Editorial

BUGETARII SUNT IMUNI LA CRIZĂ

 

În noiembrie, 2019, premierul Ludovic Orban declara: „Anul 2019, pe primele 9 luni a avut cea mai mai mare creștere de cheltuieli cu personalul, care sunt peste 26% – 27 %. Asta înseamnă restructurarea aparatul administrativ, care să fie conformă cu viziunea asupra modului în care trebuie să funcționeze optim fiecare instituție.”

Băiatul părea pus pe treabă, să mai taie din funcționarii care fac umbră prin birouri. La fel de viteaz era și în decembrie, 2019, când spunea: „Da, sunt prea mulţi bugetari. Dar problema e şi la calitate, nu doar la număr. La competenţă. Există mulţi funcţionari de carieră, dar sunt şi mulţi care au intrat în administraţie pe uşa din dos, fără concursuri. În instituţiile publice ar trebui să se intre pe meritocraţie. Nu pot să fac eu dimensionarea. Dar legea îţi dă dreptul la restructurări, la desfiinţarea unor instituţii, la comasarea unor instituţii. Noi deja am redus numărul de ministere de la 28 la 16. Nu a fost o strategie de marketing. Veţi vedea că din angajaţii care au existat în ministere, numărul lor se va reduce.”

Părea că urmează să taie în carne vie, nu? Ei bine, nu chiar. Citez dintr-o analiză de pe profit.ro: „Numărul angajaților din sistemul de stat a crescut cu aproape 5.300 în primele trei luni de la schimbarea guvernării PSD cu un Executiv susținut de PNL. Media lunară, de 1.761 de posturi în plus la stat, a fost chiar superioară celei din perioada guvernării PSD, când, în doi ani și 10 luni, numărul de posturi ocupate la stat a urcat cu 45.423, o medie lunară de 1.336 de angajați în plus. Îngrijorător este, însă, faptul că, în acest timp, numărul de angajați din sistemul sanitar controlat de administrația centrală a scăzut cu 1.059, conform datelor analizate de Profit.ro.”

Păi ce-ai făcut, mă, nene, mă? Nu i-ai redus, dar i-ai și înmulțit? Păi nu era guvernarea PNL cu eficientizarea aparatului de stat, cu digitalizarea, cu meritocrația? Nu trebuiau trimiși acasă plimbătorii de hârtii? Angajezi mai mulți funcționărași chiar decât PSD-ul, în timp ce numărul angajaților din sistemul medical îți scade? Faină strategie, mai ales în rahatul în care ne aflăm.

Și partea cea mai frumoasă e că bugetarii sunt imuni la criză. Ei stau în continuare la căldurică cu care s-au obișnuit, nimeni n-are curajul să se atingă de ei. În toate declarațiile din perioada asta, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a zis că nu se pune problema reducerii aparatului de stat. De reducerea salariilor nici nu mai vorbim, că sunt lucruri sfinte. Asta în timp ce mediul privat e în colaps, se închid mii de afaceri, sute de mii de oameni sunt în șomaj tehnic sau nu mai au un loc de muncă. Dar e bine că bugetarii sunt în siguranță.

Când o să fiu mare, vreau să mă fac bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *