Justitie

Avocatul Sergiu Căpriță: „CORONAVIRUS, don’t kill my business”. Codul Civil definește forța majoră!

Avocatul Sergiu Căpriță vorbește despre consecințele măsurilor impuse la nivel mondial ca urmare a răspândirii coronavirusului. Avocatul clujean explică procedura juridică la care pot apela afaceriștii, în special când vine vorba de imposibilitatea de executare a contractelor.  

„Organizația Mondială a Sănătății a decis, miercuri, 11.03.2020, faptul că situația generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecție în aproape toate țările lumii, iar virusul se răspândește necontrolat și imprevizibil.

Consecința?

Chiar dacă la acest moment principala preocupare a guvernării constă în adoptarea unor măsuri necesare pentru limitarea îmbolnăvirii populației, precum suspendarea evenimentelor culturale, sportive, religioase, închiderea temporară a unităților școlare, carantina, restricționarea/limitarea deplasărilor din/înspre zonele grav afectate, consecința mediată a declarării pandemiei este destabilizarea gravă a mediului de afaceri.

De ce ?

Pentru că mediul de afaceri și-a asumat niște obligații contractuale având în vedere situația existentă la momentul încheierii contractului. Apariția acestui virus a destabilizat raporturile contractuale, transformând obligațiile asumate excesiv de oneroase în sarcina unei părți sau devenind imposibil de executat.

Remedii

Apariția acestui virus a provocat mediul juridic internațional în căutarea unor soluții adecvate pentru gestionarea problemei juridice. Astfel, soluțiile tind a cataloga acest eveniment extern ca fiind o cauză de forță majoră. Codul Civil definește forța majoră ca fiind un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil. Având în vedere infectivitatea extrem de mare a acestui virus, consecințele pe care îmbolnăvirea populației, limitarea circulației din/dinspre zonele grav afectate le produce asupra mediului de afaceri, apreciem că PANDEMIA COVID-19 poate reprezenta o cauză de forță majoră.
Consecința existenței unui caz de forța majoră constă în liberarea debitorului de executarea obligației asumate. Totuși, această liberare nu funcționează automat, ci este necesară parcurgerea unei proceduri specifice pentru fiecare contract în parte, menționând cu titlu exemplificativ: notificarea de urgență a cazului de forță majoră, avizarea existenței cazului de forță majoră de către Camera de Comerț și Industrie a României.
Totuși, există situații în care pandemia de COVID-19 nu determină o imposibilitate de executare a contractului, ci o creștere excesiv de oneroasă a obligației asumate, datorită unei împrejurări excepționale ce ar face injustă obligarea debitorului la executarea obligației, situație în care discutăm despre impreviziunea contractuală.
Dacă în situația apariției cauzei de forță majoră discutăm despre o cauză de încetarea a contractului, în cazul impreviziunii contractuale, într-o primă etapă, se încearcă adaptarea acestuia. În cazul impreviziunii putem discuta de încetarea contractului doar dacă adaptarea echitabilă și rezonabilă a acestuia eșuează.

Concluzii

Având în vedere această situație excepțională, apreciem că există posibilități reale pentru adaptarea contractelor asumate, precum și pentru susținerea ipotezei conform căreia pandemia de COVID-19 este o cauză de forța majoră”, scrie avocatul Sergiu Căpriță. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *