locuri de muncă mai bine plătite, cu un primar care să-și facă treaba fără să cosească. Eu nu vreau să fiu primarul care cosește! Eu nu vreau să fiu primarul care conduce tramvaie, care amestecă în mămăligă, eu vreau să fiu primarul care aduce bani pentru oraș, care aduce investitori care să ofere locuri de muncă mai bine plătite, un primar care să aibă consilieri pe care să-i asculte, să nu se creadă Dumnezeu pe pământ coborât la Cluj.

Avem aici specialiști în toate universitățile, avem un specialist în management rutier și trafic la UTCN, de ce nu îl luăm pe omul ăla să ne ajute? Chiar le știe pe toate Emil Boc? Eu nu cred și eu nu vreau să le știu pe toate, eu vreau să știu și să fac ceea pot și cu echipa mea de consilieri locali să mă ajut și să pot propune proiecte de care Clujul are nevoie.

 

4. Apropo de primarul care cosește: există o discrepanță între clasa politică din Cluj și cetățenii, tinerii Clujului. Orașul universităților și al miilor de IT-iști, cu pretenții de capitală culturală europeană, are la Primărie, în Consiliul Local și Consiliul Județean oameni mult sub nivelul său. Cum crezi că se poate reforma clasa politică locală?

Eu nu cred că clasa politică locală se poate reforma în acest moment. Spun asta pentru că în ultimii ani nici PNL, nici PSD, nici Mișcarea Populară a domnului Gurzău și a domnului Băsescu nu au arătat că vor să promoveze tineri ca să împrospăteze această clasă politică. Noi suntem într-un moment interesant, inclusiv pentru unul ca mine, care vine cumva indepedent față de acest politic și vrea să intre acolo, în jocul administrativ, în jocul deciziilor, suntem într-un moment în care o parte din politicienii de gardă veche nu știu cum să se mai ascundă, pe la Bruxelles sau prin Parlament ca să scape de DNA, și o parte care pur și simplu nu mai vor să meargă mai departe, care s-ar retrage, bieții de ei, după 20 de ani de nefăcut nimic și câștigat bani.

Nasol este că nu vine nimic în urma lor. Acești oameni politici, din orgoliu sau din rea-voință, nu au lăsat să crească decât șoferi, secretare, oameni fără bacalaureat, lăcătuși mecanici… Nu e nimic rău să fii un lăcătuș mecanic în Consiliul Local, dar când acel lăcătuș mecanic vrea să conducă o direcție descentralizată și pierde la concursul pe post, pregătit pentru el, cu nota 1 sau 2, atunci am o problemă cu această clasă politică.

Deci eu nu cred că clasa politică se poate reforma. Dar ce se poate întâmpla cu adevărat interesant este ca cei care sunt în afara clasei politice – și există mulți oameni interesanți în orașul ăsta – precum și tinerii rebeli din anumite zone, mă refer în special la organizațiile de tineret de la PNL și PSD, să se trezească și să dea cu pumnii în statui, în idoli, în acești șefi sacrosanți peste care vezi-Doamne nu se poate trece.

Avem un Bîldea la PNL care știe să facă jocul politic onest și de bun consilier local, care chiar poate să coopereze, care ne arată că există și oameni de bun simț în PNL, avem rebeli mai înfierbântați precum Horia Nasra, care din multe puncte de vedere reprezintă generația pe care eu mi-aș dori-o, care să refacă stânga la Cluj-Napoca, după cum cred că oameni de bun simt precum Bîldea ar trebui să preia șefia PNL-ului și să reconstruiască o echipă, deci sunt premise, dar nu se va întâmpla totul acum.

Noi avem foarte mari șanse ca, dacă nu ne trezim, în 2016 în iunie, să umplem Consiliul Local din nou cu foci și ficuși de partid, care să ridice lăbuța la ordinul șefului și să voteze inepții. Dacă ne pasă cu adevărat, noi, cetățenii Clujului, cei 82% care nu îl votăm pe Boc sau vrem mai mult decât ceea ce a propus Boc până acum, ar trebui să ne gândim serios pe cine trimitem în Consiliul Local. Eu am vreo 15 propuneri interesante, o să le prezint la momentul oportun.

 

5. Deocamdată vrei să candidezi ca independent la Primăria Cluj-Napoca. Te gândești la o construcție politică în viitor?

Deocamdată mă prezint publicului ca o persoană independentă, ca un om independent cu o credință independentă, total diferită de a politicienilor. Acest fel al meu de a fi, de a comunica și de a munci a reușit să atragă simpatia multor clujeni și dezaprobarea altor clujeni, dar aceste aproape 20.000 de semnături de susținere pe care le-am primit în ultimele 6 luni îmi dau de înțeles că oamenii doresc mai mult de la mine decât o participare la un joc de consilieri locali, motiv pentru care, probabil în luna ianuarie sau februarie, voi primi actele de la Tribunalul București pentru constituirea unei mișcări locale, se va numi „Pentru Cluj”, un vehicul local, cu care eu voi candida mai pragmatic, mai inteligent, ca să nu mă duc doar pe mine în Consiliul Local, ci să duc cu mine o echipă de oameni integri, care nu au mai făcut niciodată politică, oameni cu experiență și cu realizări. Dacă era doar pentru mine, mi-ar fi fost suficiente aceste voturi, se pare că am un potențial mai mare, sondajele arată deja acest lucru și atunci mă pregătesc pentru un altfel de luptă, mai coerentă, mai pragmatică, mai apăsată.

6. Ce șanse au partidele regionale în România, având în vedere că sistemul electoral este foarte favorabil partidelor mari și foarte defavorabil candidaților independenți și partidelor mici?

Din acest punct de vedere, un partid regional are șanse la fel de mici ca un partid local, la fel de mici ca un partid național nou apărut. Eu cred că diferența pe viitor o s-o facă nu carențele legii, care există, sunt niște mici capcane puse de politicieni versați, care vor doar sa dea impresia de transparență și deschidere, ci de liderul fiecărui partid care se va naște, cât de pragmatic va fi felul în care el abordează acest demers. Dacă o să creăm partide noi, cum am mai văzut prin țară, care presupun doar emiterea de platforme în Word, cu niște deziderate care sunt, de fapt, inepții multe dintre ele și nu se va întâmpla și exercițiul pragmatic al constituirii de filiale, al căutării de membri, al căutării de sponsori, al constituirii unei platforme de proiecte reale, atunci aceste proiecte vor muri în fașă nu din cauza legii, ci din cauza lipsei de aplicație a acestor lideri.

O să vedem, eu nu cred că un partid regional este o idee proastă, însă nu cred că acum trebuie să se întâmple asta, probabil că la alegerile parlamentare din 2016 s-ar putea să avem unul sau două partide. Eu încă mă gândesc la așa ceva, vreau să văd ce succes o să am în iunie 2016, pentru că dacă va fi un rezultat bun pentru mișcarea „Pentru Cluj”, probabil că o să scot de la naftalină ideea unui partid regional, pentru „Mișcarea Ardelenilor” și o să-l duc mai în față, să vedem ce tracțiune poate să aibă pentru Transilvania.

 

7. Ce răspuns ai pentru oamenii care au ieșit în stradă în ultimele săptămâni?

Eu vreau să spun că respect tot ce înseamnă mișcările de stradă, orice protest, chiar dacă nu sunt de acord cu ideile unora sau altora, sau cu un protest la un anumit moment, mie mi se pare că exercițiul protestului în stradă, dacă se poate pașnic, este un exercițiu extraordinar de sănătate a societății. Pe mine însă m-ar bucura ca aceste proteste să fie mai ample, să nu văd doar 25.000 de oameni în București că ies și protestează împotriva unei idei sau a unui abuz, să văd 150.000 sau 200.000. De asemenea, să nu mai văd că doar Bucureștiul are acest spirit civic și noi stăm prin mall-uri, în Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, sau când vine frigul preferăm să protestăm la televizor.

Eu m-am săturat de protestele de pe Facebook, din crâșme, din fața televizorului, prefer să fac altceva, să intru în acțiune, să mă implic mai tare. În mod particular, vizavi de situația acestor protestatari din Cluj, unde este un anumit grup care iese în față mai mult decât restul, întotdeauna le-am spus că respect orice demers, insă m-aș bucura foarte tare dacă aș vedea că le pasă și de mai mult decât de Roșia Montană sau tăiatul ilegal al copacilor; dacă erau așa de impresionați de tăiatul ilegal al pădurii trebuiau să protesteze acum 5 ani. Știu eu câteva locuri, cu dosare penale ale unor polițiști care au fost îngropate adânc în praful de la Procuratură, adică să-i intereseze chestiunile locale și să-i intereseze în mod concret cum să le rezolve, nu 5 proteste sau 50 de proteste o să facă lucrul ăsta, o să facă mai mult de atât, o să facă și contribuții personale și muncă în folosul comunității, sunt o grămadă de lucruri pe care noi trebuie să le facem ca să ne închegăm ca și comunitate.

Deci, răspunsul meu pentru stradă este că noi nu avem puterea, așa cum ne spun politicienii, doar o dată la 4 ani, avem puterea de a ne face auziți lună de lună, săptămână de săptămână. Câți dintre oamenii din Cluj-Napoca, trăitori ai acestui oraș, au fost vreodată la o ședință de Consiliu Local? Sub 2%! Oamenii nu știu că pot să meargă la orice oră, în timpul desfășurării ședințelor de Consiliu Local, să-și spună păsurile, pot să ia cuvântul, pot să depună proiecte, amendamente și așa mai departe, pot să participe la dezbateri publice. Degeaba venim și ne isterizăm că ne-a apărut un bloc între case, când n-am fost la nicio consultare prealabilă. Degeaba ne enervează că se cheltuie bani cu toptanul pe asfaltări inutile când noi nu participăm la ședințele de constituire de buget, noi ca cetățeni. Degeaba ne înjurăm politicienii aleși dacă nu-i controlăm lună de lună pe consilierii noștri locali, cum și-au făcut activitatea în acest oraș.

 

8. Cum va arăta Clujul după 4 ani de administrație Liviu Alexa, cu ce va fi diferit față de Clujul de astăzi?

Dacă aș reuși la Primărie, s-ar observa aceste diferențe în primul an. Eu știu să muncesc mult, știu să muncesc repede, sunt un om de acțiune, foarte creativ, știu să cer părerea, deși par câteodată mai apucat, mai impulsiv, e doar pentru că sunt o persoană foarte pasională și îmi place să pun tot ce pot eu într-o idee sau într-un proiect.

Cred că s-ar vedea în primul rând un Cluj mai transparent cu cheltuielile Primăriei, niște rezilieri de contracte cu firmele de casă ale Primăriei, cu toate consecințele legale, niște consilieri locali mai implicați, ședințe de Consiliu Local făcute în cartiere, un primar care nu stă la birou. Eu vreau să ma plimb, să fiu în mișcare, să călătoresc în orașul meu și să văd problemele.

S-ar putea vedea un primar care pune mult mai mult preț pe cartierele orașului nostru, care sunt gri și terne, un primar care ar putea să refacă relațiile cu cei trei stâlpi ai Clujului, care acum sunt de fapt patru. Eu aș putea oricând să refac relația cu universitățile, pentru că înțeleg foarte bine nevoile lor și știu să le sprijin, avem nevoie de universități și de un plan de marketing al lor pentru Transilvania, să ne aducem resurse umane aici.

Aș putea să refac relația inexistentă a Primăriei cu mediul de business, pentru că eu provin din mediul de business și înțeleg nevoile și frustrarea acestor oameni, de foarte multe ori antreprenori cu afaceri extraordinare la nivel național, dar care nu sunt băgați în seamă de administrație, noi preferăm să aplaudăm o investiție gen DeLonghi, când – de exemplu – nu mai departe de 6-8 km de aici există o companie numită Rondocarton care dă de mâncare la 400 de oameni, face profit an de an și-i crește cifra de afaceri. Sunt atâția antrepenori locali, clujeni, români, pe care noi nu-i prețuim la adevărata lor valoare.

Pot să refac, cu siguranță, relația administrației locale cu lumea medicală, am soluții foarte bune în acest sens. De asemenea, Clujul trebuie să înțeleagă, să dea mai multă valoare și respect IT-ului, care devine pe timpuri moderne cel de-al patrulea stâlp pe care Clujul se va baza. Exista 14-15.000 de clujeni care lucrează în IT, care sunt absolut prețioși pentru orașul ăsta, nu pentru salariile pe care le au, nu pentru banii pe care-i cheltuie aici – și zic asta pe bune, sincer, nu pentru asta îi vreau alături de oraș și implicați, ci pentru extraordinara lor deschidere față de idei noi. Acești oameni care caută noul, care caută sa inoveze, sunt oamenii cu care Clujul poate să crească, sunt clujeni din IT ce lucrează pentru Virgin, Google, Porsche, Audi, pentru o grămadă de companii. Ce putem să vrem mai mult decât ca ei să fie cât mai mult implicați în acest oraș și să încercăm să creștem orașul ăsta de la stadiul de oraș care încă își face festivalurile toamnei cu mici și bere la un oraș care să pună preț pe evenimente culturale prețioase și solide.

Genul ăsta de primar o să-l vedeți cu siguranță. Eu sunt întrebat cu ce garantez chestia asta. Nu cred că suntem la nivelul în care să-mi pun averea gaj sau să scriu foi stupide prin care să promit că îmi dau demisia nu știu când. Trebuie să depășim naivitățile astea. Eu pot să garantez cu ceea ce am făcut până acum. Nu sunt perfect, am plusuri, am minusuri, dar cu siguranță am mult mai multe realizări decât un politician și cu siguranță vin de la firul ierbii, cu niște oameni pentru Consiliul Local, pe lista mea, nu fără de prihană sau tăgadă, dar fără interese personale în jocul acesta, oameni care au dovedit de multe ori că pot să ajute comunitatea și că pot să o crească.

Daca vrei sa citesti proiectele lui Liviu Alexa, intra AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *