Din oras

Biserica Reformata de pe Kogalniceanu se transforma intr-un obiectiv spectaculos: va avea incalzire prin banci, turnul si cripta vizitabile

Edificiul de langa statuia Sfantul Gheorghe ucigand balaurul se afla in plin proces de reabilitare. Va fi gata la vara, insa deja arata uimitor. Specialistii care trudesc in vechea biserica a Clujului ne-au dezvaluit ce surprize au avut in timpul lucrarilor si cum vor preschimba o cladire ponosita intr-una demna de o capitala europeana. Au gasit picturi noi, semne lasate de mesteri in urma cu cateva secole, dar si zone incredibil de degradate. Lucrarea este asigurata din fonduri europene si a venit tocmai la timp, inainte ca timpul sa distruga stravechea cladire. 

Frumoasa biserica de pe strada Mihail Kogalniceanu, cunoscuta publicului larg mai ales pentru colectia sa de blazoane are deja o fatada uimitoare. In curand, vizitatorii o vor putea admira pe indelete atat in interior, cat si in spatii care nu au mai fost deschise publicului pana acum, cum ar fi un turn, un spatiu din dreapta intrarii sau chiar subsolul care a slujit candva drept cripta. 

Exista in subsol ul bisericii o incapere care se va putea vizita, dar nu o sa fie intrare libera pentru oricine, dupa cum a precizat Maksay Tunde, reprezentanta proiectantului general, firma M&M Design.

“Acolo sunt niste sicrie care se pot aranja si va fi un spatiu iluminat. Nu consideram ca aceea este atractia principala a locului. Exista o piatra extraordinar de mare care trebuie ridicata si pusa inapoi pentru a se putea vizita locul”, a detaliat ea. 

Incaperea urmeaza sa fie iluminata cu o instalatie speciala. 

“Acolo nu s-au facut inca lucrari, nu s-a stabilit exact cum va fi prezentata. Acolo vor acea acces grupurile oganizate, de pilda. Sunt locuri care pot fi vizitate doar de catre specialisti. Cercetarile arheologice s-au facut deja, atat in 2007, cat si acum. Am avut echipe de arheologi cu noi de fiecare data cand am intrat sub pamant”, a precizat ea.

Despre locurile noi care vor putea fi vizionate de vizitatori, aceasta a precizat in primul rand porticul claustrului, situat pe fatada dinspre statuia Sfantului Gheorghe ucigand balaurul. 

“Acolo este o intrare laterala unde au fost arhivele Eparhiei Reformate din Ardeal. Spatiul acela si turnul aflat in partea sudica a bisericii vor fi vizitabile. Va fi un loc de expozitie. Sunt foarte multe carti si brosuri care s-au scris despre biserica si care probabil se vor regasi in incaperile respective. Vor fi expozitii ocazionale si o expozitie permanenta, cu anumite pietre funerare sau pietre din boltile daramate in 1600”, a mai precizat Maksay Tunde. 

Lucrarile s-au facut in cadrului unui proiect european, pe axa prioritara 5.1 POR si au fost incluse toate lucrarile de restaurare si de reabilitare structurala si arhitecturala a bisericii. Valoarea proiectului este de 18.912.243 lei.

S-a facut curatirea fatadei, s-au scos rosturile de ciment dintre pietre si s-au facut rosturi pe baza de var, material compatibil cu piatra. S-au facut restaurari ale boltei bisericii si s-au remediat fisurile gasite acolo. S-au realizat lucrari de re-tencuire si si re-vopsire.

Lucrarile de piatra din jurul geamurilor, respectiv boltile au fost reabilitate de catre specialisti in restaurarea de pietre. Inca de la reabilitarea din anii 50-60 s-a observat ca pe triunghiul fatadei au fost probleme structurale si in zidarie. Peretele de calcan de acolo este putin deplasat, drept urmare s-a intervenit cu o structura metalica de sustinere. 

“Momentan, se lucreaza in corul bisericii, in partea din spate, inauntru si acolo vor fi remediate fisurile din pereti si bolti. Se incepe curatirea pietrelor de pe bolti si a geamurilor. Va fi restaurata si orga care este si aceea o lucrare foarte importanta, mai ales ca in aceasta biserica se tin foarte multe concerte”, a mai spus Maksay. 

O noutate importanta va fi si instalarea unei noi solutii de incalzire. 

“Se vor schimba convectoarele de gaz montate in candelabru, iar incalzirea se va face in banci. Si acestea vor fi restaurate, la fel si blazoanele. Colectia de blazoane e conservata in proportie de 99%. Au fost curatite si conservate in starea lor actuala, deci nu s-a intervenit sa se faca schimbari. S-au lasat toate restaurarile precedente”, a precizat clujeanca. 

Singura fatada la care nu s-a lucrat inca e cea din partea de sud, pentru care este nevoie de o temperatura mai mare. 

S-a mai schimbat si acoperisul pe toata biserica, s-a lucrat la sarpanta, inlocuindu-se elementele degradate. 

Specialistii au avut si surprize pe parcursul lucrarilor. 

“In turnul bisericii, la etajul 1, s-a gasit pictura murala care va fi conservata. Din cate am vazut, nu sunt scene din Biblie, este o pictura decorativa. Dupa cercetarile suplimentare s-au identificat zone de tencuiala unde s-au pastrat picturi murale care in mod iminent necesita restaurare si conservare. Aceste picturi murale reprezinta o valoare artistica foarte pretioasa. Fara restaurarea acestora nu putem finaliza in intregime restaurarea bisericii”, a punctat ea. 

Prima surpriza mare a fost insa starea fatadei, a asa-numitului calcan. Acesta este alcatuit dintr-o piatra foarte slaba care se distruge, asa trebuie protejata la exterior. 

“Trebuie stiut ca biserica a fost tencuita pana in anii ’50- ’60. De atunci arata in forma actuala. A trebuit sa intervenim in mai multe locuri, cu lucrari ample”, a precizat Maksay Tunde. 

Mai exact, indepartarea in anii 1960 a tencuielii, care avea un rol de protectie, a permis expunerea directa a suprafetei pietrelor la actiunea factorilor climatici. Fisurile identificate sunt fisuri structurale, nu doar fisuri superficiale cauzate de efecte fizico-climaterice.  In lipsa tencuielii, apa patrunde prin crapaturi in adancimea pietrelor si datorita ciclurilor repetate de inghet-dezghet se produce degradarea in profunzime a zidariei exterioare a timpanului, fiind afectata astfel rezistenta si stabilitatea acestuia.

“In urma numeroaselor discutii profesionale purtate la fata locului cu specialistii implicati s-a ajuns la concluzia ca pe zidul de calcan trebuie aplicat un strat de tencuiala cu rol de protectie pentru a incetini procesul de degradare a pietrelor si pentru a inchide fisurile structurale ale pietrelor din partea exterioara a zidariei”,a  precizat ea.

Alta descoperire neasteptata a fost degradarea stranelor din aceeasi cauza. 

“La sfarsitul anilor ’50, inceputul anilor `60 (1959-1960), cand Biserica a fost renovata, nu s-a intervenit la mobilierul existent, la strane. 

Astfel, la desfacerea tencuielii de pe pereti in perioada respectiva, desi mobilierul a fost protejat, mare parte din tencuiala desfacuta s-a adunat in spatele stranelor. Aceasta tencuiala umeda cumulata intre perete si strane a produs  degradari semnificative in structura de lemn a acestora. 

Aceste degradari, precum si tencuiala din spatele lor nu au fost vizibile in etapa de proiectare. 

Doar dupa desfacerea si mutarea mobilierului aceste degradari au devenit evidente, si s-a constatat ca reprezinta un pericol iminent la adresa mobilierului bisericii. 

Astfel s-au identificat degradari atât in structura materialului lemnos, cât si in elemente de sustinere (atac masiv de insecte xilofage si fungi, fragilizarea elementelor de sustinere etc.) 

Avand in vedere ca mobilierul va fi pus in valoare din punct de vedere estetic si functional, este necesar ca toate elementele structurale  sa fie dublate si consolidate. Aceste interventii de consolidare se vor face inaintea altor lucrari de restaurare, indispensabile atat pentru redarea functionalitatii  mobilierului in conditii de siguranta, cât si pentru pastrarea integritatii suprafetelor decorate”, a detaliat reprezentanta proiectantului principal. 

Au mai fost gasite niste picturi numite “cruci de inaugurare” in spatele bancilor si in cor. Acestea vor fi acoperite de mobilier, asa ca nu vor fi vizibile pentru vizitatori. 

“Ceea ce este cu totul nou este iluminatul in biserica si cel de la exterior. Am gasit pietre din vechile bolti care au fost zidite in pereti, am gasit foarte multe locuri unde erau usi sau ceva asemanator care facea legatura intre biserica si porticul de acum. Am gasit unul partial sub pamant, probabil ducea intr-un subsol. Restul au fost incercari de a trece din biserica in portic. In anii ’50, partea de pe fatada de sud a fost reconstruita. Pana atunci fusese mai inalta si avea alta forma. Nu s-au gasit tunele sau alte lucruri senzationale. Tot ce am gasit ne ajuta sa gasim etapele de construire a bisericii, incercarile de a reface boltilor dupa surpare. Am gasit semnele facute de catre pietrari, am gasit in patra de bolta un semn facut de constructor in 1643, cu initialele lor”, a mai detaliat aceasta.

Lucrarile au fost urmarite si consemnate si de catre istoricul de arta Weisz Attila. Conform proiectului, lucrarile ar trebui sa fie gata in luna iunie, insa specialistii spun ca e posibil ca predarea sa aiba loc in august. 

Finalizarea lucrarilor va aduce si posibilitatea ca vizitatorii sa aiba parte de informatii detaliate despre biserica. 

“O persoana va fi mereu la fata locului si va putea prezenta obiectivul turistilor. Pe langa asta vor fi amplasate doua panouri cu informatii in mai multe limbi, unul in interiorul bisericii si altul afara”, a mai spus ea. 

Doi la suta din suma alocata este aportul parohiei reformate. O restaurare similara este in curs la biserica de la Sic, pe aceasi axa de finantare din fonduri europene. 

Potrivit istoricului Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), biserica reformata de pe strada Kogalniceanu este una dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale Clujului, fiind construita “la initiativa si cu sustinerea directa a regelui Matia Corvin”.

“Initial, biserica a fost franciscana. In 1579, regele Stefan Bathory a cedat-o iezuitilor, iar dupa alungarea acestora din oras biserica a fost devastata de unitarieni. Principele Gabriel Bethlen a cedat cladirea in ruina comunitatii reformate din Cluj,  care a reconstruit biserica in cursul secolului al XVII-lea. Cripta bisericii a fost redeschisa cu ocazia lucrarilor de restaurare de la inceputul secolului XX. Cu aceasta ocazia au fost recuperate piese vestimentare de exceptie apartinand personalitatilor inhumate acolo. In 1941 au fost reinhumati aici ultimii doi principi ai Transilvaniei (Mihail Apafi I si II), care fusesera ingropati initial la Malancrav”, a detaliat specialistul. 

Demersurile pentru reabilitarea cladirii au inceput inca din 2005, cand Eparhia Reformata din Ardeal cu ajutorul Asociatiei Kelemen Lajos pentru 
Ocrotirea Monumentelor a obtinut fonduri de la Fundatia Getty din Los Angeles pentru cercetari si relevarea bisericii. Cu ajutorul acestor documente echipa de proiectare a reusit sa intocmeasca DALI-ul (Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii). Acesta a fost depus apoi la ADR Nord Vest (Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest) in cadrul Programului Operațional Regional Axa 5.1. In anul 2012 Parohia a fost anuntata de ADR Nord Vest ca proiectul este castigator si trebuie predat proiectul tehnic pana in noiembrie 2012.

Echipa de proiectare este alcatuita din: M&M Design SRL – proiectant general, SC. KonZOL studio SRL – proiectant de arhitectura, arhitect-sef Eke Eva – sef proiect, SC Irod-M SRL – proiectant structuri portante, SC Pieme Impex SRL – proiectant instalatii electrice, SC Alfa Instal SRL – proiectant instalatii termice, SC Ovil 2000 SRL – proiectant instalatii de gaz, in 2014 ianuarie licitatia pentru lucrarile de executie a fost castigat de asocierea SC Decorint SRL si Libra Impex SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *