In vizor

Banii județului au fost împărțiți, din nou, pe criterii politice VIDEO

Ședința extraordinară convocată de Consiliul Județean Cluj s-a încheiat rapid, după ce sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată și sumele corespunzătoare cotei de 17,5 %  din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019 au fost repartizate pe unitățile administrativ-teritoriale ale județului Cluj. Reacțiile din timpul ședinței s-au referit la o problemă mai veche: repartizarea banilor pe criterii politice.

De asemenea, printr-un alt proiect de hotărâre au mai fost repartizate pe unități administrativ-teritoriale și suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019.

După ce Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 209 din 15 martie 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se repartizează următoarele cote:

-15 % la bugetul local al județului
– 60 % la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit
– 17,5 % într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

Suma corespunzătoare cotei de 17,5 % din impozitul pe venit estimat a se încasa în anul 2019, plafonată conform prevederilor art.6 alin.(6), la nivelul județului Cluj este în sumă totală de 164.007 mii lei, din care bugetului propriu al Consiliului Județean Cluj îi revine suma de 66.822 mii lei, iar diferența în sumă de 97,185 mii lei, potrivit prevederilor din legea bugetului de stat pe anul 2019, va fi repartizată prin hotărâre de consiliu județean pe unități administrativ-teritoriale.  

De asemenea, pentru Judeţul Cluj s-au alocat sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2019, conform anexei nr. 7 la legea bugetului de stat pe anul 2019, în sumă totală de 149.382 mii lei pentru:

– Pentru acoperirea diferențelor 2019-2018  –  52,712 mii lei

– Pentru acoperirea cheltuielilor pentru protecția copilului, centre pentru persoane adulte cu handicap și însoțitorii sau indemnizațiile lunare ale persoanelorcu handicap grav – 96.670 mii lei.

Din suma de 96.670 mii lei aprobată pentru județul Cluj, suma de 19.129 mii lei revine bugetului propriu al Consiliului Județean Cluj pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și a centrelor pentru persoane adulte cu handicap, iar diferența de 77.541 mii lei revine unităților administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor pentru însoțitorii sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. 

Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019

Suma corespunzătoare cotei de 7,5 % din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019, care revine județului Cluj este de 28.492 mii lei și se constituie într-un fond la dispoziția Consiliului Județean.

Fondul la dispoziția Consiliului Județean se repartizează integral în anul 2019 comunelor, orașelor și municipiilor, prin hotărârea consiliului județean, pentru susținerea programelor  de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Sumele astfel repartizate se reflectă în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, la o poziție de venituri distinctă.

Din numărul total de 36 de consilieri județeni au participat doar 27 de membri, număr suficient pentru adoptarea celor două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Primul proiect a fost adoptat cu 27 de voturi ”pentru”, iar cel de-al doilea, privind repartizarea sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019, a fost aprobat cu 20 de voturi ”pentru”, 1 abținere, iar 6 persoane nu au votat. 

O singură reacție, pe parcursul ședinței, a venit din partea consilierului județean Remul Lăpușan (PSD), în privința „unei soluții de compensație.

Nu este corect: de exemplu, comune cu același număr de locuitori, cu aceeași suprafață, au diferențe de sută la sută (com. Mihai Viteazu și Viișoara). Nu este normal ca unii să aibă o sumă, iar alții să aibă altă sumă”, a declarat Lăpușan, referindu-se la modul în care sunt repartizate resursele financiare la nivelul comunelor din județ.

Altfel spus, banii sunt direcționați în funcție de culoarea politică a primăriilor. O temă ce a mai fost abordată, de altfel, în alte rânduri în cadrul ședințelor Consiliului Județean Cluj.

”Sunt de acord, să vă întâlniți liderii de grup și să generați o altă formulă”, a fost replica președintelui CJ Cluj, Alin Tișe.

„Trebuie să găsim o formulă. Dacă vorbim de drumuri județene sau de alte lucrări, pentru a ajuta pe fiecare cetățean, indiferent că-i pesedist sau penelist”, a adăugat Lăpușan.

”S-au discutat mai multe formule, dar nu s-a găsit o majoritate la nici una dintre formulele pe care le-am gândit”, a precizat Tișe.

CITEȘTE ȘI: Discriminare pe criterii politice – De trei ani, Tișe nu a rezolvat împărțirea preferențială a banilor pentru comune. Azi a atins un nou nivel de sfidare

La finalul ședinței, Alin Tișe a declarat că bugetul județului și subordonatelor nu poate fi adoptat vinerea viitoare, când va avea loc Ședința Ordinară a CJ Cluj, iar bugetul va fi aprobat cel mai probabil în jurul datei de 15 Aprilie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *