Din oras

Bratarile electronice pentru detinutii-casnici, inlocuite la Cluj cu politisti

In lipsa bratarilor electronice pentru detinutii la domiciliu, pe care Politia Romana nu le are in dotare, la nivelul IPJ Cluj a fost operationalizat un nou departament, de Supraveghere Judiciara. Detinutii la domiciliu vor fi paziti, astfel, de politisti.

Noua reglementare, de arest la domiciliu nu poate fi pusa in aplicare, asa cum prevad noile Coduri Penale si de Procedura Penala, deoarece Politia Romana nu are sistem de supraveghere prin GPS si bratari electronice.

In asteptarea primelor hotarari judecatoresti prin care sa fie dispus arestul la domiciliu, Politia clujeana a decis sa inlocuiasca aparatura de monitorizare a inculpatilor cu metoda clasica: supravegherea detinutilor de catre politisti judiciari.

Intr-un raspuns oficial adresat redactiei Ziar de Cluj, IPJ Cluj arata ca, „in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, incepand cu data de 1 februarie, a fost operationalizat Biroul de Supravegheri Judiciare. La subunitati, in cadrul Birourilor de Investigatii Criminale, functioneaza Compartimente de Supravegheri Judiciare care au in competenta aceasta activitate, inclusiv arestul la domiciliu, masura preventiva prevazuta de art. 218 din Noul Cod de Procedura Penala”.

IPJ Cluj arata ca activitatile de supraveghere judiciara a detinutilor-casnici vor fi asigurate de catre politistii de investigatii criminale.

„La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj a fost infiintat Biroul de Supravegheri Judiciare in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, fiind nominalizati politisti la nivelul subunitatilor de politie, care au in competenta verificarea respectarii obligatiilor invinuitului in cazul arestului la domiciliu”.

Reprezentantii IPJ Cluj explica si noua legislatie privind arestul la domiciliu. Aceasta masura consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar. Detinutul-casnic are obligatia de a se prezenta in fata organelor de urmarire penala sau a judecatorilor ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreună cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

Totodata, judecatorul poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. IPJ Cluj arata, insa, ca deocamdata nu a fost publicat regulamentul de utilizare a aparaturii de supraveghere prin GPS, in Monitorul Oficial.

Primul arest la domiciliu a fost dispus, la nivel national, de catre Judecatoria Buftea, in cazul lui Viorel Motoi, fiul celebrei vrajitoare Omida, cercetat pentru santaj. In lipsa sistemului de supraveghere, instanta a decis ca Motoi sa nu paraseasca imobilul in care locuieste.

Foto: ziarulunirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *