Arafat: lăcașurile de cult rămân închise după 15 Mai

Așa-numitele măsuri de relaxare nu vor viza și lăcașurile de cult. Cel puțin aceasta este poziția exprimată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care consideră că riscul de contaminare în biserici, mai ales în rândul persoanelor vârstnice, este unul ridicat. După cum a declarat acesta, lăcașurile de cult nu vor fi deschise din „primul val”. 

„Bisericile nu vor putea fi deschis din 15 mai.

Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val.

Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”, a declarat Arafat.

Din păcate, mesajul nu a fost asumat la nivel guvernamental, ci vehiculat de către șeful DSU, astfel încât decizia de a menține închise lăcașurile de cult a rămas apanajul specialiștilor și nu a factorului politic decident. 

Astfel, deși Patriarhia ar fi manifestat deschiderea necesară pentru adoptarea și respectarea măsurilor de distanțare socială, Arafat apreciază că măsurile de ieșire din case trebuie luate gradual: așadar, românii vor putea merge la pescuit sportiv, în muzee ori vor putea ieși din localitate cu bicicleta, dar nu vor putea frecventa bisericile întrucât lăcașurile de cult sunt frecventate de „bătrâni”, iar în cazul persoanelor în etate, riscul de contaminare ar fi mai mare. 

„Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri. Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc.

Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere", a declarat Raed Arafat la un post național de televiziune.
 

În ultimele zile reprezentanții BOR au anunțat că fac demersuri pe lângă autorități ca după 15 mai să se redeschidă și lăcașurile de cult pentru credincioși. 

Este primul an în care din cauza stării de urgență decretate de Klaus Iohannis și impuse de Guvernul liberal-militar Orban, bisericile au rămas închise pentru credincioși chiar și cu prilejul sărbătorilor pascale, sub pretextul unui risc major de contaminare. 

 

Adauga comentariu