In vizor

Autoritatile promit ca se mobilizeaza pentru clujeanul cu schizofrenie ramas fara tratament

Kolcsar Istvan, clujeanul cu handicap si schizofrenie despre care Ziar de Cluj a scris ieri ca nu poate primi tratament de specialitate figureaza de astazi in evidentele CJAS ca asigurat, iar oficialii municipalitatii si ai DGASPC au dat asigurari ca il vor cauta si vor gasi o solutie pentru el, poate chiar internarea intr-un centru de specialitate. Cautarile in bazele de date nu au ajuns pana la fisa medicala de la psihiatrie, aflata la Centrul de Sanatate Mintala din Cluj-Napoca.

Potrivit oficialilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Kolcsar nu figura in evidentele institutiei, desi este incadrat in grad de handicap, din cauza ca nu si-a depus actele necesare in termen de 15 zile de la eliberarea certificatului respectiv.

“Luand in considerare Certificatul de incadrare in grad de handicap al domnului Kolcsar Istvan transmis de catre dumneavoastra, CAS Cluj l-a luat in evidenta si a eliberat adeverinta care ii atesta calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii; cu aceasta adeverinta domnul Kolcsar se poate inscrie pe lista oricaruia dintre medicii de familie aflati in relatie contractuala cu CAS Cluj care ii va acorda serviciile medicale necesare sau il va indruma spre alte specialitati”, a precizat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al institutiei.

Din Istoricul raportarilor pe persoana – situatie care cuprinde serviciile medicale, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate si raportate corespunzator CNP-ului persoanei de catre furnizorii aflati in relatie contractuala cu CJAS Cluj s-a constatat ca “pana la aceasta data domnul  Kolcsar nu a fost in evidenta cu boli de natura psihiatrica si in consecinta nu  i-au  fost prescrise/eliberate medicamente pentru afectiuni de natura psihiatrica”.

Singurele servicii raportate astfel se refera la doua perioade de internare, una la Institutul Regional de Gastrenterologie – Hepatologie din Cluj-Napoca  si cealalata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj – Sectia clinica chirurgie II.

“Adeverinta care atesta calitatea de asigurat a domnului Kolcsar poate fi ridicata de la sediul CAS Cluj – Cluj-Napoca, str. Constanta, nr. 5, camera 214 de catre acesta sau un reprezentant legal al acestuia”, a mai precizat Grozav.

Nicoleta Molnar, director adjunct in cadrul Directiei pentru Protectie Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Cluj-Napoca a confirmat ca Istvan Kolcsar se afla in baza de date a institutiei si a precizat ca a avut recent o perioada in care a stat in penitenciar, motiv pentru care nu a mai venit sa isi ridice indemnizatia.

“Urmeaza sa il contactam, sa il identificam si sa stabilim o intalnire cu el. La noi nu figureaza cu probleme de sanatate mintala. In general, toate persoanele care au acest tip de necazuri neaga existenta lor, dar vom gasi o solutie, impreuna cu municipalitatea”, a declarat Molnar.

Nici in evidentele Directiei de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca pacientul nu apare cu afectiuni psihice.

“In istoricul nostru nu apare acest nume, in schimb l-am gasit in registrele Prison Fellowship. Noi am putea sa il ajutam cu masa la cantina sociala, insa va trebui sa plateasca 30% din venit, asa e legea. Am vorbit si cu doamna Molnar, urmeaza sa gasim o solutie. Pentru noi ar fi dificil sa il preluam in centre, nu e in regula sa internam bolnavi psihic fara personal specializat. Probabil ar trebui dus la unul din centrele DGASPC, dar nici ei nu prea au locuri”, a precizat Aurel Mocan, seful directiei.

El este de parere ca rudele omului ar trebui sa fie obligate sa aiba grija de el.

“Ar trebui gasita o formula in care familia sa fie obligate sa aiba grija de cel care nu se mai poate ingriji singur, fie ca e vorba de copii, fie de batrani sau bolnavi. Am avut experiente foarte multe in care oamenii plecau din tara si isi lasau rudele de izbeliste, noi trebuia sa alocam resurse ca sa ii ajutam, pentru ca acestia sa revina doar in caz de deces si mostenire. Poate ar trebui chiar decontate eforturile statului in aceste cazuri”, a apreciat acesta.

„Noi ne putem substitui familiei, dar pana la un punct. Am vrut la un moment dat sa infiintam din fonduri europene un centru pentru batrani si pentru bolnavi cum e Kolcsar, dar nu ne-a permis legislatia. Probabil ar trebui sa se intample o nenorocire ca la Craiova, unde un individ cu probleme psihice a atacat cu arma oameni pe strada, pentru ca statul sa aloce resurse si in zona asta”, a mai spus el.

O verificare la Centrul de Sanatate Mintala din Cluj-Napoca, unde sunt dispensarizati bolnavii psihotici a confirmat ca Istvan Kolcsar figureaza in evidente cu o fisa medicala si un carnet de evolutie a schizofreniei paranoide cu care acesta a fost diagnosticat inca din 1979.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *