In vizor

BCR termină plafonul Prima casă, ANOFM lansează Prima chirie

La mijlocul acestei săptămâni, tocmai când BCR anunță terminarea plafonului alocat programului Prima casă, Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă încep să primească cereri pentru programul Prima chirie. Șomerii care-și vor găsi loc de muncă într-o localitate situată la mai mult de 50 kilometri față de cea în care au domiciliul sau reședința pot primi o primă de relocare, asta dacă nu depășesc un plafon al veniturilor nete și viitoare.

Prima Chirie, o găselniță a programului de guvernare PSD, a fost pusă în sfârșit în aplicare prin modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Prima se acordă la cerere, doar persoanelor înregistrate ca șomeri la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă şi nu se cumulează cu celelalte prime prevăzute de legislaţia muncii, respectiv prima de încadrare și prima de instalare.

Pentru a beneficia de programul Prima chirie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2017, veniturile nete lunare ale șomerului (dacă este persoană singură) sau ale familiei sale, nu trebuie să depășească 5.000 de lei, după angajare: prima este în cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei”, precizează comunicatul transmis miercuri de ANOFM.

Șomerii care își găsesc loc de muncă și se angajează în ale localități pot beneficia de prima de relocare de 900 lei pe lună timp de trei ani, cu condiția să-și păstreze locul de muncă în toată această perioadă. Prin derogare, vor putea beneficia de această primă și persoanele care îndeplinesc condițiile legale și s-au angajat în perioada dintre 25 ianuarie (data intrării în vigoare a OUG) și 6 iunie, data lansării programului.

Acestea trebuie să depună în termen de 60 de zile de la angajare un dosar la Agențiile județene la care sunt înregistrați. Dosarul cuprinde 15 documente, printre care contractul de muncă, un angajament și 7 declarații pe proprie răspundere, scrise după caz, de angajat și angajator. Intenţia declarată a Guvernului este de a sprijini mobilitatea salariaților. Calculele PSD arătau un disponibil de 16.000 de locuri de muncă în zonele cu şomaj redus, unde ar fi nevoie de forţă de muncă adusă din celelalte zone ale țării.

În plus, contractele obligatorii de încheiat între proprietari şi chiriaşi ar putea și ele, chipurile, conduce la reducerea evaziunii fiscale din acest sector. În cazul Clujului, considerat un pol de dezvoltare ce atrage șomeri din județele învecinate, această sumă de maxim 200 euro poate cu greu asigura chiria unei garsoniere. Contactată de Ziar de Cluj, directorul executiv adjunct AJOFM Cluj, Ana-Maria Chiciudean, a răspuns câtorva întrebări despre aplicarea programului:

ZC: De unde vin acești bani? Din ce fond sunt alocate sumele necesare, și dacă există vreun plafon maxim în limita căruia se vor plăti ele?

AMC: Din Bugetul asigurărilor de șomaj și din câte știu nu, nu este nici o limită de sumă!

ZC: Aveți deja depuse cereri pentru Cluj? Și dacă da, câte s-au depus la această oră?

AMC: Noi am monitorizat toate întrebările adresate AJOFM Cluj. Nu am avut încă întrebări pe tema Primei Chirii, așadar nici cereri depuse. Însă odată cu aparitia modificarilor legislative speram ca acestea vor veni.

ZC: Beneficiază de acest program și tinerii absolvenți de liceu, dacă s-au înscris la șomaj?

AMC: Da, dar numai dacă s-au înscris la noi  în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor.

ZC: Și dacă nu, ce șanse au?

AMC: Există pentru ei acea prima de reintegrare de 500 de lei, dar noi am făcut și o campanie de informare în rândul absolvenților de liceu – prin care 1531 tineri au fost informați despre  posibilitatile oferite de legislatia in vigoare la finalizarea studiilor.

ZC: S-a facut în cadrul AJOFM o estimare a chiriilor din Cluj? Credeți că aceasta sumă de până la 900 de lei/luna este suficientă pentru orașul nostru?

AMC:  În bugetul aprobat al AJOFM Cluj, pe care l-am primit chiar astăzi, există alocate sume de bani pentru chirii, la capitolul de unde platim măsurile active destinate ocupării. Chiar dacă nu este o sumă foarte mare, eu cred că da – atât tinerii cât și proprietarii ar putea fi interesați, deoarece se întinde pe o perioadă de 36 de luni (3 ani).

ZC: Căror absolvenți credeți că li s-ar potrivi mai degrabă acest program guvernamental, celor de liceu sau celor de facultate? De ce alte facilități se mai bucură ei, pe lângă prima chirie (prima de instalare, de încadrare)?

AMC: Cred că ar fi mai interesante pentru cei cu studii superioare care vor să rămână în Cluj. La momentul emiterii licenței sau masteratului, absolvenții de facultate puteau beneficia de o primă de încadrare de 500 de lei precum și de o subventionare a locului de munca, stimulent acordat angajatorului.

ZC: Aceste subvenții sau prime se pot cumula, adică la un salariu minim de 1.450 de lei se poate adăuga și suma de 900 lei pe luna pentru chirie?

AMC: Da, pentru că în acest caz este vorba de beneficiari diferiți. Pe de o parte angajatorul primește lunar în baza unei conventii incheiate cu AJOFM Cluj, 900 lei timp de un an, în conformitate cu articolul 80 din Legea 76 /2002, ca masură de stimulare a ocupării, pe de altă parte tânărul angajat poate solicita prima chirie in cuantum maxim de 900 lei pe lună. Aici nu se consideră un cumul.

ZC: Așadar Prima chirie va înlocui alte prime sau programe?

AMC:  Un tânar absolvent poate să aleagă sau Prima chirie sau acea primă de încadrare de 500 lei. Și prima chirie exista în legislația muncii, fiind numită primă de relocare. Lipseau doar normele de aplicare a legii, Ordonanța 6 intrată în vigoare la începutul anului și până azi, bugetul. Ea se acorda persoanelor, inclusiv absolventilor, inregistrate ca someri la AJOFM, la cerere.

ZC: Care sunt pașii de urmat, pentru cei interesați?

AMC:  Aceștia trebuie să se încadreze in muncă ulterior datei înregistrarii la AJOFM, într-o altă localitate situată la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu. Aceștia primesc o suma de bani care consta in 75% din cheltuielile cu chiria si utilitatile, dar nu mai mult de 900 lei pe luna nempozabili, evident prin prezentarea de documente justificative. Termenul de 60 de zile de la incadrare este termen de decadere din drepturi.

(Sursa foto: Capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *