In vizor

Bogdan Emil, cu referire la orfanii de la DGASPC: "Sunt adunati de pe strada; sunt cu naravuri, sunt obraznici"

Bogdan Emil, consilier judetean din partea PNL si membru in comisia ce ii ancheteaza comportamentul sefului DGASPC, Dan Tamas, spune ca scandalul iscat in jurul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este o fumigena. Mai mult, consilierul judetean spune ca “nu stiu daca treaba asta e chiar o drama. Ganditi-va ca acesti copii sunt adunati de pe strada.

Penelistul considera materialele aparute in aceasta perioada in Ziar de Cluj “o facatura” si sustine ca in spatele acuzatiilor sta, de fapt, o fosta asistenta care a ramas fara slujba:

“O directoare de la un asezamant a fost schimbata pentru ca nu avea studiile necesare, avea doar studii liceale, nu postliceale. Se cereau studii superioare si au schimbat-o, mai ales ca venise si scadenta. Era provizorie pana la data de… ideea e ca individa ar fi facut toata actiunea asta, ca are relatii. Intamplator, eu stiu cine e persoana, dar nu am vorbit cu ea, nu pot sa-i acord niciun credit, avand in vedere ca a fost schimbata din functie”, a declarat Emil Bogdan.

Mai mult, alesul judetean spune ca nu vede un capat de lume in pedepsirea si chiar lovirea copiilor, mai ales “ca sunt adunati de pe strada”:

“Si eu am fost pus in colt pe boabe de porumb in clasele primare. Si am fost si trimis la colt de parinti. Chiar nu stiu daca treaba asta e  chiar o drama. Ganditi-va ca acesti copii sunt adunati de pe strada; sunt cu naravuri, sunt obraznici, dau cu picioarele. Atunci, sa ma ierte Dumnezeu, nu cred ca a fost Basescu sa-i dea cu pumnul in gura si sa fie pixelul albastru acolo”, sustine Emil Bogdan.

Referitor la rezolutia comisiei din care face parte, consilierul judetean spune ca ea nu exista.

“Care este rezolutia comisiei? Este tare putreda treaba in Danemarca!  Eu incerc sa fiu impartial si incerc sa vad actiunea penala, daca este. Sa lasam instanta sa se pronunte”, a mai spus acesta.

Directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj, Daniel Tamas, a fost chemat la Consiliul Judetean pentru a-si spune punctul de vedere vizavi de anchetele publicate de Ziar de Cluj si de urmatoarele acuzatii:

  • “Dictatorul”, cum ii spuneau copiii de la centru, ii batea cu o paleta si cu bate. Cand se intampla sa le ramana urme si vanatai, copiii erau inchisi in centru, de unde nu mai aveau voie sa iasa pana nu le treceau umele
  •  I-a batut, i-a injurat, le-a furat mancarea, hainele si cadourile.
  • Daniel Tamas a fost filmat in timp ce bea cot la cot cu un minor din centrul pe care l-a condus
  • Tamas si-ar fi bagat mainile in lucrurile obtinute prin donatie de orfani facand „disparut” un televizor LG cu diagonala de 81 de centimetri
  •  Copiii “rai” erau inchisi in fumoar, o camera de sase metri patrati, cu un scaun si, daca erau norocosi, o saltea. Era absolutul in materie de pedepse – cateva ore sau chiar zile in care erau inchisi intr-o camaruta mobilata cu un singur scaun. Nu aveau voie sa vorbeasca cu nimeni, ieseau doar cand aveau nevoie la baie sau la mancare, si atunci – doar insotiti. Carcera
  •  Angajatii DGASPC povestesc ca bataile zilnice erau o rutina. Tamas isi alegea victimele pe spranceana – copii slabi, mici, prea intimidati ca sa se apere sau sa riposteze
  •  Dan Tamas facea demonstratii de tras cu arma la pensiunea pe care o construia, de fata cu minorii de la centru. Tamas, plin de el, isi ducea arma chiar si in centru, unde o flutura de fata cu angajatii si orfanii
  •  Tamas ii scotea pe orfani cu noaptea in cap la inviorare, ca in armata. La 6:30 fix, intra peste ei in camere si urla: „Treziti-va, gunoaielor”. Asa isi incepeau ziua orfanii de la Gavroche, indiferent de anotimp sau sarbatoare, fie ca ploua, ningea sau era vacanta.
  •  Orfanii de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche au fost obligati sa munceasca pentru afacerea personala a lui Daniel Tamas, lucru confirmat chiar si de fosta sotie a acestuia. Copiii institutionalizati au fost obligati sa munceasca cot la cot cu oamenii mari. Sa care, sa ridice, sa sape santuri, sa taie lemne, sa curete curtea, sa doarma, chiar, pe santier.
  •  Comportamentul violent al lui Tamas nu era o surpriza nici macar pentru fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu. Pe masa acestuia a ajuns, inca de anul trecut, un raport intocmit de un detectiv particular care l-a urmarit pe Tamas mai multe saptamani la rand si care a discutat atat cu orfanii de la Gavroce, cat si cu angajatii centrului. Concluzia era devastatoare: Tamas ii ameninta, ii lovea, ii intimida. Asta nu a fost insa un motiv suficient de bun care sa stea in calea ascensiunii lui Tamas. Cateva luni mai tarziu, a fost avansat in functie.
  •  Daniel Tamas se foloseste, in mod sistematic de masina institutiei in scop personal. Daca in trecut era automobilul cu care ducea copiii la munca si cu care se deplasa pentru a le aduce de mancare pe santier, in ultima perioada a folosit masina a-si cara materiale de constructii la casa pe care si-a construit-o dupa divort. Toate pe cheltuiala cetateanului platitor de taxe, care ii asigura directorului atat automobilul, cat si combustibilul necesar pentru a-si satisface nevoile personale
  • Directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj nu isi ascunde interesele cand vine vorba de bani. Ioan Oprea, fostul lui socru, sustine ca directorul i-a cerut bani imprumut in doua randuri, cu promisiunea ca ii va da inapoi “din licitatiile” pe care le organizeaza la centrul de orfani.
  • Daniel Tamas a angajat la pensiunea pe care o detinea impreuna cu sotia lui mai multi salariati de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche. E vorba de trei bucatari si administratoarea centrului, Marinela Crisan, care au neglijat munca de la centru in favoarea banilor primiti de la privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *