Biserica Reformata Calvina din Cluj, scena inedita pentru o prezentare de moda

“A fost un vis de-al meu, sa imi prezit creatiile intr-o biserica” spune designerul clujean Ovidiu Pop, la scurt timp dupa unul dintre cele mai inedite prezentari de moda organizate la Cluj. Aseara, Biserica Reformata de pe Ultita Lupilor, asa cum era cunoscuta, odinioara, srada Kogalniceanu, a gazduit prima prezentre de moda organizata pana acum intr-un lacas de cult din Cluj-Napoca.

 Irina Voinea si Ovidiu Pop si-au prezentat, fiecare dintre ei, creatiile, in fata publicului admirativ care a stat, cuminte, in bancile vechi, din lemn. Atmosfera a fost una sobra, demna de un monument istoric vechi de 500 de ani. Este prima data cand se organizeaza, la Cluj-Napoca, o prezentare de moda intr-un lacas de cult, iar organizatorii, festivalul de design ZAIN, au meritul de a-i fi convins pe reprezentantii bisericii reformate sa organizeze intre zidurile vechi un fashion-show.

Nu au fost jocuri de lumini sau muzica zgomotoasa. A fost o voce cristalina de soprana, care a acompaniat defilarea modelelor, pe culoarele bisericii.
Prezentarea a inceput cu creatiile pentru barbati ale designerului Irina Voinea. IVY este un brand romanesc care a luat nastere in 2012, dupa ce designer-ul Irina Voinea a absolvit University of the Creative Arts din Marea Britanie. Produsele create sub acest brand sunt gandite special pentru fiecare client in parte. Dorinta designer-ului este sa ajute barbatii sa isi construiasca propriul stil.

Designer-ul clujean Ovidiu Pop si-a prezentat aseara o colectie feminina, creata special pentru acest eveniment.

“Imi doream un shooting initial in biserica, insa nu a fost momentul potrivit. Propunerea a venit la fix. Am fost in delir cand am auzit de Biserica Reformata de pe Kogalniceanu, recent renovata, dar m-am gandit ca nu va fi posibil. A fost un vis de-al meu, sa am o astfel de prezentare”, a povestit designer-ul clujean.

Tanarul creator si-a adaptat colectia dupa spatiul in care a prezentat-o si a fost gata intr-o luna.

“Am vorbit cu ei, aveam cateva idei puse pe hartie, dar nu le-am conturat. Am zis sa astept. Imi doream o structura gotica, sa fie curata si feminina. Hainele, pentru mine trebuie sa infrumuseteze omul, nu sa fie un experiment”, marturiseste el.

Deschiderea reprezentantilor Bisericii Reformate a fost foarte mare in fata propunerii venite din partea echipei ZAIN, de a organiza aici o prezentare de moda. Dupa doua zile de consultari cu enoriasii, acestia au fost de acord sa gazduiasca evenimentul, cu conditia sa analizeze schitele hainelor inainte.

Biserica Reformata Calvina din Cluj a mai gazduit evenimente culturale, de la concerte de Alexandru Tomescu la SoNoRo, eveniment care se desfasoara in aceasta seara in lacasul de cult. Este unul dintre cele mai valorase edificii gotice din Transilvania, ridicat intre 1486-1516. Biserica a ramas un monument unic datorita vechimii si dimensiunilor sale, fiind cea mai mare constructie gotica de tip sala (cu o singura nava) din Transilvania si din sud-estul Europei. În 1603 calatorul Giovanni Argenti o descria drept „cea mai frumoasa din toata Transilvania”. Biserica a fost cladita dintr-o singura nava, în spiritul franciscanilor, care nu doreau stalpi de sustinere sau prea multe ornamente, astfel încat credinciosilor sa nu le fie perturbata atentia de nimic. Mobilierul apartine secolului XV, fiind realizat de mai multi mesteri bistriteni. Orga în stil rococo este din 1766 si este a doua orga ca marime dupa cea a Bisericii Negre din Brasov.

 

 

Comentarii

Nu conteaza

16.11.2015 09:41

de ce dracu nu ai prezentat in biserica ortodoxa de-a voastra????????? ahh nu este monument istoric de 500 de ani care sa fie de-a voastra? acum inteleg...

Iulia

16.11.2015 12:17

RUSINE, RUSINE, RUSINE! In primul rand bisericii gazduitoare, in al doilea rand organizatorului! Din casa lui Dumnezeu faceti targ, locul realizarii "viselor erotice"! Trebuia sa va consultati cu patriarhul Romaniei, sa vedem, ce-ar fi zis, daca ati fi vroit sa organizati evenimentul intr-o catedrala ortodoxa???

Adauga comentariu