Banii orașului, tot mai puțini, pe fondul crizei coronavirus. Boc: „Vom trage ponoasele undeva în vară-toamnă și chiar anul viitor”

În partea a doua a lunii martie, încasările la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca au scăzut cu 7,5 milioane lei. În aprilie, s-a înregistrat o scădere similară, deși administrația publică locală estima o scădere mai drastică. Adevăratul impact al crizei coronavirus se va vedea în toamnă, când se va ști cu precizie câte locuri de muncă s-au pierdut.

„Valoarea pierderilor dată de specialiști pentru luna aprilie este asemănătoare cu luna martie, dar nu pot să tragă concluziile pentru că a intervenit șomajul tehnic care este artificial. Atunci nu este încă relevant pe termen mediu impactul coronavirus pentru că nu știm exact câte locuri de muncă s-au pierdut. Acum șomajul tehnic acoperă artificial partea aceasta care ține de șomaj. Adevăratul impact al crizei coronavirus din perspectiva economică îl vom vedea în toamnă. Deocamdată suntem tot la nivelul din luna martie. Nu aș vrea însă să spun niște concluzii finale pentru că e posibil ca impactul acesta al economiei din perspectiva declanșării pandemiei să se resimtă pe termen mediu și lung, nu doar pe termen scurt. Pe termen scurt e un impact imediat, dar faptul că s-au pierdut locuri de muncă pe care nu le-ai mai recuperat vom trage ponoasele undeva în vară-toamnă și chiar anul viitor”, a declarat, astăzi, primarul Emil Boc, în cadrul unei emisiuni online.

Încasările la bugetul local au scăzut cu 7,5 milioane lei în partea a doua a lunii martie doar la capitolul impozit pe venit global. Această scădere a venit pe fondul reducerii activității mai multor firme din diverse sectoare economice.

„Starea de urgență duce la o cădere economică în Cluj-Napoca și se resimte în activitatea firmelor, dar și în privința încasărilor la bugetul local. Pe luna martie, cota din IVG (cota din tot ceea ce se muncește în acest oraș și ni se redistribuie nouă de la București) este de 43 milioane lei și este mai mică cu 7,5 milioane lei față de media lunară prognozată la realizarea bugetului. La realizarea bugetului ne-am așteptat să avem 50 milioane lei”, spunea primarul Emil Boc, la începutul lunii aprilie.

Adauga comentariu