Din oras

Back-up pentru vestigiile romane: expuse din 2014 la MNIT

Clujenii vor putea vedea vestigiile romane descoperite de arheologii clujeni  sub Centrul de Zi pentru Varstnici anul viitor, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), in cadrul unei expozitii temporare. Specialistii de la Muzeu au cerut continuarea cercetarii, iar Primaria Cluj-Napoca a incheiat, potrivit reprezentantilor Directiei de Patrimoniu, un al doilea contract cu MNIT pentru extinderea cercetarii arheologice. 

Arheologii clujeni au gasit un altar de secol III, dedicat zeului Silvanus, in casa unui procurator financiar din Dacia Porolissensis, chiar in inima Clujului. Inscriptia de pe altar ar putea elucida cariera politica a unuia dintre cei mai importanti functionari romani din Dacia.  O inscriptie a acestui personaj apare in zona central-sudica a Daciei romane. Specialistii care au lucrat pe santier au explicat ca nu ar fi nevoie, neaparat, de conservarea in situ a vestigiilor.

„Nu as prea inclina spre a amenaja situl arheologic. Ar fi cheltuielile prea mari pentru ceea ce ar ramane la fata locului. Nu cred ca ar merita conservate, desi, ca arheolog, fiecare lucru descoperit consider ca ar merita conservat. Aici cred ca adancimea la care e descoperita, situatia in care o parte din ziduri le-am indepartat – am ajuns la 4 metri – e foarte dificil sa sustii aceasta zona, mai ales ca terenul e foarte friabil. Ca eficienta ar fi nerentabil fata de cat se vede la fata locului”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, responsabilul santierului arheologic, Cristian Aurel Roman.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca de abia dupa finalizarea raportului de cercetare vor fi stabilite clar conditiile in care se va face amenajarea sitului, daca va fi nevoie de o asemenea conservare in situ.

„Ne-am asumat largirea termenului contractual cu MNIT, ca sa ne asiguram ca prin investitie nu atingem patrimoniul. Arheologii sunt cei care vor da directia si solutia in acest caz. Nu avem a alege intre a duce inca o investitie in Cluj sau a conserva patrimoniul ci trebuie sa le asiguram pe amandoua. Daca se dovedeste a fi o descoperire extraordinara pentru care Comisia Nationala de Monumente da verdict pentru conservare se conserva. Depinde de recomandarile pe care le primim”, a spus, pentru Ziar de Cluj, directorul Directiei Patrimoniu din Primaria Cluj-Napoca, Iulia Ardeus.

Potrivit specialistilor de la Directia Judeteana de Patrimoniu Cluj vestigiile ar trebui expuse.

„Ca exponate ar fi bine sa fie expuse intr-un cadru muzeal. Istoria e un bun al tuturor, iar vestigiile reprezinta o marturie culturala si merita vazute. Sunt convins ca ar fi interesante. Pentru noi ca si clujeni, ca si comunitate, sunt relevante si ar trebui gasita o modalitate de valorificare”, crede directorul Directiei Judetene de Patrimoniu, Victor Cublesan.

Ca varianta de back-up, in lipsa amenajarii sitului pentru vizitatori, materialul arheologic gasit si restaurat va putea fi prezentat la MNIT, dn toamna lui 2014.

„Am putea faceo expozitie speciala, temporara, la Muzeu, asa cum am facut si pentru vestigiile gasite la Polus, in 2011. Desi muzeul se afla intr-un amplu proces de modernizare, avem o sala de expozitie temporara unde am putea sa prezentam exponatele, pentru ca interesul e mare. Cu cercetarea de laborator si cu partea de restaurare, expozitia ar putea fi deschisa peste un an”, a explicat directorul MNIT, Carmen Ciongradi.

Centrul de Zi pentru Varstnici de pe strada St.O. Iosif va fi modernizat cu 5 milioane de lei, bani europeni si presupune cresterea capacitatii centrului cu aproape 200 de locuri, dar si crearea unui complex modern care sa ofere consiliere, fizioterapie si alte activitati de recreere. Cercetarile arheologice se vor finaliza de abia in 15 ianuarie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *