In vizor

Brigada Antidrog va analiza etnobotanicele intr-un laborator al UBB Cluj, pe bani publici

Primarul Emil Boc reia initiativa fostului edil, Radu Moisin, si intentioneaza sa incheie un protocol de colaborare intre institutie, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate si Universitatea Babes-Bolyai, pentru combaterea consumului de etnobotanice. In laboratorul Facultatii de Chimie vor fi analizate substantele cu efecte psihoactive inaintate de lucratorii BCCO Cluj-Napoca, iar costul analizelor va fi suportat din bugetul local.

Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca are nevoie de aparatura performanta cu care este dotat laboratorul Facultatii de Chimie din cadrul UBB, pentru a identifica anumite substante cu efecte psihoactive. Seful BCCO Cluj, Horea Oltean a declarat pentru Ziar de Cluj ca rezultatul acestor analize va ajuta la rezolvarea multor dosare de cercetare penala, deschise pe numele consumatorilor si traficantilor de etnobotanice.

“Este vorba in primul rand de analize pe care nu avem posibilitatea sa le realizam in laboratorul Brigazii, deoarece nu avem aparatura necesara. Cei de la UBB Cluj au un aparat care a costat o jumatate de milion de de euro,  care ne-ar ajuta pentru identificarea acestor substante”, a aratat Horea Oltean.

Astfel de analize se fac, in prezent, numai la Institutul National de Criminalistica din Bucuresti, mai ales ca exista pe piata sute de substante cu efecte psihoactive care nu au fost identificate pana acum.

Protocolul de colaborare dintre Primaria Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca ar putea fi semnat joi, 12 septembrie, daca va fi aprobat in sedinta de Consiliu Local.

“Din oficiu sau la solicitarea procurorilor din cadrul DIICOT, lucratori din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, dupa efectuarea analizelor fizice-chimice de catre Laboratorul de Analiza si Profil al Drogurilor, vor pune la dispozitia specialistilor din cadrul Facultatii de Chimie, substantele obtinute pe parcursul desfasurarii activitatilor operative si de cercetare penala. Actul prin care se solicita efectuarea analizelor de specialitate este numit Rezolutie si contine datele cunoscute cu prvire la substanta supusa analizei si intrebarile la care specialistii din cadrul Facultatii de Chimie sunt invitati sa raspunda”, se arata in protocolul de colaborare.

In ceea ce priveste costul acestor analize, vor fi suportate de la bugetul local,  fiind alocata anual o suma, prin Hotarare de Consiliu Local.

Initiativa acestui protocol ii apartine fostului primar al Clujului, Radu Moisin, insa a fost supusa votului in ultima sedinta a forului local din mandatul acestuia, nefiind votata atunci.

La acea vreme s-a realizat si o estimare a costurilor anuale pentru analizele de laborator, care se ridica la 40.000 de lei anual.

Analizele solicitate de BCCO laboratorului Facultatii de Chimie vor viza numai cazurile din Cluj-Napoca, fiind vorba de o finantare de la bugetul local.

Horea Oltean, seful BCCO Cluj-Napoca a completat ca laboratorul brigazii deserveste 11 judete din Romania.

Comercializarea, detinerea si distribuirea produselor etnobotanice din plante a fost interzisa in Cluj-Napoca in decembrie 2010, „pe o raza de 2.000 de metri fata de unitatile de invatamant, lacasurile de cult si alte institutii religioase”. Intre timp, comertul cu aceste substante s-a mutat in mediul virtual, iar oamenii legii se confrunta cu dificultati in depistarea substantelor cu efecte psihoactive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *