Diete

Bucataria turceasca

Bucataria turceasca este bogata in legume, cereale si seminte, peste proaspat si nenumarate retete de preparare a carnii de miel. Pestele si carnea de miel sunt, de cele mai multe ori, facute la tava sau la gratar, preparate cu o cantitate variabila de yag (ulei).

 

 

Garniturile constau, in principal, din usturoi, salvie, oregano, chimen, menta, marar, lamaie si iaurt – nelipsitul iaurt, folosit in cantitati mari. Iaurtul turcesc este unul dintre cele mai gustoase iaurturi din intreaga lume.

 
Un mic dejun servit la hotel sau la o pensiune se compune de obicei din beyaz peynir (branza de capra), rosii taiate felii, castraveti, masline si paine proaspata. In general, puteti servi oriunde iaurt cu miere si cu fructe proaspete sau ceai si cafea.

 

 

Aperitive. Mezez, adica aperitivele, sunt destul de variate si vi se aduc la masa odata cu cosul de paine. Printre aperitivele reci cu totul obisnuite in Turcia se numara pelican salatasi (salata de vinete cu usturoi si lamaie), haydari (iaurt gros, amestecat cu usturoi si marar), dolma (foi de vita-de-vie, ardei sau midii cu diferite umpluturi), ezme (o pasta condimentata, constand din rosii, piper verde, ceapa si patrunjel), kizartma (vinete bine prajite, zucchini sau piper verde cu iaurt proaspat), cacik (o “supa” cu iaurt rece, usturoi, castravete taiat marunt, menta sau marar), barbunya pilaki (fasole boabe, rosii, ceapa, toate inabusite in ulei de masline) sau imam bayldi (vinete mici cu ulei de masline, ceapa prajita si rosii, cu garniture de usturoi). Printre aperitivele calde (ara sicak) se numara borek (placinta facuta pe plita sau la cuptor, umpluta cu branza sau carne), kalamar (calamar prajit cu sos special) si mitye tava (scoici prajite).

 

 

Sortimente de kebab. In orice local va opriti sa luati masa gasiti kebab (kebap in limba turca) in multe sortimente. Desi ingredientul preferat de catre turci este carnea de miel, exista si sortimente de kebab cu carne de vita, pui sau peste. De obicei, carnea e fripta sau prajita impreuna cu diferite legume pe o frigare. Adana kebap se prepara din bucati mari de carne de miel, care se pun pe o pita (lipie), peste care se toarna un sos de iaurt cu usturoi. Iskender kebap sau bursa kebap se prepara din bucati mici de miel, care se prajesc sau se frig in sos de rosii si unt topit, pentru ca apoi sa se puna deasupra iaurt. Sis kebap este preparatul traditional, fiind facut din carne de miel intre care se aseaza, de obicei, ardei si ceapa. Kofte kebap sunt de fapt chiftele din carne tocata de miel, amestecata cu orez, pesmet sau firimituri de paine, preparate la frigare.

 

 

Peste. Se intampla frecvent sa vi se ofere preparate din peste proaspat. Acesta este, de obicei, prajit si insotit de un sos preparat din ulei si lamaie. Veti putea servi alabalac (pastrav), barbunya (chefal rosu), kalkan (calcan), kefal (chefal), kilic (peste-spada), levrek (biban mare), lufer (oblet, albisoara) si palamut (pastruga).

 

 

Preparate din carne. Printre ele se numara si manti, un fel de ravioli turcesc, care se serveste cu iaurt amestecat cu usturoi si cu putina menta. In Turcia vi se ofera frecvent si friptura de prepelita. Carnea de prepelita este frecvent lasata la marinat intr-un amestec de rosii, iaurt, ulei de masline si scortisoara. Karisik izgara, o friptura asortata, este un amestec de piept de pui, vita si pulpa de piel, totul fiind servit cu pilaf de orez si legume. Tandir kebap, miel fript “hoteste”, adica intr-o groapa facuta in pamant, este preparat tipic anatolian.

 

 

Deserturile. Dintre ele aveti posibilitatea sa alegeti intre mai multe sortimente de baklava (baklava – placinta de foi, cu nuci sau migdale si miere sau sirop de zahar) si burma kadayif (un amestec de grau si miere sau sirop). de asemenea, foarte populare sunt budincile, facute din iaurt si oua sau orez cu lapte si faina de orez.

 

 

Bauturi. Aveti de ales si atunci cand e vorba despre bauturile alcoolice, prerzente peste tot intr-un sortiment bogat, desi Turcia are o populatie si o cultura predominant musulmana. Printre vinurile bune care se produc in aceasta tara si care nu sunt deloc scumpe se numara Villa Doluca si Kavaklidere, sortimente care sunt atat beyaz (albe), cat si kirmizi (rosii). In ceea ce priveste berea, cea mai apreciata este Efes Pilsen, o bere tip Pils care se consuma si la noi. Din 1997, sub brandul Efes a inceput sa fie produsa si o bere neagra, mai precis Efes Dark.

 

 

Bautrura alcoolica specific turceasca este raki, care seamana la gust cu grecescul uzo (rachiu tare), dar este obtinuta din struguri si anason. Raki-ul se serveste de obicei cu apa sau cu gheata, desi unii sustin ca este mai bine sa-l bei simplu, avand grija ca dupa fiecare inghititura de raki sa luati si una de apa rece. Raki-ul se bea in timpul mesei sau inainte, ca aperitiv.

 

 

Bucataria turceasca este intalnita in multe mari restaurante ale lumii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *