Botoxata Ich recunoaste ca a fost prostalaie. Insa anchetele noastre continua. Cine sunt smenarii din spatele Asociatiei ChiarEu?

"Eu cu reacția mea, care a fost ca a unei mahalagioaice în târg, am alimentat reacția lor. E tardiv să o spun că am venit cu acel video și i-am provocat. Greșeala de comunicare și cu reacția mea necontrolată a dus la tot acest scandal", recunoaște acum Cristina ICH, după ce Ziar de Cluj a dezvăluit dedesubturile unei afaceri bazate pe „influencereală” și botox, în fond o escrocherie pe bani publici, care prinde bine la românii gata să pună banu' jos pentru o acțiune bazată pe fundraising. De fapt, un fake cât botoxul influenceriței Cristina Ich. 

Redăm în cele ce urmează interviul acordat de atârnătoarea Cristina Ich pentru paginademedia.ro în care recunoaște că poți scoate influencerița din sat, dar nu poți scoate mahalaua din buzele botoxate a unei „mahalagioaice”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Cristina ICH își îndemna urmăritorii (700.000) să doneze pentru Institutul Cantacuzino. Să se strângă 100.000 de donatori pentru platforma Chiareu.ro (face și un clip video pentru asta).

Ziar de Cluj dezvăluia recent dedesubturile unei pretinse acțiuni de caritate, a cărei imagine este reprezentată chiar de așa-zisa influenceriță Cristina Ich, care isi asuma contra unui comision de 30 la suta sa ceara cetatenilor romani UN MILION DE EURO in numele luptei anticoronavirus, adica sa faca reclama campaniei de pretinsa caritate pentru ca cetatenii creduli sa doneze catre Cantacuzino sume de bani cu titlu de "sponsorizare" pentru a sprijini lupta impotriva raspandirii Covid - 19.

CITEȘTE ȘIPremierul care a salvat Institutul Cantacuzino despre escrocheria caritabila pusa la cale de botoxata Christina Ich: "Comision? Trebuia sa fie 0". Domnule ministru CIUCA, Cantacuzinoul e sat fara caini?

De altfel și Zoso.ro publica recent o postare în care arată că platforma Chiareu.ro, pe care o susține Cristina ICH, împarte banii din donații către un premiu pentru donatori, către influenceri și apoi către cauză (așa scria chiar pe site-ul chiareu).

Corina Vințan a criticat, de asemenea, modul de funcționare, iar Andra Nistor a explicat care sunt neclaritățile și problemele campaniei.

Problema de bază: banii din donații se împart către fondul de premiere, influenceri și cauza în sine. Că mai degrabă e o loterie, decât fundraising.

Cristina ICH a reacționat agresiv apoi, printr-o serie de postări la adresa contestatarilor, postări care alimentează și mai tare scandalul.

"Câștigă toată lumea, câștigă și spitalul, care e problema?" Spunea ea. Acum admite că a greșit și că a vorbit "fără să se intereseze".

CITEȘTE ȘIChristina Ich, botoxata Instagramului, si-a facut ieri zeci de videouri cu explicatii, scuze si acuze. Intrebare: cine se ocupa de copilul ei nou-nascut, ca ea sigur nu s-a ocupat de el cateva ore? O fosta fana: "Tot ce spune o incrimineaza mai tare!"


Ce spune acum Cristina ICH, în interviul pentru paginademedia.ro?

"Nu-mi pare rău că am intrat în campanie, imi pare rău că n-am știut să mă informez despre ce e vorba. Eu făceam pe Instagram un scandal mahalagistic, desprins din Caragiale, dar eu nu știam de ce mă acuză oamenii aceia"

"N-am luat niciun ban. Eu am văzut textul de pe site-ul lor, că influencerii își iau banii din donații, după ce el a fost postat pe Facebook. I-am sunat imediat să-i întreb ce e cu acea aberație", spune ea acum.

Despre reacțiile pe care le-a avut după ce a fost criticată?

Cristina ICH:

• Eu am vrut să fac bine și m-a luat gura pe dinainte și am avut lipsă de diplomație.
• Am văzut o postare la cineva, nu vreau să-i dau numele, iar eu știind că acea doamna a scris altceva despre campanie, am luat foc când am văzut. Și n-am făcut nimic... Am făcut rahatul praf cu reacția mea.
• S-au folosit de o greșeală de comunicare în care era scris unde merg banii: o partea către Cantacuzino, o parte către apartament și o parte către marketing. De aici lumea a luat foc, eu eram un fel de Sorin Ovidiu Vîntu. Oamenii nu mai înțelegeau nimic.
• Am început să fac un video, cu sarcasmul care mă reprezintă, și a fost un gest stupid din partea mea. Și am început să zic „Da’ care-i problema vostră că își bagă toată lumea banii în buzunar...”
• Eu am dat dovadă de prostie pentru că n-am înțeles o secundă că ei vor deduce că eu îmi iau bani din donații.
• Dintr-o postare de pe site-ul lor se înțelege faptul că influencerii sunt plătiți din donații. Mie nu mi s-a spus asta nicio secundă. Eu sunt un om foarte darnic, n-aș putea în viața mea să văd cum donează un bursier sau un salariat și eu să îmi bag banii în buzunar.
• Campania am făcut-o gratis. Banii mei ar fi venit din drepturile de imagine, dacă filmulețul făcut de mine ar mai fi ajuns și pe alte platforme.
• Eu cu reacția mea, care a fost ca a unei mahalagioaice în târg, am alimentat reacția lor. E tardiv să o spun că am venit cu acel video și i-am provocat. Greșeala de comunicare și cu reacția mea necontrolată a dus la tot acest scandal.

Cum a ajuns Cristina ICH imaginea acestei campanii? Cine a contactat-o? Ce trebuia să facă?

Cine ţi-a propus să intri în această campanie?

Cristina Ich: Cei care au fundația „Chiar eu” mi-au propus acum câteva luni, când nici nu era tragedia cu Coronavirusul la noi. Voiau să lucrăm pe un alt proiect, însă m-au chemat la birou și mi-au propus să fiu eu imagine a acestei campanii.

Mi-au explicat că acest concept este nou în România, că este luat după un concept din UK – Omeze.com.

Oamenii donau, apoi toți donatorii erau incluși într-o tombolă, unde se putea câștiga un apartament. 
La prima întâlnire ei mi-au explicat faptul că 90% din suma donată se duce către acel caz, iar restul 10% se bagă în marketing. Eu îți spun ce știam eu la vremea aia.

Am acceptat pentru că mi s-a părut o idee bună și am semnat un contract de imagine cu cei de fundația „Chiar eu”.

Cu ce oameni te-ai văzut din partea asociației?

Cristina Ich: Eu m-am văzut cu domnul Bogdan Cârcu și doamna Ioana Monica Cârcu. 

Tu ai înțeles din prima conceptul?

Cristina Ich: Da. Știam exact cum e: că e luat din afară. Mi s-a explicat simplu, că la fel cum face platforma Omeze.com facem și noi. Să zicem că targetul nostru era de un milion de euro și 100.000 de donatori. Aveam un apartament de cumpărat, dar nu mai știu ce avans era dat la apartament.
Mi-au zis că 90% merge către cauză, iar restul de 10% merge la marketing.

Mie mi s-a părut tare să intru într-o campanie în care se dau atât de mulți bani către o cauză.

Ție ți-a spus la început că urma să primești o parte din bani?

Cristina Ich: Nu, dar nici nu se punea problema să primesc ceva din donații. Cine ar fi acceptat așa ceva. Mie îmi donau niște fete din bursa lor, de exemplu. Nu puteam să iau eu bani din donații. 

Dar ce ți-au zis că vei primi în schimb?

Cristina Ich: Noi am semnat un contract de imagine, adică eu făceam niște poze și niște filmulețe, iar pentru că ei se foloseau de imaginea mea mă plăteau.

Dacă porneam campania și filmulețul postat de mine se răspândea în mediul online, era preluat și de alte site-uri, ei m-ar fi plătit pe mine pentru drepturile de imagine din fondurile lor, nu cu banii din donații.

S-a speculat că noi suntem plătiți dintr-un milion cu 33%, ceea ce ar fi însemnat 330.000 de euro. Vă dați seama cât înseamnă acei bani?

Tu spuneai în acele clipuri că toată lumea câștigă din această campanie, inclusiv tu.

Cristina Ich: Eu am vrut să fac bine și m-a luat gura pe dinainte și am avut lipsă de diplomație.
Eu am văzut o postare la cineva, nu vreau să-i dau numele, iar eu știind că acea doamna a scris altceva despre campanie, am luat foc când am văzut. Și n-am făcut nimic... Am făcut rahatul praf cu reacția mea.

S-au folosit de o greșeală de comunicare în care era scris unde merg banii: o partea către Cantacuzino, o parte către apartament și o parte către marketing. De aici lumea a luat foc, eu eram un fel de Sorin Ovidiu Vîntu când a înființat Caritasul. Oamenii nu mai înțelegeau nimic.

Am început să fac un video, cu sarcasmul care mă reprezintă, și a fost un gest stupid din partea mea. Și am început să zic „Da’ care-i problema vostră că își bagă toată lumea banii în buzunar...”
Eu am dat dovadă de prostie pentru că n-am înțeles o secundă că ei vor deduce că eu îmi iau bani din donații.

Dintr-o postare de pe site-ul lor se înțelege faptul că influencerii sunt plătiți din donații.
Mie nu mi s-a spus asta nicio secundă. Eu sunt un om foarte darnic, n-aș putea în viața mea să văd cum donează un bursier sau un salariat și eu să îmi bag banii în buzunar.

Campania pentru Covid a fost pro-bono, măcar atât puteam să fac pentru situația în care suntem. Eu am alte contracte. Mi s-ar fi părut mizerabil ca eu să iau bani de la oameni în contextul acestei campanii, mai ales cei 33% care se vehiculează.

Și atunci de ce ai mai spus la început că iese în câștig toată lumea?

Cristina Ich: Păi v-am zis că eu am contract pe drepturi de imagine cu „Chiar eu”, n-are nicio legătură cu această campanie.

Eu campania Covid am făcut-o gratis. Banii mei ar fi venit din drepturile de imagine, dacă filmulețul făcut de mine ar mai fi ajuns și pe alte platforme.

Eu cu reacția mea, care a fost ca a unei mahalagioaice în târg, am alimentat reacția lor. E tardiv să o spun că am venit cu acel video și i-am provocat. Greșeala de comunicare și cu reacția mea necontrolată a dus la tot acest scandal.

Dar tu ai primit vreun ban pentru această campanie?

Cristina Ich: Nu. N-am luat niciun ban. Eu am văzut textul de pe site-ul lor, că influencerii își iau banii din donații, după ce el a fost postat pe Facebook. I-am sunat imediat să-i întreb ce e cu acea aberație.

Putea fi interpretată ca pe o transparență a site-ului, dar eu nu mi-am luat niciun ban din această campanie și din ce era scris se înțelegea altceva.

E n-am puricat acel site deloc. A fost o mare greșeală, mai ales că eu n-am primit niciun ban. E doar frustrant să știi că ai dreptate, dar vorbeam aiurea pentru că la ei pe site scria altceva.

Deci tu nu ești de acord să primești bani din donații?

Cristina Ich: Nu sunt de acord să primesc bani din donații. Am și un extras de cont care dovedește că nu am primit bani de la această fundație.
Eu nici n-am ajuns să vorbesc de bani cu ei pentru proiectul inițial era puțin amânat tocmai din cauza epidemiei.

Ce le răspunzi celor care vor zice că tu spui că totul a fost pro-bono doar pentru că acum s-a inflamat situația?

Cristina Ich: Păi ei pot spune orice în acestă situație, dar eu îmi asum vina pentru că am postat acel filmuleț pe Instagram. Îmi asum greșeala mea, dar nu și greșeala lor de comunicare. Eu nu era singura din campanie, dar am avut cea mai vocală reacție și am încasat-o. Eu trebuia sa tac din gură și să nu mă dau mai interesantă decât sunt.

Eu spun multe lucruri la nervi și pe care nu le gândesc.

Dacă ei ți-ar fi spus de la început că banii care-ți revin ție sunt din donații ai fi acceptat?

Cristina Ich: Niciodată nu mi-aș fi asumat să-mi distrug cinci ani de muncă pe Intagram și să am parte de bani din donații.

Eu le-am spus lor în felul următor, după toată această tevatură, după ce totul se clarifică și se transferă și banii pe care eu i-am strâns voi continua campania, dar le-am spus că nu mai vreau să fiu plătită pentru absolut nimic, indiferent unde ajunge clipul meu.

Eu m-am băgat într-un rahat fără să iau niciun cent, în condițiile în care oricum aveam alte contracte. Si le-am spus că nu mai vreau nimic, doar să arate unde ajung banii.

Ei mi-au zis că banii pe care i-as fi primit eu sunt din fondurile lor. Nu mai vreau nici asta, nu mai vreau sa primesc vreun ban. Continui campania cu sufletul deschis, dar nu mai vreau niciun ban, nici ca vector de imagine.

Noi influencerii suntem vocea, suntem ca un ziar. De la noi lumea află că trebuie să doneze.

Tu câți bani aii reușit să strângi de la comunitate?

Cristina Ich: Eu am strâns aproximativ 200.000 de lei.

De duminică, când a început scandalul, cât s-a mai strâns?

Cristina Ich: Nu s-a mai donat nimic. Și le-am zis oamenilor să nu mai doneze până nu se lămuresc lucrurile.

Cum îți dădeai tu seama că donatorii sunt de la tine?

Cristina Ich: Îmi dădeau tag și puneau printscreen-uri cu donațiile. Eu am văzut că sunt într-un rahat fără să fiu vinovată și l-am și alimentat cu propriile vorbe.

Îți pare rău că ai intrat în tot acest joc?

Cristina Ich: Nu, dar pentru că sunt cu mâinile curate. Comunitatea mea mă cunoaște și știe că sunt un om corect, dar cineva care nu m-a văzut niciodată nu o să creadă. O să zică că acum o dau la întors, dar e normal și asta e vina pe care trebuie să mi-o asum.

Nu-mi pare rău că am intrat în campanie, imi pare rău că n-am știut să mă informez despre ce e vorba. Eu făceam pe Instagram un scandal mahalagistic, desprins din Caragiale, dar eu nu știam de ce mă acuză oamenii aceia.

Ce vor zice urmăritorii tăi sau chiar clienții că n-ai verificat un lucru care era atât de simplu de verificat?

Cristina Ich: Ei mă vor acuza de chestia asta, e normal. Eu vorbit la asociație și le-am zis să scrie în procente cum se împart banii. Nu era scris în procente și lumea de asta a speculat că banii se împart în trei părți egale, ceea ce era imposibil pentru că era vorba de o fundație.

Eu i-am rugat să-și remedieze greșeala de comunicare, dar deja filmulețele mele erau postate.
Atunci s-a schimbat pe site și au apărut procente, dar chiar și așa nu s-a schimbat paragraful în care ei spuneau că influencerii sunt plătiți tot din donații.

Tu ce vei face acum să repari această situație?

Cristina Ich: Eu aștept ca banii pe care i-am strâns să fie transferați către Institutul Cantacuzino, adică peste 200.000 de lei.

Campania s-a încheiat?

Cristina Ich: Nu, de ce? Pentru greșeala lor de comunicare și pentru greșeala mea? Dacă lumea va mai dona, ei pot arata printr-un Ordin de Plată unde vor merge banii.

Tu vei face un alt filmuleț către comunitatea ta în care să explici situația?

Cristina Ich: Nu, lucrurile nu se rezolvă așa. Lucrurile trebuie asumate. Eu voi arată unde s-au dus banii și voi spune ce v-am spus și aici, dar pe scurt.

Și vei mai colabora cu fundația „Chiar eu”?

Da, dar pro-bono. Dacă vor mai fi și alte campanii nu știu, poate doar dacă stabilim niște reguli de la început, iar eu o să mă informez corect despre ce este vorba.

Campania pentru Cantacuzino trebuie să continue. Nu mai are niciun rost să plec acum din campanie. Nu o să se șteargă acest scandal dacă eu mă spăl pe mâini.

Ți s-a părut bun sistemul în care donatorii să participe la o tombolă la care ar fi primit o casă?

Cristina Ich: Da, e un fel de stimul pentru ca oamenii să doneze.
 

 

 

 

 

sursa captura: cristinaich/instagram

Adauga comentariu