In vizor

Bere bruna cu miere de mana, creata de catre doua studente de la USAMV Cluj

Mana in bere, adusa de doua studente in anul 3 la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj. Fetele au creat o bere speciala pentru doamne: o bere bruna nefiltrata, cu gust catifelat de miere. 

Adina Samartinean si Larisa Simon, studente in anul 3, la Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, din cadrul USAMV Cluj au creat o bere speciala in laboratoarele Facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentului: o bere bruna, cu miere si concentratie de 7,5% alcool.

Tinerele nu sunt consumatoare de bere, insa s-au gandit sa creeze o bere diferita fata de toate berile din Romania: bere bruna, nefiltrata, cu miere.

“Am folosit trei tipuri de malt: malt brun, caramel si blond. (…) Noutatea consta in introducerea in procedeul clasic de fabricatie a berii a mierii de mana. Este singura miere care nu provine din polenul florilor. Este o miere provenita din padurile de conifere”, explica Adina.

Ideea le-a venit tinerelor in urma cu mai bine de o luna si au creat berea in statia pilot de la USAMV, ca baza pentru tema de licenta, de anul viitor. In plus, piata berii din Romania este deschisa la noutati de calitate, spun viitorii berari de la USAMV Cluj.

“De aici a pornit toata ideea, ca sa ne pregatim pentru examenul de diploma. (…) Piata berii din Romania e in continua crestere astfel ca sortimentele de bere sunt tot mai numeroase. Ne-am gandit ca s-ar preta un nou sortiment de bere, consumatorii fiind cei care doresc tot timpul ceva nou”, continua tanara.

Berea bruna, nefiltrata are un gust catifelat de miere si o concentratie de alcool de 7,5%.

“Concentratia de alcool este mai mare de 7,5%. Datorita zaharurilor din miere concentratia alcoolica creste. Si valoarea sa nutritiva de asemenea. Continut in polifenoli si ii creste puterea antioxidanta a berii. Imbunatateste calitatile senzoriale: gust, miros”, arata Larisa Simon.

Berea cu miere nu e mai dulce si respecta gustul clasic de malt al bauturii, pentru ca mierea a fost introdusa in reteta dupa etapa de plamadire – zaharificare.

“Mierea nu schimba gustul clasic al berii, ci ii da doar o tenta subtila. Berea cu miere nu e mai dulce, fiindca zaharurile s-au consumat in timpul procesului de fermentatie. Acesta a fost motivul pentru care nu am introdus mierea la finalul procesului de obtinere al berii, ci am introdus mierea in timpul fierberii, tocmai pentru a ne asigura ca zaharurile se consuma in procesul de fermentatie si ramane doar cu aroma. Acesta este scopul nostru, fiindca aroma creata de studentele USAMV se adreseaza segmentului de piata persoanelor de sex feminin. Sa facem ceva si pentru noi”, a explicat Teodora Coldea asistent universitar al USAMV, care le-a indrumat pe fete in procesul tehnologic.

In laboratoarele USAMV Cluj berea cu miere e a doua bautura din malt produsa dupa o reteta proprie a studentilor. In urma cu cativa ani, cursantii USAMV au inventat si berea Student: o bere bruna obtinuta din malturi de diferite culori dupa o reteta preparata in universitare tot de catre studenti coordonati de prodecanul Facultatii, conferentiarul Elena Mudura. Ideea tinerelor a fost recompensata cu Diploma de Excelenta in cadrul targului Pro Invent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *