In vizor

Avocatul lui Iuoras: Propunerea de arest preventiv pentru fostii functionari ai ANRP are 80 de pagini

Ziar de Cluj a vorbit cu Mircea Ilian, avocatul fostului subprefect al Clujului, Mihnea Iuoras, arestat in dosarul retrocedarilor de la ANRP. Potrivit acestuia, fostii functionari ai ANRP au fost “bagati in aceeasi oala” si li s-au adus aceleasi acuzatii, si anume ca au votat acordarea unor despagubiri.

Mihnea Iuoras a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, alaturi de seful demisionar al ANI, Horia Georgescu, si de alti fosti membri ai Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP. In fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fostul subprefect a fost dus alaturi de fostii lui colegi de la ANRP. Avocatul acestuia, clujeanul Mircea Ilian, arata ca procurorii DNA au tratat in mod unitar motivele propunerii arestului preventiv.

“Motivarea este una globala, realizata la nivelul tutoror membrilor Comisiei de Stabilire a Despagubirilor, au fost popusi pentru arest preventiv cinci persoane. Propunerea era destul de voluminoasa, la nivel de 70-80 de pagini si, in esenta, s-a tratat mai mult starea de fapt presupusa de procurori la nivelul intregii comisii si prea putin s-a analizat situatia feicaruia, sau motivele pentru care s-a cerut masura arestului preventiv pentru fiecare in parte.
Fiecarui membru al comisiei i s-a imputat cam acelasi lucru, si anume ca a votat acordarea unor despagubiri, nu exista o diferenta de la unul la celalalt in ceea ce priveste starea de fapt. Fiecare a abordat acuzatia adusa de catre DNA intr-o anumita maniera. Inculpatii au cautat sa explice si sa demonteze elementele acuzarii”, a declarat avocatul Mircea Ilian, pentru Ziar de Cluj.

Toti membrii Comisiei au fost supusi masurii arestului preventiv, iar doi dintre expertii comisiei ANRP au fost plasati la arest la domiciliu. Este vorba de Mihnea Iuoras, fost vicepresedinte al ANRP, Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepresedinte al Comisiei), Constantin Catalin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Visoiu si Alexandru Florin.

Dintre toti acestia, Mihnea Iuoras este singurul care mai are o condamnare la activ. El a fost judecat in dosarul “cartita de la SRI”, fiind acuzat ca s-a folosit de un subofiter al SRI, pentru a afla informatii din dosarul lui Horia Uioreanu, fostul presedinte al CJ Cluj. Fostul subprefect Mihnea Iuoras si-a recunoscut faptele in acel dosar instrumentat anul trecut de DNA Cluj si a primit o pedeapsa de  2 ani de inchisoare cu amanare, cu un termen de supraveghere de 2 ani.

Aceasta sentinta a Curtii de Apel Cluj poate atrage dupa ea executarea pedepsei, daca va fi condamnat in noul dosar al retrocedarilor de la ANRP.

“Domnul Mihnea Iuoras nu are o condamnare. Este o confuzie care s-a realizat in mod constant, si anume ca acel dosar s-a finalizat cu o condamnare. Nu s-a finalizat cu o condamnare, ci cu o amanare a aplicarii executarii pedepsei. Din punct de vedere al Articolului 396 din Codul de Procedura Penala, este o foarte mare diferenta intre amanare si condamnare. Teoretic, va avea o importanta si solutia anterioara, dar nu trebuie sa se inteleaga ca este recidivist. Poate sa aiba repercusiuni in momentul in care se va finaliza acest dosar”, a explicat avocatul lui, Mircea Ilian.

Mihnea Iuoras a fost depus intr-un centru de detentie al unei sectii de politie din Bucuresti, datorita faptului ca Arestul Central al Capitalei a fost plin. Masura arestului preventiv a fost contestata de avocatul clujean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *