In vizor

Buftea de Cluj, tot pe pierdere. Din cei 50 de investitori promiși, nu au ajuns nici jumătate. Domnule manager Alexandru Coroian, s-ar impune o demisie cumva?

Cluj Innovation Park, societatea înființată în 2013, pentru gestionarea celor două mari proiecte din Dealul Lomb – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM – merge tot pe pierdere. Anul trecut, Alexandru Coroian, managerul societății, anunța că într-un an vor fi toate spațiile ocupate. Departe de realizare acest plan!

„Începând de joi vom trece la procedura de selecţie a firmelor care sunt interesate să îşi deschidă afaceri în Cluj Innovation Park, în Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC). Este un interes mare din partea investitorilor, din zona de film, design industrial, proiectare şi traducere. Mizăm pe faptul că într-un an de zile să ocupăm toate spaţiile disponibile şi să găzduim peste 50 de firme, din ţară şi străinătate, care vor crea aproape 300 de noi locuri de muncă”

Declarația de mai sus îi aparține lui Alexandru Coroian și a fost rostită, public, la sfârșitul lunii august a anului trecut. A trecut mai bine de un an de la aceste vorbe. Câte s-au realizat? Nici măcar jumătate. „Performanțele” Cluj Innovation Park au fost scrise negru pe alb în bilanțul pe primul semestru al activității societății.

Potrivit documentului, în perioada ianuarie – iunie 2019, Cluj Innovation Park a încheiat 17 contracte, din care 10 au avut ca obiect organizarea de evenimente în cadrul CREIC. Au mai fost semnate 16 contracte de administrare și prestare servicii conexe – superficie. Deci, cei 50 de investitori sunt de fapt 16, exact ca în zicala cu apostolii. Interesul investitorilor s-a pierdut pe parcursul unui an sau erau doar vorbe goale afirmațiile lui Alexandru Coroian? Dacă tot nu a reușit să managerieze acest business pe bani publici, poate s-ar impune o demisie și să lase loc altui director, de preferat, să nu fie numit politic.

Din raport aflăm și o posibilă explicație a eșecului Cluj Innovation Park:

Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei. Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății. Acest lucru va crea premisele necesare pentru ca exercițiul bugetar al anului viitor să fie unul pozitiv.

Din același document, aflăm că imobilul TEAM nu poate fi dat încă în folosință din cauza lipsei unui aviz de la pompieri. Exact același lucru s-a întâmplat și în cazul parkingului de pe aleea Negoiu, care nu a putut fi dat în folosință încă jumătate de an de la finalizarea lucrărilor din cauză că nu avea aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

„În cazul centrului TEAM, ocuparea clădirii de birouri nu se poate încă realiza întrucât mai sunt necesare executarea de lucrări suplimentare, conform solicitărilor ISU. S-a demarat ocuparea parcelelor de teren și a microhahelor”, scrie în raport.

Trebuie subliniat faptul că anul acesta, Cluj Innovation Park a obținut primele venituri de la înființare. În primul semestru al acestui an, societatea a înregistrat venituri de 196.891 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *