Sanatate

Barbati, faceti cunostinta cu prostata!

Te trezesti in intuneric cu nevoia presanta de a urina. La naiba! E a treia oara in noaptea asta. O iei de la capat: iti tarasti picioarele pana la baie si stai un minut pana cand in toaleta curge un firicel slab din madularul tau.

Bune venit omule in varsta de mijloc! Ca si cand ingrosarea taliei, incaruntirea parului sau inceputul de chelie n-ar fi de ajuns, mai ai o problema. Dar acest simptom anunta mai mult decat trecerea timpului. Cu acest simtom trebuie sa faci ceva – in primul rand sa mergi la doctor. Poate ca esti inca sanatos, dar este momentul sa te asiguri.

Realitati. Sa o spunem pe sleau: ignorarea simptomelor prostatei duce la impotenta, incontinenta urinara si deces. 42000 de barbati americani mor anual de cancer de prostata. Este a doua cauza de deces la barbati dupa cancerul de plamani. Pentru cine exista cel mai mare risc in cazul problemelor de prostata? Doi factori de risc de importanta majora sunt apartenenta rasiala si antecedentele familiale.
 

Desigur, tabloul nu este complet sumbru. Majoritatea problemelor de prostata nu sunt de natura canceroasa si in zilele noastre poti lua masuri pentru a te asigura de sanatatea prostatei si o forma sexuala pe termen lung.

Vestea buna este ca si metodele de diagnosticare si tratament au fost imbunatatite, iar masurile preventive eficiente iti permit sa impiedici si chiar sa inlaturi simptomele incipiente.

Despre prostata. Daca esti ca majoritatea barbatilor, nu stii prea multe despre prostata. Totusi, daca vrei sa-ti menti forma sexuala optima, trebuie sa afli cateva lucruri de baza.

Prostata, o glanda de marimea unei nuci, aflata in spatele vezicii urinare si deasupra rectului. Lucreaza in beneficiul sistemului reproducator al corpului. In general, glandele secreta anumite substante, iar secretia prostatei intra in mixtura numita lichidul seminal. Aproape o treime din volumul total al acestuia este fluidul lubrifiant, subtire si laptos al prostatei, care hraneste sperma, ajutand-o sa calatoreasca in sus si in afara penisului.

Dincolo de functia ei reproductiva, prostata poate afecta urinarea. Un tub numit uretra, care face legatura dintre vezica si capatul penisului, trece prin mijlocul prostatei. Atunci cand dintr-un motiv oarecare se umfla, prostata poate apasa uretra, impiedicand curgerea urinei. De aici simptome cum sunt urinatul frecvent sau in cantitati mici si durerea pe tractul genito-urinar sau in jurul acestuia.

Simptomele care te anunta ca trebuie sa faci un examen de prostata sunt:

–    senzatia ca nu ti-ai golit vezica dupa urinare;
–    necesitatea de a urina de cateva ori in timpul noptii;
–    jet de urina sau care se opreste si porneste de mai multe ori;
–    nevoia de a urina curand dupa ce ai facut-o;
–    dificultati de a porni fluxul de urina;
–    incapacitatea de a amana urinarea.

Bolile prostatei. Simptomele la barbati semnaleaza una din urmatoarele trei boli:

1)Hiperplazia prostatica beningna (HPB) nu este cancer, desi celulele prostatei cresc anormal. Glanda are o tumoare benigna si se mareste, presand uretra si producand dificultati la eliminarea urinei. HPB nu se raspandeste in corp; ea poate fi tratata cu succes si, in multe cazuri, fara mare dificultate. Tratamentul depinde de gravitatea simtomelor. La inceput doctorul prefera sa nu intervina si asteapta sa vada cum evalueaza lucrurile. Urmatorul pas poate fi administrarea de medicamente pentru reducerea tumorii. Exista si remedii din plante. Daca simtomele progreseaza, sunt posibile cateva proceduri chirurgicale pentru largirea uretrei sau pentru reducerea dimensiunii prostatei.

2)Prostatita duce, de asemenea, la marirea prostatei, dar este cauzata de obicei de o infectie bacteriana. Pot aparea si dureri: in penis, in rect sau la ejaculare. Tratamentul uzual este cu antibiotice. Prostatita poate fi provocata si de lichidul prostatic, care refuleaza din alte motive decat infectia. In acest caz, doctorul poate recomanda pur si simplu ejacularea mai frecventa.

3)Cancerul la prostata este cea mai grava dintre aceste boli. 20 % dintre barbatii care se adreseaza medicului pentru probleme de prostata vor fi diagnosticati cu cancer. Diagnosticul timpuriu mareste semnificativ sansele de recuperare (!). Atunci cand cancerul de prostata se raspandeste in alte parti ale corpului, in special in maduva osoasa, sansele de vindecare devin foarte scazute. Chirurgia prezinta riscul de sectionare a nervilor implicati in erectie si ejaculare, ceea ce poate duce la impotenta si incontinenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *